makrigiannis_giannis

Δούλεμα

Γιάννης Μακρυγιάννης

Μερικές φορές σταματάει ο νους του ανθρώπου. Θα πει κανείς βέβαια πως ο καθένας διαφημίζει ό,τι έχει. Αυτό ισχύει και στην πολιτική, στην οποία μάλιστα συνήθως όλοι διαφημίζουν και ανύπαρκτα πράγματα ως επιτυχίες.

Όμως αυτό που γίνεται με την ανεργία, για την οποία η κυβέρνηση  θριαμβολογεί ότι την μείωσε, ξεπερνά κάθε όριο. Διότι πάντα θα βρεθούν (ενίοτε και θα εφευρεθούν) αριθμοί για να επικαλεστεί κανείς. Αλλά, η ουσία είναι ουσία.

Δυστυχώς λοιπόν η απαξίωση της εργασίας συνεχίζεται, με γοργούς, μνημονιακούς, ρυθμούς. Ξεκίνησε σχεδόν από την αρχή της κρίσης και δεν σταμάτησε διόλου μέχρι τώρα. Είναι κι αυτή μία συνέπεια των μνημονίων και της γενικότερης νεοφιλελεύθερης αντίληψης, που εφαρμόζουν οι δανειστές στη χώρα, με τη συνδρομή και των κυβερνήσεων, που ανέλαβαν να υλοποιήσουν τις μνημονιακές επιταγές – και της σημερινής συμπεριλαμβανομένης.

Θα πει κανείς βέβαια, ότι αφού είμαστε στα μνημόνια, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να το αποφύγουμε. Προφανώς. Αλλά, τουλάχιστον, ας μην πανηγυρίζει καμία κυβέρνηση (ούτε η σημερινή κι ας μην τσακώνονται οι νυν με τους προηγούμενους, πάνω στα αποκαΐδια της εργασίας.

Η κυβέρνηση με απύθμενο θράσος πανηγυρίζει για την ονομαστική μείωση, λέει, της ανεργίας.

Ξεχνώντας ότι από τη στιγμή, που με τις συνεχώς διαδιδόμενες και εφαρμοζόμενες, μορφές ελαστικής εργασίας, μία θέση αρκεί για να «κρυφτούν» δύο άνεργοι και έτσι να βελτιωθούν οι αριθμοί.

Στην επισήμανση ότι αυξήθηκε και φέτος η μερική απασχόληση, σε βάρος της «πλήρους και σταθερής απασχόλησης», η κυβέρνηση καταφεύγει σε συγκρίσεις με την κυβέρνηση Σαμαρά, όταν αυτή η μορφή εργασίας αυξήθηκε θεαματικά, ειδικά το 2014. «Επί ΣΥΡΙΖΑ», λέει επισήμως το υπουργείο Εργασίας, «η ετήσια αύξηση της μερικής απασχόλησης απομειώνεται σταθερά». Προσοχή: δεν λέει ότι μειώνεται η μερική απασχόληση!! Λέει ότι μειώνεται ο ρυθμός αύξησης!!! Ακόμα και το 2017, δηλαδή, τον τρίτο χρόνο της… σωτήριας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, έχουμε αύξηση της μερικής απασχόλησης (όπως είχαμε και το 2015 και το 2016 και ενώ ήδη είχαμε υψηλά ποσοστά «χάρη» στη ΝΔ). Απλώς η αύξηση αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν το 2014!!! Εν ολίγοις, ετούτη η κυβέρνηση,  τα καταφέρνει (λέει) καλύτερα από την προηγούμενη, απλώς οι εργαζόμενοι πάνε όλο και χειρότερα!

Η κυβέρνηση «ξεχνά» ακόμα δύο πράγματα: Πρώτον, ότι οι αμοιβές έχουν πέσει κι άλλο για τον ίδιο όγκο εργασίας, που προσφέρει ο εργαζόμενος. Τα διακοσάρια και τα τρακοσάρια πάνε σύννεφο, για να μην πούμε για τη μαύρη εργασία. Για να μην πούμε για τα «καθαρά» που μένουν στον εργαζόμενο, (που παίρνει ψιλοκανονικό μισθό) μετά την υπερφορολόγηση και τα ασφαλιστικά.

Και δεύτερον, ότι η μετανάστευση εργατικού δυναμικού συνεχίζεται, χωρίς να υπάρχει κάποια απόδειξη ή προοπτική ουσιαστικής ανάσχεσης αυτού του κύματος. Έτσι ναι, μπορεί να μειωθεί η ανεργία σίγουρα – απλώς θα την έχουν κοπανήσει οι εργαζόμενοι και ειδικά οι καλύτεροι, από τη χώρα!

Δεν απαιτεί κανείς από καμία κυβέρνηση να κάνει θαύματα. Αλλά, τουλάχιστον να περιορίσει λίγο το «δούλεμα». Διότι αυτό, σε αντίθεση με την απασχόληση, είναι «πλήρες και σταθερό», όπως φαίνεται…

ΣΧΟΛΙΑ (11)

ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ''ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ''

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ.

ABC

Ο,τι και να γράψεις τώρα για το παρελθόν σου δε μπορείς να ρεφάρεις. Η ζημιά έγινε.

Κώστας

Φαίνεται τώρα ξύπνησε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Όλοι κάνουν λάθη.

Theodore

Mερικά λάθη δεν διορθώνονται,ή και αν διορθωθούν,το τίμημα είναι πολύ μεγάλο.Δυστυχώς.

Κ58

Λάθος. Μπράβο του. Αν όλοι μας είμαστε αυστηροί κριτές των κομμάτων που υποστηρίξαμε, υπάρχει ελπίδα. Ο Σύριζα φοβάται τους Συριζαίους, όχι τους υπόλοιπους. Αυτοί που τον ανεβάσαν, αυτοί μπορούν να τον ρίξουν. Το ίδιο ισχύει φυσικά για όλα τα κόμματα.

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΚΕΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Η ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΩΣ ΤΟ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΟ .ΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΣΥΡΙΖΑΣ ΤΟΤΕ ....ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ .ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΜΑΤΑΙΟ ΝΑ ΑΝΑΝΕΩΝΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΙ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ .ΠΛΑΚΑ ΕΧΕΙ Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΕΔΟΘΗ ΩΣΤΕ ΟΛΗ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ .ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΔΙΟΤΙ ΕΣΤΙΑΖΩ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ .

pik

Ο αρθρογράφος έχει βοηθήσει στην "διαφήμιση" του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν.Σε αυτή τη Χώρα ποτέ θυμόμαστε...

ΜΗΤΣΟΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ. ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΩΣΑΤΕ. ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ ΤΩΡΑ.

Πρώτα υμνούσες το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, μετά την αντίσταση στους τοκογλύφους, μετά το "επαίσχυντο" 5ευρω του Άδωνη, το οποίο όμως αντισταθμίστηκε με μείωση 6% των συντάξεων υπέρ ΕΟΠΥΥ. Ο Σύριζα συμπλήρωσε 2,5 χρόνια στην εξουσία, ακριβώς όσο είχε μείνει και ο Σαμαράς. Κάνε σύγκριση της φορολογίας, των εισφορών στα Ταμεία και των σημερινών συντάξεων με το τι παρέδωσε ο Σαμαράς. Τελικά έστω ένα καλό έκανε ο Σύριζα;

SAGIR ...

Να ειστε πιο θαραλλεος κ Μακρυγιαννη ... και οχι Λαιτ .....ουτε στην εποχη του Μεσαιωνα κυριε .δεν γινοταν ...στελνουν οι εργατες τις κυριες τους να καθαρισει .......πρωτα το σπιτι του Αφεντικου και βλεπουμε ...

Τωρα το θυμηθηκες;

Μακρυγιαννη εως το 2015 μας ειχες πρηξει τα... να μην πω τι για να βγει ο Συριζα. Τωρα φατους στη μαπα και κανε μοκο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία