Nikolopoulos

Χειρότερο από το έλλειμμα το υπερπλεόνασμα

Γρ. Νικολόπουλος

Η επίτευξη υπερπλεονάσματος, για την οποία καμαρώνει η κυβέρνηση, κάνει στην οικονομία μεγαλύτερο κακό από αυτό που θα έκανε ένα μικρό έλλειμμα. Το υπερπλεόνασμα δημιουργήθηκε από τρεις παράγοντες. 

Πρώτον, επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει αυτά που χρωστάει στους προμηθευτές της (π.χ. προμηθευτές νοσοκομειακών ειδών) και δεν επιστρέφει τους φόρους που οφείλει να επιστρέψει (π.χ. ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις).

Δεύτερον, επειδή δεν κάνει τις δημόσιες επενδύσεις που έχει προγραμματίσει.

Τρίτον, επειδή υπερφορολογεί τους πάντες: επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Τα δύο από αυτά, η μη πληρωμή των υποχρεώσεων και η υπερφορολόγηση αφαιρούν ευθέως ρευστότητα από την αγορά και πνίγουν την οικονομία. Η μη πραγματοποίηση των επενδύσεων στερεί και χρήμα από την αγορά, αλλά επιβαρύνει πολλαπλά την οικονομική δραστηριότητα και την κοινωνία διότι αυτές οι δημόσιες επενδύσεις είναι αναγκαίες για τη λειτουργία της χώρας. Ενα υπερπλεόνασμα που επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο είναι καταστροφικό. Αντίθετα, ένα μικρό έλλειμμα που θα μπορούσε εύκολα να χρηματοδοτηθεί θα βοηθούσε την οικονομική ανάπτυξη περισσότερο. 

Βεβαίως στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα το καλύτερο θα ήταν να εφαρμόζεται με ακρίβεια ο Προϋπολογισμός, δηλαδή να παράγεται το υποχρεωτικό από το μνημόνιο πλεόνασμα ώστε να μειώνεται το χρέος προς τους πιστωτές και ό,τι περισσεύει να δαπανάται για αναπτυξιακές επενδύσεις και για εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Αν το υπερπλεόνασμα χρησιμοποιούνταν για αναπτυξιακές επενδύσεις θα ήταν χρήσιμο. Ωστόσο, κατασπαταλάται σε ψηφοθηρικές παροχές. Την πολύ κακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα δημόσια οικονομικά επισήμανε και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το υπάρχον δημοσιονομικό μείγμα, παρόλο που εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς στόχους, στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία λόγω της υπερφορολόγησης και της περικοπής των επενδυτικών δαπανών. Κατά συνέπεια, χρειάζεται μια αναδιάταξη του δημοσιονομικού μείγματος μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ανακατανομής της δημόσιας δαπάνης κατά τρόπο που θα τονώνει την ανάπτυξη».

Τονίζει επίσης την ανάγκη αύξησης των δημοσίων επενδύσεων:  «Είναι σημαντικό να αντιστραφεί η τάση της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων των προηγούμενων ετών, που έχει οδηγήσει στη μείωση του παραγωγικού αποθέματος κεφαλαίου της ελληνικής οικονομίας. Απαιτούνται λοιπόν η καλύτερη αξιοποίηση των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η επέκταση των συμπράξεων δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε κλάδους όπου υπάρχει έλλειμμα δημοσίων επενδύσεων, η επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, που θα συνοδεύονται από νέες επενδύσεις των ιδιωτών επενδυτών, αλλά και η ταχύτερη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα».  Αυτά λέει η Τράπεζα της Ελλάδος και αυτά πράγματι θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, για ψηφοθηρικούς λόγους η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια.

Αντί να μειώσει τους φόρους και να ανακουφίσει τους φορολογούμενους αλλά και να αφήσει κάποια ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις, μοιράζει παροχές για να προσελκύσει ψηφοφόρους. Αυτό το ονομάζει κοινωνική πολιτική. Μια κοινωνική πολιτική ευκαιριακή, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία, ούτε φυσικά γι’ αυτούς που θα πάρουν εφάπαξ ενίσχυση. Τι νόημα έχει να δώσεις, για παράδειγμα, λίγα ευρώ φέτος στον καθένα αντί να δημιουργήσεις αναπτυξιακή τάση που θα φέρει επενδύσεις και συνεπώς δουλειές και εισοδήματα; Τι έχει ανάγκη ένας άνεργος; Ενα μικρό επίδομα που θα πάρει μόνο φέτος ή μια θέση εργασίας που θα του εξασφαλίσει ένα σταθερό εισόδημα;
 
Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι λύσεις που υπάρχουν είναι περιορισμένες. Είναι και νομοτελειακές. Το ότι δεν τις εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουμε μελλοντικά να τις αποφύγουμε. Το κράτος δεν έχει λεφτά να πληρώνει τις δαπάνες του και πρέπει να περιοριστεί. Και περιοριζόμενο θα γίνει και πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό διότι σήμερα επικρατεί χάος στον δημόσιο τομέα. Το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών δεν ξέρει ποιους πληρώνει και γιατί και αναγκάζεται για να καλύψει τις σπατάλες να κόψει τις δημόσιες επενδύσεις.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται για χρόνια και αναγκαστικά η πολιτική αυτή θα εγκαταλειφθεί αμέσως μετά τις εκλογές, όποιος και αν τις κερδίσει. Ακόμη και αν τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αναγκαστεί από την έλλειψη χρήματος να περιορίσει τις σπατάλες. Καταρχήν θα πάρει πίσω αμέσως όλες τις παροχές που τάζει προεκλογικά. Δεν θα εφαρμόσει καμία. Και παρόλο που είναι ιδεολογικά αντίθετος με τις αποκρατικοποιήσεις, θα αναγκαστεί να τις πραγματοποιήσει υπό την πίεση των αγορών οι οποίες αρνούνται πεισματικά να μας χρηματοδοτήσουν. 

Η μείωση των φόρων θα γίνει επειδή δεν μπορούν πλέον οι φορολογούμενοι να τους πληρώσουν. Κάποιες δημόσιες επενδύσεις αναγκαστικά θα γίνουν διότι δεν λειτουργεί πλέον τίποτα και είναι αναγκαίες. Και η πληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου στους προμηθευτές θα γίνει επειδή και αυτοί θα σταματήσουν να το προμηθεύουν αν δεν τους πληρώνει. Το ότι δεν εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να περιοριστούν οι δημόσιες σπατάλες και για να λειτουργήσει σωστά η χώρα, είναι εγκληματικό.

Η αποφυγή των μεταρρυθμίσεων δεν σχετίζεται με ιδεολογικά ή κοινωνικά ζητήματα, είναι απλώς μια μικροπολιτική επιλογή που αποσκοπεί στην ψηφοθηρία και έχει τεράστιο κόστος για την οικονομία και κατά συνέπεια για την κοινωνία και, κυρίως, για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες που υποτίθεται ότι προσπαθεί να προστατεύσει.

Φυσικά, αν αντί του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί μια άλλη κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις και η μείωση των φόρων αναμένεται να επιταχυνθούν και οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας θα ενισχυθούν άμεσα.

ΣΧΟΛΙΑ (19)

Οι νεοδημοκράτες σχολιαστές θριάμβευσαν...

Διαβάζοντας τα σχόλια στο σημερινό άρθρο, παρατηρώ ότι οι νεοδημοκράτες σχολιαστές θριάμβευσαν. Για τους ακόλουθους λόγους: 1ον Ανέδειξαν τον ελάχιστο χρόνο πραγματικής διακυβέρνησης της χώρας από τον Σύριζα, ο οποίος του απομένει. 2ον Αποκάλυψαν πως στήνεται μια ψευδοδημοσκόπηση, με αποτέλεσμα κάθε μελλοντικά εμφανισθησόμενη τέτοια δημοσκόπηση, να έχει ήδη προκαταβολικά ευτελισθεί πλήρως. 3ον Τόνωσαν το ηθικό των νεοδημοκρατών οπαδών, δημιουργώντας τους την βεβαιότητα για τον επικείμενο εκλογικό θρίαμβο του κόμματός του και αντίστοιχα καταρράκωσαν το ηθικό των συριζαίων οπαδών, δημιουργώντας τους την βεβαιότητα για την επικείμενη εκλογική πανωλεθρία του κόμματός τους.

Σουητώνιος,Τiberius 32,5

Κατα την απάντηση του αυτοκράτορα Τιβέριου στους έπαρχους που εισηγούνταν να επιβληθούν βαρύτεροι φόροι στους κατοίκους των επαρχιών :"boni pastoris esse tondere pecus non degluebere" (χαρακτηριστικό του καλού βοσκού είναι να κουρεύει τα πρόβατα ,όχι να τα γδέρνει.Μείωση δαπανών- μείωση φόρων -μείωση φοροδιαφυγής. Αποκάλυψη όλης της μαύρης οικονομίας και φορολόγηση της. Όλο το πλεόνασμα σε εξαγωγικές παραγωγικές αναπτυξιακές επενδύσεις και όχι σε εξαγορά ψήφων με επιδόματα και στην εσωτερική κατανάλωση ξένων προϊόντων Να γίνει ότι χρειάζεται ώστε να ανέβει η χώρα στην πρώτη δεκάδα των φιλικών προς το επιχειρείν και το επενδύειν.Σιγκαπουροποίηση και Ελβετοποίηση της χώρας .Αποδόμηση και απομυθοποίηση της δυστοπικής μαρξιστικής αποτυχημένης όπου εφαρμόστηκε μισαλλόδοξης εμμονικής ιδεοληψίας.

AT

Κουράγιο σε οσους τους αντέξαμε μέχρι σήμερα. Ειναι αρωστα μυαλά.

κοινος νους

το καλυτερο ειναι οταν βαφτιζεται το -15,6% ελειμα σε -3% και να νομιζεις οτι κοροιδευεις τις βρυξελλες οπως τον ελληνικο λαο...σου θυμιζει κατι?

Παράδειγμα ψευτοδημοσκόπησης.

Την 23-09-2018, δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο tvxs του ευρωβουλευτή του Σύριζα Στέλιου Κούλογλου, δημοσκόπηση της εταιρίας Palmos Analysis. Το ίδιο συνέβη δύο μήνες αργότερα, την 24-11-2018. Υιοθετώντας την παγκόσμια χρησιμοποιούμενη μέθοδο υπολογισμού του τελικού ευρήματος, δηλαδή την "πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων" οι δημοσκοπήσεις δίνουν αντίστοιχα τα εξής αποτελέσματα: Νέα Δημοκρατία 36,322 % και 36,035 %, Σύριζα 25,524 % και 25,582 %, Κίνημα Αλλαγής 8,273 % και 6,551 %, ΚΚΕ 6,303 % και 6,706 % και Χρυσή Αυγή 5,608 % και 7,954 %. Στη δημοσκόπηση του Νοεμβρίου 2018 εμφανίζεται και η Ένωση Κεντρώων να μπα'ινεο στη Βουλή, με ποσοστό 3,430 %. Με απλά λόγια, η Νέα Δημοκρατία και ο Σύριζα παραμένουν σταθεροί ενώ κατακρημνίζεται το Κίνημα Αλλαγής, ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή και εισέρχεται τη Βουλή η Ένωση Κεντρώων, ώστε να υπηρετηθεί ο στόχος να δυσκολέψει η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και η δυνατότητά της να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας το 2020 συνεργαζόμενη με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο αριθμός βουλευτών κάθε κόμματος...

Για τη δημοσκόπηση της 23-09-2018 είναι: Νέα Δημοκρατία 161, Σύριζα 78, Κίνημα Αλλαγής 25, ΚΚΕ 19 και Χρυσή Αυγή 17. Άρα για την εκλογή προέδρου της δημοκρατία απαιτούνται 180 ψήφοι, τους οποίους έχει άνετα η Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμενη με το Κίνημα Αλλαγής, (δηλαδή έχει 186 ψήφους). Για τη δημοσκόπηση της 24-11-2018 είναι: Νέα Δημοκρατία 155, Σύριζα 74, Κίνημα Αλλαγής 19, ΚΚΕ 19 και Χρυσή Αυγή 27. Άρα για την εκλογή προέδρου της δημοκρατία απαιτούνται 180 ψήφοι, τους οποίους δεν έχει η Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμενη με το Κίνημα Αλλαγής, (δηλαδή έχει 174 ψήφους). 'Ετσι στήνεται η κομπίνα...

Ηταν απολύτως βεβαιο..

Οτι με το που ανακοινωθηκε η μη περικοπη των συνταξεων, θα μας 'βομβαρδιζαν' με ψευτοδημοσκοπησεις! Που θα έδειχναν το μεγαλο, και καλα, προβάδισμα της ΝΔ! Εννοείται ανεις σοφρων πολιτης δεν δίνει καμια απολυτως σημασία σ'αυτες!

Ο μέσος όρος των 4 πλέον πρόσφατων δημοσκοπήσεων...

Εντελώς πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα 4 δημοσκοπήσεων. Πρόκειται για τις εταιρίες Public Issue, Metron Analysis, Pulse και Palmos Analysis. Tα πραγματικά στοιχεία της κάθε δημοσκόπησης παγκόσμια είναι: "η πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων" και "ο αριθμός βουλευτών κάθε κόμματος". Ιδού ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων, : Νέα Δημοκρατία 37,033 %, Σύριζα 24,729 %, Χρυσή Αυγή 8,014 %, Κίνημα Αλλαγής 8,005 %, και ΚΚΕ 7,217 %, Σε αριθμό βουλευτών: Νέα Δημοκρατία 159, Σύριζα 73, Χρυσή Αυγή 24, Κίνημα Αλλαγής 23 και ΚΚΕ 21. Δηλαδή, σε πεντακομματική βουλή, η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει αυτοδύναμη, με διαφορά 12,304 % από τον Σύριζα και μπορεί το 2020 να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας συνεργαζόμενη είτε με τη Χρυσή Αυγή, είτε με το Κίνημα Αλλαγής.

Η Νέα Δημοκρατία από το 2015 έως σήμερα, ρίχνει στα αυτιά του Σύριζα 12,304 - (-7,40) = 19,704 %!!!

Στις πλέον πρόσφατες εθνικές εκλογές, (την 20-09-2015), ο Σύριζα είχε λάβει ποσοστό 35,46 % και η Νέα Δημοκρατία ποσοστό 28,06 %. Δηλαδή, διαφορά 7,40 % υπέρ του Σύριζα. Σήμερα η κατάσταση έχει ανατραπεί δραματικά εις βάρος του Σύριζα, ο οποίος σύμφωνα με το σχόλιο υπολείπεται της Νέας Δημοκρατίας κατά 12,304 %. Δηλαδή, η Νέα Δημοκρατία από το 2015 έως σήμερα, ρίχνει στα αυτιά του Σύριζα 12,304 - (-7,40) = 19,704 %!!!

Στα καθάρματα απομένουν...

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν την 26-05-2019. Δηλαδή σε πέντε, (5), μήνες και είκοσι εννέα, (29), ημέρες από σήμερα. Το απώτατο χρονικό όριο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών είναι η 20-10-2019. Δηλαδή σε δέκα, (10), μήνες και είκοσι τρεις, (23), ημέρες από σήμερα. Όμως οι εθνικές εκλογές διεξάγονται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, (η οποία ορίζεται έναν, (1), περίπου μήνα πριν από την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών). Έτσι, η πραγματική, (δηλαδή καταστροφική...), διακυβέρνηση της πατρίδας μας από τα καθάρματα περιορίζεται το ανώτατο σε εννέα, (9), μήνες και είκοσι τρεις, (23), ημέρες. Εάν δε διεξαχθούν ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές, τότε η πραγματική, (δηλαδή καταστροφική...), διακυβέρνηση της πατρίδας μας από τα καθάρματα περιορίζεται σε μόλις τέσσερις, (4), μήνες και είκοσι εννέα, (29), ημέρες.

Να είσαι καλά φίλε...

Μας ανοίγεις τα μάτια και μας αποκαλύπτεις την πραγματικότητα.

Τα καθάρματα μετράνε πλέον...

Αντίστροφα!!!

Epifanios

Καλύτερα να παραδεχτούμε ότι κατάφεραν να σταματήσουν τον κατήφορο και να πάμε παραπέρα. Δεν είναι προς όφελος της οικονομίας η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στους πολίτες. Την ανάπτυξη της ΝΔ την είδανε. Και τι έγινε που άλλαζουν κάθε φορά αρχηγό; η ίδια ΝΔ είναι από το 1975

Την αριστερά την έχουμε πλέον τοποθετήσει...

Στον βόθρο της ιστορίας, διότι την γνωρίσαμε και την απορρίψαμε οριστικά και τελεσίδικα. Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, την έχουμε τοποθετήσει σε πλήρη επαφή με τον πυθμένα του βόθρου της ιστορίας.

Απέραντη περιφρόνηση και βαθύτατη αηδία…

Αισθάνομαι για οτιδήποτε αριστερό και για οποιονδήποτε αριστερό. Για τον Τσίπρα τα αισθήματα αυτά είναι υψωμένα εις τη νιοστή δύναμη

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία