kouvaras3

Αλήθειες και ψέματα από τα γκάλοπ του Σεπτεμβρίου

Γιώργος Κουβαράς

Τα γκάλοπ του Σεπτεμβρίου, που αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον για να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών, επιβεβαιώνουν ότι θα πάμε στις εκλογές χωρίς πολλά περιθώρια εκπλήξεων.

Η μικρή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί για να αλλάξει την εικόνα. Διατηρώντας ένα σταθερό προβάδισμα (διψήφιο στις περισσότερες δημοσκοπήσεις στην εκτίμηση ψήφου), η Ν.Δ. εμφανίζεται ως ο σίγουρος νικητής των επόμενων εκλογών και το στοίχημα που καλείται να κερδίσει είναι η αυτοδυναμία. Στόχος που φαίνεται αρκετά πιθανό να επιτευχθεί, πρώτον, γιατί το ποσοστό της προσεγγίζει ήδη την αυτοδυναμία και, δεύτερον, γιατί διευκολύνεται από το γεγονός ότι το άθροισμα των κομμάτων του θα μείνουν εκτός Βουλής δείχνει να μεγαλώνει όσο πάμε προς τις εκλογές. Και ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το άθροισμα τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό με το οποίο το πρώτο κόμμα εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.

Το γεγονός ότι η νίκη της Ν.Δ. έχει περίπου προεξοφληθεί οδηγεί εδώ και αρκετό καιρό ορισμένους σε υπερβολικές εκτιμήσεις για τη διαφορά που θα τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ασφαλώς δεν επιβεβαιώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Η διαφορά μπορεί βεβαίως να είναι διψήφια, η ιδέα όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταβαραθρωθεί και ότι μπορεί να χάσει ακόμη και με... double score έχει στοιχεία υπερβολής, όπως αποδεικνύεται όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Οπως συμβαίνει κάθε Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση και φέτος βελτίωσε συγκριτικά το δημοσκοπικό ποσοστό της. Για την ακρίβεια, δεν το βελτίωσε η κυβέρνηση συνολικά, αλλά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο άλλος εταίρος (ΑΝ.ΕΛ.) καταρρέει. Το γεγονός ότι αυτό συνέβη παρά την τραγωδία στο Μάτι έχει τη σημασία του και δείχνει ότι όσο μεγαλύτερη πίεση δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας τόσο περισσότερες δυνατότητες του δίνονται να συσπειρώνει τον δικό του χώρο. Παρά τη βελτίωση της συσπείρωσής του, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος χαμηλά και φαίνεται να διεκδικεί ένα εκλογικό ποσοστό που ίσως είναι το χαμηλότερο που έλαβε ποτέ κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Για την ιστορία, θυμίζω ότι με εξαίρεση τη θριαμβευτική επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 (όταν έλαβε 54% και η Ενωση Κέντρου πήρε 20%) από τότε και πέρα το χαμηλότερο ποσοστό που έλαβε ποτέ κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Μεταπολίτευση ήταν το 25% που πήρε το ΠΑΣΟΚ το 1977. Και μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφηκε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα ήταν οι 12 μονάδες με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ το 1981 κέρδισε τη Ν.Δ. Από τότε διψήφια διαφορά έχει καταγραφεί μόνο άλλη μία φορά, το 2009, στη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου έναντι του Κώστα Καραμανλή.

Ολα αυτά, πέρα από το ιστορικό τους ενδιαφέρον, καταδεικνύουν πόσο υπερβολικές είναι οι εκτιμήσεις ορισμένων -και εντός Ν.Δ.- που θεωρούν ότι η εκλογική επιτυχία είναι συνώνυμη της... εξαφάνισης του ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο ακόμη σημεία που πρέπει να προσεχθούν.
Πρώτον, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο ίδιος ο Τσίπρας, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίζει τον πρωθυπουργό στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και μάλιστα με διψήφια διαφορά. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή αυτός που κατέχει το αξίωμα διατηρεί μέχρι τέλους ένα έστω οριακό προβάδισμα. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνέβη το εξής πρωτότυπο: αμέσως μετά την εκλογή του, πέρασε μπροστά από τον Τσίπρα στην καταλληλότητα και η Ν.Δ. απέκτησε δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο ακολούθησε ανοδική πορεία.

Δεύτερον, σε συνθήκες πόλωσης, κρίσιμο είναι το μέλλον του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου», ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη να προσπαθούν να λεηλατήσουν το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, είναι δύσκολο για το ΚΙΝ.ΑΛ. να αυξήσει τις δυνάμεις του και να παίξει ρόλο την επόμενη μέρα. Από την επιβίωση, όμως, του τρίτου πόλου θα εξαρτηθούν πολλά για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού την επόμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ (19)

kostasv

Τον Οκτώβριο "αλλάζει το ματσάκι", υπομονή.

Με αυτό το πλευρό να κοιμάσαι ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΗ...

Αλλά "ορθάνοιχτος" και μην ανησυχείς καθόλου!!!

Ντύσου, στολίσου, αρωματίσου και βάλε τα καλά σου...

Και να "δεχθείς" ετοιμάσου το "εκλογικό αγγούρι" που θα' ρθεί!!!

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, βαζελίνη, βαζελίνη...

Τον πόνο σας κάπως να απαλύνει!

Το "ματσάκι" δεν αλλάζει με τίποτα, έχει κριθεί από τον Ιανουάριο 2016......

Αλλά εσύ ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΗ, άλλαξε πλευρό καιμ συνέχισε να ονειρεύεσαι!!!

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΗ η δημοσκόπηση είναι συριζαίϊκη...

Και εσύ ακόμα να το αντιληφθείς!!!

Είναι πασίγνωστο ότι οι συριζαίοι...

Αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα. 'Ομως θα αισθανθούν πλήρως το "εκλογικό αγγούρι"...

H Νέα Δημοκρατία θα νικήσει τον Σύριζα με διαφορά τουλάχιστον υπερδιπλάσια ...

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πλέον πρόσφατων εθνικών εκλογών, (20 Σεπτεμβρίου 2015), ο Σύριζα έλαβε το 35,46 % των ψήφων και η Νέα Δημοκρατία το 28,09 %. Δηλαδή, διαφορά υπέρ του Σύριζα 7,37 %. Σήμερα οι δημοσκόποι προβλέπουν πλήρη αντιστροφή της τότε κατάστασης, με τη Νέα Δημοκρατία να λαμβάνει το 36 % - 38 % των ψήφων και τον Σύριζα το 18 % - 20 %... Δηλαδή, διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας 16% - 20 %. Με απλά λόγια η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει τον Σύριζα με διαφορά τουλάχιστον υπερδιπλάσια εκείνης με την οποία την είχε νικήσει ο Σύριζα, το μακρινό πλέον 2015...

Παρήλθον ανεπιστρεπτί αι ημέραι εκείναι...

Το δεκαεξάμηνο χρονικό διάστημα Μάϊος 2014 - Σεπτέμβριος 2015, ο σύριζα εξαπάτησε τον ελληνικό λαό για τέσσερις, (4), φορές, κερδίζοντας διαδοχικά τις ευρωεκλογές τον Μάϊο 2014, τις εθνικές εκλογές τον Ιανουάριο 2015, το δημοψήφισμα τον Ιούλιο 2015 και τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο 2015. Πλέον "Παρήλθον αι ημέραι εκείναι..." διότι ο σύριζα συγκυβερνά με τους ανεξάρτητους έλληνες για σαράντα τέσσερις, (44), μήνες περίπου, είναι το δεύτερο κόμμα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από τον Ιανουάριο 2016, (δηλαδή για τριάντα δύο, (32), συνεχείς μήνες, με τεράστια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία η οποία προηγείται), έχουμε όλοι αντιληφθεί το ποιος είναι και βαδίζει ταχύτατα προς συντριπτική ήττα, στις επερχόμενες τρεις, (3), εκλογικές αναμετρήσεις, (ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές).

Γιατί το κουράζουμε άσκοπα;;;

Οποτεδήποτε γίνουν οι εθνικές εκλογές, (δηλαδή, είτε τον Ιανουάριο 2019, (σε λιγότερο από τέσσερις, (4), μήνες)), είτε τον Μάϊο 2019, (σε λιγότερο από οκτώ, (8), μήνες, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές)), το αποτέλεσμά τους είναι ήδη γνωστό. Η Νέα Δημοκρατία θα θριαμβεύσει και ο Σύριζα θα συντριβεί. Γιατί το κουράζουμε άσκοπα;;;

Επικών διαστάσεων "εκλογικό αγγούρι"...

Ορίζοντας ως "εκλογικό αγγούρι" τη διαφορά των ποσοστών ψήφου μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο σύριζα πρόκειται να εισπράξει "εκλογικό αγγούρι" επικών διαστάσεων στις επόμενες εθνικές εκλογές, υπολογιζόμενο από τους δημοσκόπους στο 16 % με 20 %.... Και με την ψήφο μου στη Νέα Δημοκρατία, θα συντελέσω και εγώ στη μεγέθυνση του "εκλογικού αγγουριού" αυτού!!!

Αθροίστε και τη δική μου ψήφο...

Προς τη Νέα Δημοκρατία, διότι και εγώ επιθυμώ να συνεισφέρω ώστε το "εκλογικό αγγούρι" το οποίο θα εισπράξει ο Σύριζα να είναι "περιποιημένο"!

Εγώ και η πολύτεκνη οικογένειά μου...

Θα ψηφίσουμε τη Νέα Δημοκρατία, διότι επιθυμούμε σφοδρότατα να αποβληθεί από την εξουσία ο Σύριζα, (το κόμμα των αχρείων ψευτών, των πανάθλιων απατεώνων και των προδοτών της Μακεδονίας μας). Προφανώς, όσο μεγαλύτερο το "εκλογικό αγγούρι"' το οποίο θα εισπράξει το κόμμα αυτό, τόσο περισσότερο θα χαρούμε.

Προχθεσινή ακραιφνώς συριζαίϊκη δημοσκόπηση: Νέα Δημοκρατία 161 βουλευτές, Σύριζα 78 βουλευτές...

Χθες, (24-09-2018), στον ιστότοπο tvxs του συριζαίου ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, δημοσιεύθηκε δημοσκόπηση της εταιρίας Palmos Analysis. Τα αποτελέσματά της, στο αποκρυπτόμενο τελικό μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων», (το οποίο ανακοινώνουν οι δημοσκόποι παγκοσμίως, πλην Ελλάδος...), είναι τα εξής: Νέα Δημοκρατία 35,427 % και 161 βουλευτές, Σύριζα 24,894 % και 78 βουλευτές, ΚΚΕ 8,069 % και 25 βουλευτές, Κίνημα Αλλαγής 6,153 % και 19 βουλευτές και Χρυσή Αυγή 5,471 % και 17 βουλευτές. Συμπερασματικά, θα έχουμε πεντακομματική βουλή, με αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της δημοκρατίας τον Ιανουάριο 2020 συνεργαζόμενη μόνο με το Κίνημα Αλλαγής.

Για τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση της Palmos Analysis...

Υπάρχουν τα ακόλουθα τέσσερα, (4), μεγέθη, τα οποία υπολογίζονται διαδοχικά. Το αρχικό «μέγεθος πρόθεση ψήφου επί των δημοσκοπηθέντων». Τα αποτελέσματα είναι: Νέα Δημοκρατία 25,9 %, Σύριζα 18,2 %. Διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα 7,7 %. Το πρώτο ενδιάμεσο μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί όσων θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα», (δηλαδή το προηγούμενο αρχικό μέγεθος αφαιρώντας όσους δηλώνουν ότι θα απέχουν και αναπροσαρμόζοντας όλα τα ποσοστά). Τα αποτελέσματα είναι: Νέα Δημοκρατία 27,263 %, Σύριζα 19,157 %. Διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα 8,106 %. Το δεύτερο ενδιάμεσο μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων», (δηλαδή αφαιρώντας από το αμέσως προηγούμενο πρώτο ενδιάμεσο μέγεθος όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν 'Ακυρο/Λευκό και αναπροσαρμόζοντας όλα τα ποσοστά). Τα αποτελέσματα είναι: Νέα Δημοκρατία 28,776 %, Σύριζα 20,220 %. Διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα 8,556 %. Το τελικό μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων», (δηλαδή το δεύτερο ενδιάμεσο μέγεθος στο οποίο κατανέμονται σε όλα τα κόμματα, αναλογικά με τη δύναμη κάθε κόμματος, όσοι δηλώνουν ότι Δεν Απαντούν ή δηλώνουν Αναποφάσιστοι και αναπροσαρμόζοντας όλα τα ποσοστά. Τα αποτελέσματα είναι : Νέα Δημοκρατία 35,427 %, Σύριζα 24,984 %. Διαφορά Νέας Δημοκρατίας - Σύριζα 10,533 %.

Πλήρης, εμπεριστατωμένη και αδιάσειστη...

Ανάλυση της δημοσκόπησης. Επιτέλους, αντιληφθήκαμε τις κομπίνες των δημοσκόπων οι οποίοι δεν δηλώνουν το τελικό μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων», (δηλαδή το δεύτερο ενδιάμεσο μέγεθος στο οποίο κατανέμονται σε όλα τα κόμματα, αναλογικά με τη δύναμη κάθε κόμματος, όσοι δηλώνουν ότι Δεν Απαντούν ή δηλώνουν Αναποφάσιστοι και αναπροσαρμόζοντας όλα τα ποσοστά).

Όταν οι ίδιοι οι φανατικότατοι συριζαίοι ομολογούν...

Διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα 10,533 % και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με 161 βουλευτές, τι χρείαν έτι έχομεν αποδείξεων;;;

Για να μη σας εξαπατούν, ιδού πως διαβάζεται μια δημοσκόπηση: ...

Για να μη σας εξαπατούν, ιδού πως διαβάζεται μια δημοσκόπηση, δεδομένου ότι εκείνο το οποίο ενδιαφέρει είναι ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων και συνεπώς ο αριθμός των βουλευτών τους οποίους εκλέγει κάθε κόμμα: Υπάρχουν τα ακόλουθα τέσσερα, (4), μεγέθη, τα οποία υπολογίζονται διαδοχικά. Το αρχικό «μέγεθος πρόθεση ψήφου επί των δημοσκοπηθέντων». Το πρώτο ενδιάμεσο μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί όσων θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα», (δηλαδή το προηγούμενο αρχικό μέγεθος αφαιρώντας όσους δηλώνουν ότι θα απέχουν και αναπροσαρμόζοντας όλα τα ποσοστά). Το δεύτερο ενδιάμεσο μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων», (δηλαδή αφαιρώντας από το αμέσως προηγούμενο πρώτο ενδιάμεσο μέγεθος όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν 'Ακυρο/Λευκό και αναπροσαρμόζοντας όλα τα ποσοστά). Το τελικό μέγεθος «πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων», (δηλαδή το δεύτερο ενδιάμεσο μέγεθος στο οποίο κατανέμονται σε όλα τα κόμματα, αναλογικά με τη δύναμη κάθε κόμματος, όσοι δηλώνουν ότι Δεν Απαντούν ή δηλώνουν Αναποφάσιστοι και αναπροσαρμόζοντας όλα τα ποσοστά).

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, σας απομένουν επτά, (7), μήνες και είκοσι εννέα, (29), ημέρες...

Θεωρώντας ότι την 26-05-2019 θα διεξαχθούν ταυτόχρονα οι εθνικές εκλογές και οι ευρωεκλογές, ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, σας απομένουν επτά, (7), μήνες και είκοσι εννέα, (29), ημέρες...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία