Andreou

Αλλού τρώμε και πίνουμε και αλλού …

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Ο βουλευτής (!!!) Κυρίτσης έδωσε, ίσως χωρίς να το θέλει, το στίγμα και την εικόνα της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας. 

Ανέδειξε ανάγλυφα ότι στις επιλογές των συν-ελλήνων της εποχής της κρίσης κυριαρχούν, ακόμα τώρα, τα σύνδρομα και οι μνήμες της τουρκοκρατίας, του εμφυλίου και του κερδοσκόπου μαυραγορίτη. Ως γνωστόν ο εν λόγω βουλευτής αναφέρθηκε ιδιαίτερα απαξιωτικά στο δυτικό πολιτισμό και συγκρίνοντάς τον, διακήρυξε γενικεύοντας, την ηθική ανωτερότητα του Ισλάμ έναντι της Δύσης, κάτι σαν το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τις δηλώσεις του όμως αυτές, που πρώτιστα είναι εξόχως ανθελληνικές, αφού είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη η ευθεία καταγωγή και σύνδεση του δυτικού πολιτισμού από τον αρχαιοελληνικό, επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις που και αυτές αναδεικνύουν τα σύνδρομα που καταδυναστεύουν ακόμα το σύγχρονο μέσο Έλληνα. Μόνον έτσι εξηγείται το ότι εξακολουθούν ακόμα και τώρα οι Έλληνες πολίτες, δημοσκοπικά τουλάχιστον, να επιλέγουν την Ευρώπη και το Ευρώ και παράλληλα, με την ίδια περίπου πλειοψηφία (2 στους 3), να θεωρούν ως καλύτερο διεθνή φίλο της χώρας μας τη Ρωσία. Τη χώρα, σύμμαχο υποτίθεται, που διαχρονικά και ιστορικά, είτε ως Ρωσία είτε ως Σοβιετική Ένωση όχι μόνο δεν μας στήριξε ποτέ, αλλά και μας έβαλε σε περιπέτειες, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.

Επιβεβαίωσε συνεπώς ο εν λόγω βουλευτής, αυτό που κυριαρχεί τουλάχιστον στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας, με το οποίο ταυτίζεται ο ίδιος ιδεολογικά. Την αριστερά. Το σύνδρομο της παλαιο - κουμουνιστικής αυταρχικής αριστεράς, κατάλοιπο του εμφυλίου, και τον ακατάλυτο δεσμό και κάπου τη νοσταλγία, ακόμα και σήμερα, ενός τμήματος του κόσμου, για την σοβιετική ιδεολογική κοιτίδα. Κόσμου που δεν έχει συνειδητοποιήσει πως μας άφησε χρόνους ο αλήστου μνήμης «υπαρκτός σοσιαλισμός», σχεδόν τριάντα, και πως τη θέση του, εκεί, την έχει πάρει άγριος καπιταλισμός. Με ηγέτες πρώην σκληρούς κομμουνιστές που μεταμορφώθηκαν εν μια νυκτί σε καπιταλιστές, καλή μας ώρα.


Στον αντίποδα οι ίδιες δημοσκοπήσεις ανέδειξαν, και τη θέση του άλλου μεγάλου τμήματος, σχεδόν του μισού, της Ελληνικής κοινωνίας, του δεξιού – αντικομουνιστικού, που, αν και σε μικρότερο ποσοστό, εκδηλώνει και αυτό την προτίμησή του προς την, μη κομουνιστική πλέον, μητέρα Ρωσία. Με κριτήριο τους «ακατάλυτους δεσμούς» - συγγένεια στη βάση της θρησκευτικής ορθοδοξίας (μας έχουν ήδη αντιληφθεί μέχρι και οι Σέρβοι ζητιάνοι που αναρτούν στο λαιμό τους εκλιπαρώντας ελεημοσύνη, χειρόγραφες επιγραφές «είμαι Σέρβος χριστιανός ορθόδοξος»). Για ποια, συνεπώς Ευρώπη και πράσινα άλογα, ποιο δυτικό πολιτισμό και ποιες φιλελεύθερες ιδέες, ανθρωπισμό, κοινωνικό κράτος και αστικά δημοκρατικά ιδεώδη μιλάμε; Ας πούμε τουλάχιστον στον εαυτό μας την αλήθεια. Αυτό που μας κρατάει να ανεχόμαστε την Ευρωπαίκή Ένωση, το ευρώ και τη σχέση με τη δύση είναι το «άοσμο» δυτικό χρήμα της. Το σύνδρομο του κερδοσκόπου (απόγονου του μαυραγορίτη της κατοχής), η συμφεροντολογία, η ιδιοτέλεια και ο φόβος μήπως, φεύγοντας από το «Ευρωπαϊκό μαντρί», πέσουμε στο γκρεμό.

Αυτή είναι, δυστυχώς, η λογική της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. Προικοθηρία. Όπως λέει κι ο ίδιος λαός: αλλού τρώμε και πίνουμε και αλλού … Θα τρίζουν τα κόκαλα του αείμνηστου εθνάρχη από τη σημερινή εικόνα του «ανήκομεν εις την δύσιν». Η επιλογή της Ευρώπης και του δυτικού πολιτισμού, των φιλελεύθερων ιδεών, της αστικής δημοκρατίας, κατάντησαν πλέον, αν και έτσι ήταν πάντα, ιδεολογική μειοψηφία, στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας. Ειδικά μάλιστα που, εν μέσω οικονομικής κρίσης, βιώνουμε απίθανες καταστάσεις. Από τη μια ζητιάνοι με απλωμένο χέρι για δανεικά και βοήθεια και από την άλλη να βρίζουμε αυτούς που μας δανείζουν και μας βοηθάνε, εκδηλώνοντας έτσι «τον πατριωτισμό» και την μαγκιά μας.

Αυτή είναι, δυστυχέστατα, η εθνική μας πραγματικότητα που εξελίσσεται σε εθνική ταυτότητα. Που μας κάνει να αποστρεφόμαστε μετά βδελυγμίας την αλήθεια, το ρεαλισμό, τις τίμιες φωνές. Να «τσιμπάμε» ως χάνοι με εξαιρετική ευκολία στα δολώματα και τα αγκίστρια των λαϊκιστών, των δημαγωγών και των τσαρλατάνων, δεξιά κι αριστερά. Να πιστεύουμε στα είδωλα και την ανάσταση πεθαμένων μεγαλείων που χάθηκαν ανεπιστρεπτί. Να αρνούμαστε να αποδεχθούμε τα πραγματικά αίτια του κακού που μας βρήκε και τις λαθεμένες επιλογές μας, για να μπορούμε να τις επαναλαμβάνουμε. Έφτασε ίσως η ώρα να το πάρουμε απόφαση, πως είμαστε άξιοι να μας αντιπροσωπεύουν Κυρίτσηδες από κάθε κατεύθυνση.

Ο Γιώργος Ανδρέου είναι δικηγόρος

ΜΟΤΟ: Αυτό που μας κρατάει να ανεχόμαστε την Ευρωπαίκή Ένωση, το ευρώ και τη σχέση με τη δύση είναι το «άοσμο» δυτικό χρήμα της. Το σύνδρομο του κερδοσκόπου (απόγονου του μαυραγορίτη της κατοχής), η συμφεροντολογία, η ιδιοτέλεια και ο φόβος μήπως, φεύγοντας από το «Ευρωπαϊκό μαντρί», πέσουμε στο γκρεμό.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Αρχαιόφιλος

Δεν ανήκομεν εις την δύσιν , δύση ανήκει σε ημάς .

Δεν ανήκομεν εις την Δύση ,η Δύση ανήκει στην Ελλάδα

(Η γλώσσα των θεών είναι η Ελληνική γλώσσα (Όλα είναι Ελληνικά) *['Ολα προέρχονται από τους Έλληνες] “(Τίποτα δεν είναι πιο ανθρώπινο, πιο ιερό από την Ελλάδα)Marcus Tullius Cicero (106 b.c. – 43 b.c.) [Λατίνος Κλασικός]“‘(Παρ’ ότι η Ελλάς κατακτήθηκε, αυτή νίκησε τον κατακτητήκαι εισήγαγε τις τέχνες στο απολίτιστο Λάτιο)Quintus Horatius Flaccus (65 b.c. – 8 b.c.) [Ρωμαίος λυρικός ποιητής]”(Ότι το μυαλό και η καρδιά είναι για το ανθρώπινο σώμα, είναι η Ελλάς για την ανθρωπότητα)Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) [Γερμανός συγγραφεύς”(Καταραμένε Έλληνα ανακάλυψες τα πάντα, φιλοσοφία, γεωμετρία,φυσική, αστρονομία… δεν άφησες τίποτα για εμάς)Johann Christoph Friedrich von Schiller (1759-1805)[Γερμανός ποιητής, φιλόσοφος και Ιστορικός]”.(Η Ελλάς υπήρξε το αληθινό λύκνο της ελευθερίας στο οποίο σφυριλατήθηκανοι πρώτες πολιτείες. Εμείς είμαστε οι μαθητές [αυτών] των μεγάλων ανδρών,σε όλες τις αρχές της επιστήμης, της ηθικής και της καλής διακυβέρνησης)William Cullen Bryant (1794-1878) [Αμερικανός ρομαντικός ποιητής(Εαν στη βιβλιοθήκη του στπιτιού σου δεν έχεις τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων,τότε ζεις σε ενα σπίτι χωρίς φως)George Bernard Shaw (1794-1878) [Ιρλανδός θεατρικός συγγραφεύς”(Εαν αληθεύει πως το βιολί είναι το τελειότερο των μουσικών οργάνων,τότε Ελληνικό είναι το “βιολί” της ανθρώπινης σκέψης)Helen Adams Keller (1880-1968) [Αμερικανίδα συγγραφευς, "ακτιβίστρια" και λέκτωρ(Ο μόνος τρόπος για εμάς να γίνουμε σπουδαίοι ή ακόμη και απαράμιλλοι, αν αυτό είναι δυνατό, είναι να μιμηθούμε τους Έλληνες)Johann Joachim Winckelmann (1717-1768) [Γερμανός ιστορικός και αρχαιολόγος(Πρέπει να παραδεχτούμε πως όλο το Ισλαμ, εκτός της θρησκείας, ήταν Ελληνικό. Προδοσίαενάντια των Ελλήνων από τα Ισλαμικά έθνη, ισούται με προδοσία ενάντια στην ίδια τους τη φύση)Ibn Khaldun (1332-1406) [Άραβας ιστορικός, λόγιος, θεολόγος και πολιτικός”(Εκτός των τυφλών δυνάμεων της φύσεως, τίποτα δεν κινείται σε αυτόν τον κόσμοπου να μην είναι Ελληνικό στις καταβολές του)Sir Henry James Sumner Maine (1822-1888) [Συγκριτικός νομολόγος και ιστορικός(Στους Έλληνες και μόνο βρίσκουμε την ιδέα αυτού που θα θέλαμε να είμαστε και να παράγουμε… από τους Έλληνες παίρνουμε κάτι περισσότερο από γήινο – σχεδόν θεϊκό)Wilhelm Von Humboldt (1767-1835) [Διπλωμάτης, φιλόσοφος και λόγιος]“(Είναισπουδαίο να κατάγεσαι από την Ελλάδα, τη χώρα που έδωσε το φως στον κόσμο)Victor Hugo (1802-1855) [Γάλλος ποιητής(Είμαστε παιδιά των Ελλήνων.)Frederich II Βασιλιάς της Πρωσσίας (1712-1786)

Γάμώ την ατυχία μας

Τα σκυλιά του φασισμου και του ολοκληρωτισμου κάνουν τα πάντα να δυσκολεύσουν την ζωή των πολιτών. Με κάθε τρόπο και κάθε στιγμη. Γιατί έτσι διοικούν πολύ ποιο εύκολα και έχουν άπειρες δυνατοτητες και ευκολίες να ληστεύουν και να αδικούν. Φασίστες είναι και αυτή είναι η δουλειά τους. Και μάλιστα του ερυθρου φασισμου, του δολοφονικοτερου και απεχθεστερου που ανακαλύφθηκε από προσωπου γης. Όχι γιατί το λέω εγώ αλλά η ιστόρια της ανθρωποτητος .Το μόνο πολιτικό σύστημα που κατορθωσε να εξοντώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Σταλινικη περίοδο μόνο,δολοφονηθηκαν εκατο εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι ο ορισμός της σχιζοειδους παράνοιας. Και στον σκοπό τους αυτόν, όσο περισσότερο εξαθιωμενοι είναι οι μάζες, ο λαος ,τόσο επεκτείνεται η κυριαρχια τους. Δυστηχως τα κυριότερο όπλο τους, το πελατειακο σύστημα,παραμένει εν ισχύ και επεκτείνεται έτη περεταιρω. 150 χιλιαδες υπαλληλους χρειάζεται ο δημοσιος τομέας, 600 χιλιάδες επίσημα ,ευδοκιμουν .Το ασφαληστικο η επόμενη αμαρτία, με έναν προς ένα ασφαλισμένους και εργαζόμενο. Και αυτό επίσημα, με άγνωστα τα κρυφα .Και στο "θεάρεστο" αυτο έργο τους έχουν προσλάβει μια ακόμη συμμορία καταπτυστων απατεωνων.Δεν φθάνουν τα παραπάνω κακά της μοίρας μας. Εχουμε επέκταση της καταστροφής. Τους εταίρους ΕΕ που βλέπουν ότι με την πολιτικη τους ερχόμαστε πισω συνεχώς και κάνουν πως δεν το βλέπουν, με σκοπό να τα αγορασουν όλα, και να μην μείνει τιποτα στις ερχόμενες γενιές.Αλλά και αντιπολητευση έτοιμη να αναλάβουν παλι οι βαρονιες,να κάνουν περίπου τα ίδια. Γάμώ την ατυχία μας.

Katerina

Σωστά τα λέτε, αλλά πολύ μαύρα τα βλέπετε. Αν κοιτάξετε ποσοστά κομμάτων και εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, το δημοψήφισμα του ΟΧΙ, δημοσκοπήσεις πάνω σε κοινωνικα θέματα κτλ αλλά και την ίδια την ιστορία της Ελλάδας να μελετήσετε, οι ευρωπαΙστές πρέπει να είμαστε γύρω στο 30% (40% με αστερίσκους). Σίγουρα μειοψηφία, αλλά μια μειοψηφία με τεράστια δυναμική. Υπάρχει η βάση για να ξεκινήσεις με νέα εποχή στην ιστορία της Ελλάδας. Χρειάζεται όμως να βρεθεί ο ή η ηγέτης που θα εμπνεύσει, θα βρει το αφήγημα που θα παντρεψει τον ελληνισμό με την ευρώπη, αντί να πηθικίζει, και θα απελευθερώσει την τεράστια αυτή δυναμική. Μην ξεχνάτε επίσης πως στο αντίπαλο στρατόπεδο ενα μεγάλο μέρος είναι, πολιτικά , μορφωτικά και οικονομικά μιλώντας, λούμπεν. Αυτοί πάνε με όποιον γεμίζει την κοιλια τους. Μια στροφή της ιστορίας (και της οικονομίας) δηλαδή και πάλι μαζί μας θα έρθουν.

CS

Μπράβο Κατερίνα. Με 10 γραμμές τα περιέγραψες όλα. Έχεις πολύ καθαρό μυαλό και το σημείωμά σου με έκανε να ελπίζω ξανά ότι κάποτε η Ελλάδα θα αλλάξει. Υποθέτω ότι είσαι νέα, κάπου 25-35.

Νίκος

Το ότι ο δυτικός πολιτισμός κατάγεται από τον αρχαιοελληνικό είναι απλά μια μπαρούφα των αμόρφωτων. Κοιτάξτε το μίσος όλων των δυτικών για μας. Αλλού είναι η πραγματικότητα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία