Πόλεμος για την... ουρά στο όνομα «ΣΥΡΙΖΑ»
makrigiannis_giannis

Γιάννης Μακρυγιάννης

Πόλεμος για την... ουρά στο όνομα «ΣΥΡΙΖΑ»

Μετά το εσωκομματικό μέτωπο και τις ενστάσεις για τη διεύρυνση του κόμματος, στην Κουμουνδούρου αποφασίζουν με δημοψήφισμα στις 5 και 6 Απριλίου για την αλλαγή ή προσθήκη στον τίτλο

Στη δεύτερη μεγάλη εσωκομματική μάχη, μετά από εκείνη της διεύρυνσης, ρίχνονται οι αντικρουόμενες πλευρές στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες καλούνται τώρα να αποφασίσουν με δημοψήφισμα στις 5 και 6 Απριλίου για την αλλαγή ή προσθήκη στο όνομα του κόμματος.

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το ερώτημα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος, αλλά εκτιμάται ως βέβαιο ότι αυτό θα αφορά το όνομα, αφού μόνο έτσι αναμένεται να κινητοποιηθεί η πλειοψηφία των μελών και επίσης να έχει νόημα η όλη διαδικασία. Το θεωρούμενο ως brand «ΣΥΡΙΖΑ» θα παραμείνει στην ονομασία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι με τι ακριβώς θα συμπληρωθεί.

Σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί έως τώρα στο παρασκήνιο ή έχουν διατυπωθεί δημοσίως, αλλά και κατά νεότερες πληροφορίες, οι επιλογές δεν είναι πολλές. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας προκρίνει τη χρήση ενός όρου που θα παραπέμπει στο «πράσινο» και θα σηματοδοτεί ένα διπλό άνοιγμα, στην οικολογία και στην παραδοσιακή εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ. Βασικές εκδοχές αυτής της άποψης είναι οι ονομασίες «ΣΥΡΙΖΑ - Πράσινη Συμμαχία» και «ΣΥΡΙΖΑ - Πράσινη Αριστερά». Αλλες πλευρές προκρίνουν το όνομα «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία», που παραπέμπει στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης, η οποία εκφραζόταν μετά τη Μεταπολίτευση κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, τη θέση του οποίου φιλοδοξεί να πάρει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και τα όσα έγιναν την τελευταία 8ετία. Το όνομα «Σύγχρονη Αριστερά» είναι μία ιδέα που συγκινεί περισσότερο την πιο ριζοσπαστική πλευρά του κόμματος και το πρότεινε ήδη -με δηλώσεις του στον ΘΕΜΑ 104.6- ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος, αλλά μάλλον δεν είναι κάτι που γοητεύει την ηγετική ομάδα.

Για όλα αυτά βέβαια πρέπει να πείσει ο κ. Τσίπρας όσους θεωρούν ότι το σημερινό όνομα (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) δεν χρειάζεται καμία προσθήκη και καμία αλλαγή. Τις όποιες ενστάσεις θα τις αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Τετάρτη και της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο. Αντιθέτως, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, την ερχόμενη Πέμπτη, θα έχει στο πλευρό του και τους πασοκογενείς συνοδοιπόρους, οι οποίοι στηρίζουν αναφανδόν την παρέμβαση στο όνομα. Για να διαλύσει μάλιστα και τις όποιες αμφιβολίες ή αμφισημίες σχετικά με το ποιου φορέα είναι το συνέδριο του Μαΐου, ξεκαθαρίστηκε ότι αυτή η συνεδρία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα «επικυρώσει τον οδικό χάρτη» προς τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Το δημοψήφισμα δεν αποφασίστηκε τυχαία αυτή την περίοδο. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να κινητοποιήσει την κομματική βάση, να ξυπνήσει το ενδιαφέρον και να αρχίσει να δρομολογεί στην πράξη τις μεγάλες αλλαγές που θέλει για το νέο κόμμα, το οποίο θα αποτελέσει μεν τη συνέχεια του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ενσωματώσει και τις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ δυνάμεις.
Το πρόβλημα που διαπιστώνεται τα τελευταία 24ωρα στην Κουμουνδούρου είναι ότι το περίφημο εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ με την εγγραφή 180.000 μελών απέτυχε οριστικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκκαθάριση των καταλόγων που έγινε προ ημερών αποκαλύπτει ότι τα μέλη από σχεδόν 30.000 που ήταν πριν από την εξόρμηση του iSYRIZA, μόλις που ξεπερνούν τελικά τα 50.000, και ο ρεαλιστικός στόχος που ετέθη πλέον είναι να φτάσουν μέχρι τα μέσα Απριλίου -όταν και θα οριστικοποιηθούν οι λίστες- τα 60.000 μέλη.

Πέρα από τους στεγνούς αριθμούς, αυτό που φαίνεται είναι ότι η ιδιότυπη αναμέτρηση για τη «διεύρυνση» με την εγγραφή πρώην Πασόκων έληξε μάλλον υπέρ του σκληρού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήθελε αλλοίωση του κόμματος και «μετατροπή του σε σούπερ μάρκετ», όπως είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά.

Ηδη στο παρασκήνιο οι «νεο-προεδρικοί», μία νέα εσωκομματική ομάδα, στην οποία μετέχουν οι κύριοι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Αντώνης Κοτσακάς, Νίκος Σκορίνης, Νίκος Μαδεμλής, οι κυρίες Ολγα Γεροβασίλη, Ρένα Δούρου και άλλοι, αφήνουν να εννοηθεί ότι η ομάδα των «53+» και το «ιερατείο» του κόμματος σκόπιμα οδήγησαν τη διεύρυνση και την εγγραφή νέων μελών σε ισχνά αποτελέσματα. Η σύγκρουση αναμένεται να πάρει διαστάσεις στον δρόμο προς το συνέδριο, προκαλώντας νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο θέλει να αποφύγει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει σύντομα να παρουσιάζει σημάδια φθοράς, ειδικά μετά από ορισμένες αστοχίες του τελευταίου διαστήματος, όπως οι χειρισμοί γύρω από το ποδοσφαιρικό ζήτημα. Στις κινήσεις για την εξωστρέφεια, άλλωστε, εντάσσεται και η πραγματοποίηση μεγάλης πολιτικής εκδήλωσης στην Αθήνα στις... 14 Φεβρουαρίου, η διεξαγωγή τεσσάρων θεματικών προσυνεδριακών ημερίδων μέχρι το Πάσχα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και η οργάνωση διεθνούς συνεδρίου αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας στις 3-4 Απριλίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ