Περιμέναμε από τους ξένους να μάθουμε για την υγεία μας;
leon01

Γρηγόρης Λέων

Περιμέναμε από τους ξένους να μάθουμε για την υγεία μας;

Διαβάζοντας το πρόσφατο ρεπορτάζ του Guardian που αναπαράχθηκε από πολλά ελληνικά μέσα για την κατάσταση στο χώρο της υγείας φυσικά και δεν εξεπλάγην.

Όπως δεν είναι δυνατόν να εκπλαγεί ο οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει την παραμικρή σχέση με τον τομέα της υγείας στη χώρα μας. Το ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν. Ειδικά εμείς οι ιατροδικαστές έχουμε το θλιβερό προνόμιο να διαπιστώνουμε ή να αξιολογούμε τα πλέον δυσάρεστα αποτελέσματα ενός συστήματος υγείας που νοσεί.

Πράγματι δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε ανθρώπους να καταλήγουν από ενδονοσοκομοιακές λοιμώξεις. Σύμφωνα μάλιστα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που δημοσιεύτηκαν το 2015, η συχνότητα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στη χώρα μας είναι στο 9,3%, υψηλότερη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και παρόμοια με εκείνη που εμφανίζουν οι τριτοκοσμικές χώρες. 
Επίσης, τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά διαπιστώνουμε θανάτους ή και σοβαρές αναπηρίες από χρήση ευτελών υλικών. Αυτό είναι πιθανόν αποτέλεσμα της υπέρμετρης προσπάθειας μείωσης των δαπανών με μη λελογισμένο τρόπο, κάτι που αποτυπώνεται στους περισσότερους διαγωνισμούς προμηθειών όπου κριτήριο είναι η τελική τιμή και όχι ο συνδυασμός ποιότητας- κόστους.

Βέβαια, δεν είναι λίγα και τα περιστατικά εκείνα που καταλήγουν, είτε γιατί δεν υπήρχε σε εφημερία κατάλληλος ειδικός ιατρός (αφού σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχει υποστελέχωση), είτε γιατί δεν υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (καθώς ακόμα υπάρχουν κλίνες που παραμένουν κλειστές). Τέλος, δεν πρέπει να υπάρχει πολίτης που να μην έχει βιώσει κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο την έλλειψη στοιχειωδών υλικών, όπως φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και σεντόνια.
Κλείσιμο

Συνεπώς η έκπληξη δεν ήρθε από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της ξένης εφημερίδας όσο από την αντίδραση του Υπουργού. Ο υπουργός προσπάθησε να μας πείσει ότι πλέον το σύστημα υγείας βελτιώνεται και αναβαθμίζεται. Αυτές οι δηλώσεις είναι οι πλέον ανησυχητικές για το χώρο της υγείας. 

Γιατί το να έχεις μια ηγεσία που έχει αντιληφθεί τα προβλήματα, έχει καταγράψει και θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο δράσης, είναι κάτι το θετικό και ελπιδοφόρο, ότι κάτι μπορεί να βελτιωθεί. Το να βλέπεις όμως από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να θεωρεί ότι όλα πάνε καλά, όλα βελτιώνονται και κυρίως ότι τα προβλήματα εξαφανίζονται, μάλλον διά μαγείας, σημαίνει πολύ απλά ότι δεν μπορείς πλέον να περιμένεις απολύτως τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως σημαντικό σχέδιο δράσης και θα γίνεται μόνο προσπάθεια επίθεσης σε όποιο μέσο επικοινωνίας προσπαθεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα. 

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι αποδέκτες του συστήματος υγείας είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Είναι βέβαιο ότι αυτοί οι πολίτες όταν θα κληθούν, θα τιμωρήσουν όποιον προσπαθεί να τους διαστρεβλώσει με επικοινωνιακά τερτίπια την πραγματικότητα που οι ίδιοι βιώνουν καθημερινά. Γιατί οι πολίτες- ασθενείς δεν περιμένουν από κανένα ξένο μέσο για να μάθουν για την υγεία τους. 

Ο Γρηγόρης Λέων είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και Αν. Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK