tziovaras_grigoris

Γερμανικές επανορθώσεις: ένας «μύθος» λιγότερος;

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Η Απόφαση για τις «γερμανικές επανορθώσεις» που έλαβε χθες η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων –«με ευρύτατη πλειοψηφία», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Νίκος Βούτσης- θα μπορούσε, υπό μία έννοια, να αποδειχθεί και… ιστορική.

Μόνον, όμως, που η «ιστορικότητα» της δεν έγκειται στο γεγονός ότι τα όσα διημείφθησαν στην πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του θέματος σηματοδοτούν κάτι καινούργιο επί του χρονίζοντος ζητήματος των αξιώσεων της χώρας μας έναντι της Γερμανίας.

Το αντίθετο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. Διότι, πέρα από τους βερμπαλισμούς που περίσσεψαν στις αγορεύσεις των περισσότερων βουλευτών που μίλησαν, εκείνο που συνάγεται δεν είναι παρά η (μάλλον) άδοξη κατάληξη μιας υπόθεσης πάνω στην οποία «επενδύθηκαν» μείζονες πολιτικές αυταπάτες και καλλιεργήθηκαν πολυετείς παραπλανήσεις του ελληνικού λαού.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας πίστεψε και ψήφισε κόμματα και πολιτικούς που ισχυρίζονταν ότι η χώρα θα ξεχρέωνε με τα δισεκατομμύρια τα οποία θα ελάμβανε από τις γερμανικές επανορθώσεις. Θα έκανε κατόπιν «σεισάχθεια» σε όλους με τα χρήματα που θα αποκόμιζε από τη «λίστα Λαγκάρντ». Και θα επέστρεφε μισθούς και συντάξεις με τις εισπράξεις από την πάταξη των λαθρεμπορίου και από τις… άδειες για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Ακόμη και κατά τεκμήριο σοβαροί άνθρωποι –αν θεωρηθεί ότι αυτός ο χαρακτηρισμός συνάδει με πανεπιστημιακούς που έκαναν τόσο αφελείς και ακραία λαϊκίστικες προσεγγίσεις- όταν καλούνταν να απαντήσουν που θα βρεθούν τα 12 δισ. για το περιώνυμο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, δεν απέφευγαν τον πειρασμό να αναμασούν τέτοιου είδους αυταπόδεικτες βλακείες με τις οποίες δηλητηρίαζαν τους Έλληνες οι οποίοι, εξ αυτού, δεν συνειδητοποίησαν ποτέ τις γενεσιουργές αιτίες και το εύρος της παρατεταμένης κρίσης που βιώνουμε.

Αφού ήταν τόσο απλό να εγγράψουμε στον κρατικό προϋπολογισμό τα 400 και… βάλε δισεκατομμύρια που μας χρωστούν οι Γερμανοί, όπως ισχυρίζονταν στελέχη της σημερινής κυβέρνησης, δεν υπήρχε λόγος να προβληματιζόμαστε για την αποπληρωμή του ελληνικού δημοσίου χρέους που ήταν κατά τι μικρότερο. Μπορούσαμε να το… συμψηφίσουμε με τις γερμανικές επανορθώσεις και να μας μείνει και υπόλοιπο για να χαρίσουμε τα ιδιωτικά χρέη από τα στεγαστικά δάνεια, τις απλήρωτες κάρτες και ό,τι άλλο.

Ακούγονται, ίσως, αστεία όλα αυτά στην παρούσα συγκυρία. Αλλά όσοι διαθέτουν στοιχειώδη μνήμη είναι δύσκολο να ξεχάσουν τον χλευασμό με τον οποίο αντιμετωπίζονταν εκείνοι που προειδοποιούσαν για την φθηνή εξαπάτηση που υφίσταντο οι Έλληνες με αυτές τις γελοίες υποσχέσεις: για τη «λίστα Λαγκάρντ», το λαθρεμπόριο, τις τηλεοπτικές άδειες και, πολύ περισσότερο, τις γερμανικές οφειλές.

Όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία για τη διάσταση του θέματος, δεν έχει παρά να ανατρέξει στην ίδια την χθεσινή Απόφαση της Βουλής. Και δεν χρειάζεται να είναι συνταγματολόγος για να ξέρει ότι θεσμικά είναι παντελώς ανίσχυρο αυτό που έγινε χθες, καθώς ούτε το Σύνταγμα ούτε ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν την έκδοση «Ψηφίσματος», όπως οιωνεί ήταν ο χαρακτήρας της επίμαχης Απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής.

Αρκούν, άλλωστε, οι διατυπώσεις της ίδιας της Απόφασης για να αντιληφθεί ο οιοσδήποτε το άδοξο τέλος στο οποίο ουσιαστικά οδηγείται η πολυδιαφημισμένη διεκδίκηση. Η Βουλή των Ελλήνων δεν κάνει τίποτε περισσότερο από να «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με βάση, λοιπόν, τη συγκεκριμένη Απόφαση, η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα προβεί τις επόμενες ημέρες σε «ρηματική διακοίνωση» προς το Βερολίνο, κάτι, βεβαίως, που έχει ξαναγίνει στο παρελθόν επί άλλων κυβερνήσεων, χωρίς, όμως, να… συγκινηθούν οι Γερμανοί οι οποίοι (επι-)μένουν στην… ηθική και μόνονν διάσταση της αναγνώρισης των θηριωδιών εις βάρος των Ελλήνων κατά τη ναζιστική Κατοχή.

Στην ίδια, εξάλλου, την Απόφαση γίνεται η παραδοχή ότι η προεργασία για τις διεκδικήσεις ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η ότι η σημερινή κυβέρνησης κρατούσε το σχετικό Πόρισμα που καταρτίστηκε από Διακομματική Επιτροπή επί σχεδόν τρία χρόνια στα συρτάρια της Βουλής, από όπου ανεσύρθη τώρα για να χρησιμοποιηθεί στην αρξάμενη προεκλογική περίοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολόγησε την καθυστερημένη ανάσυρση με τον ισχυρισμό ότι δεν ήθελε να δοθεί «το δικαίωμα στους κακεντρεχείς που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης να επαναλάβουν όσα άθλια είπαν το 2015…». Και ότι το κάνει τώρα που «η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά. Η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος από την μνημονιακή επιτροπεία, η εξομάλυνση και η θεαματική βελτίωση στη συνέχεια των σχέσεων με τη Γερμανία έχουν δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον, μια συνθήκη αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και εμβάθυνσης του διαλόγου».

Πολλά ψέματα, μαζεμένα στην ίδια πρόταση. Ας μείνουμε μόνον σε δύο: Πρώτον, ήταν ο ίδιος και οι συνεργάτες του που το 2015 φαντασιώνονταν διαγραφή του χρέους μέσω συμψηφισμού με τις γερμανικές επανορθώσεις. Και δεύτερον, τη ώρα που διατυμπάνιζε την «έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία», η κυβέρνησή του έπαιρνε πίσω το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις προς την εφορία και τα Ταμεία επειδή δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Υ.Γ.: Το γεγονός ότι, μαζί με τους κυβερνητικούς, την Απόφαση για τις επανορθώσεις ψήφισαν –εκόντες, άκοντες- και οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό μας σύστημα. Αλλά, κακά τα ψέματα, ο λαϊκισμός δεν είναι εύκολο να ηττηθεί. Πολύ περισσότερο όταν υιοθετείται από την κυβερνητική εξουσία. Γι΄ αυτό και ο «μύθος» των επανορθώσεων -έστω και αποδυναμωμένος από την άδοξη εξέλιξη που προσέλαβε- θα συνεχίσει μάλλον να μας ταλαιπωρεί…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (9)

Πειραιώτης μαουνιέρης.

...το δάνειο μπορούσαν να το κυνηγήσουν,γιατί κανείς άλλος στον κόσμο δεν είναι στη θέση μας,αλλά για αποζημιώσεις ούτε για πλάκα.

kostasv

Εγώ θα περίμενα από έναν δημοσιογράφο να ερευνήσει αν παραιτήθηκε το ελληνικό κράτος των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, πότε και για ποιο λόγο. Γιατί όταν χαρίζεις(;) κάποιες δεκάδες δις € (επιεικής εκτίμηση) κάτι δεν πάει καλά. Να βγει δηλαδή κάποιος-οι και να μας πουν το 1953 ποιες χώρες πήραν επανορθώσεις και ποιες όχι. Η σύγχυση που επικαλείστε έχει να κάνει με την ποιότητα της ενημέρωσης. Τέλος για το μετά τρία χρόνια, θυμίζω πως μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 ήμασταν σε μνημόνιο. Άρα η απαίτηση αυτή μόνο σαν κίνηση συναλλαγής θα μπορούσε να εκληφθεί. Τώρα που είμαστε χωρίς την ανάγκη των δανεικών των δανειστών και βγαίνουμε μόνοι μας στις αγορές, μπορούμε να προχωρήσουμε και σε τέτοιες απαιτήσεις.

@

Μια κουβέντα των δανειστών είναι αρκετή για να είσαι πάλι στο χείλος της χρεοκοπίας με τις αγορές κλειστές. Άσε που αυτές δεν άνοιξαν και ποτέ, αλλά μόνο για μικροποσά και αυτά με την στήριξη ενός τεράστιου αποθέματος που δημιουργήθηκε με τη τελευταία δόση των δανειστών.

n....

ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΑΘΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΙ Ο αλεξις εχει φουλ του ασου και οτι εχει κανονισει με τον τουρκο προεδρο κα μικρασιατικες και ινσταμπουλικες και κυπριακες επανοθρωσεις....οσο για της γερμανικες ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗΜΑΣ

Ωραίο ανέκδοτο

Έγραψε πάλι ο Τσίπρας ο "ειλικρινής" με το ανέκδοτο που είπε για το "τέλος της Επιτροπείας" που περίμενε για να θέσει το θέμα της διεκδίκησης. Και τότε γιατί τα έβαζε με τους προηγούμενους, τους μνημονιακούς γερμανοτσολιάδες, όπως έλεγε, που φοβόταν τη Μέρκελ; Μάλλον για να μπορεί αυτός ο... ατρόμητος να κάνει ακριβώς το ίδιο, αφού κορόιδεψε νωρίτερα τους ψηφοφόρους. Δεν παίζεται ο τύπος!

Άγιο Φως v2.0

Ίσως είναι πλέον μια καλή ευκαιρία να καταρρεύσει ΚΑΙ αυτός ο μύθος, και να βγούν στην επιφάνεια μερικές -άβολες- αλήθειες για το πως αυτές οι αποζημιώσεις -και οι διεκδικήσεις τους- είναι πλέον "καμμένο χαρτί" εδώ και δεκαετίες. Οι αποκαλύψεις θα "τραυματίσουν" περισσότερο και από το "Άγιο Φως". Κάτι η εθελοντική-υποχρεωτική (ελέω ΝΑΤΟ και Ψυχρού Πολέμου) παραγραφή τους εκ μέρου των Δυτικών Συμμάχων-Νικητών του Β' ΠΠ προς την μεταπολεμική (Δυτική) Γερμανία. Κάτι -ειδικά για την Ελλάδα- η ανταλλαγή τους με ένα ευνοϊκό καθεστώς πρόσληψης Ελλήνων ως Γκασταρμπάϊτερ στη Γερμανία κτλ. κτλ. Εξάλλου, είναι απίθανο η ΕΕ -αλλά και οι ΗΠΑ- να επιτρέψουν να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο ή έστω και μια κουλτουρα αμφισβήτησης του μεταπολεμικού status quo, αν αυτό απειλεί την ενότητα της Συμμαχίας.

Αντιδημοφιλής θέση

Η τοποθέτησή σας είναι αντιδημοφιλής γιατί το παραμύθι αρέσει αν όχι σε όλους, σίγουρα στους περισσότερους Έλληνες. Γιαυτό και όπως βλέπετε οι αντιδράσεις των αναγνωστών του Πρώτου Θέματος δεν είναι τόσο ενθουσιώδεις όπως όταν ασκείτε μονομερώς κριτική στους κυβερνητικούς.

Γελάει ο κόσμος

Δείτε λίγο τα του οίκου σας, οι ίδιοι είστε καθημερινό μνημείο λαϊκισμού

Προσκυνητής

Κι εσύ καθώς φαίνεται αγαπητέ το προσκυνάς το μνημείο και μάλιστα πρωί πρωί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία