makrigiannis_giannis

Η υποκρισία για τη Δικαιοσύνη και το πραγματικό πρόβλημα

Γιάννης Μακρυγιάννης

Το τελευταίο διήμερο έχει προκληθεί μεγάλος θόρυβος στις Βρυξέλλες και σε άλλα ευρωπαϊκά κέντρα για την καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου.

Ακόμη και η Κομισιόν εξέφρασε δυσφορία για την απόφαση αυτή διαμηνύοντας ότι το θέμα θα εξεταστεί μεταξύ των Θεσμών (που επιτηρούν την Ελλάδα, ως δανειστές).

Η ιστορία με τον κ. Γεωργίου είναι ακόμα πιο περίπλοκη: οι δανειστές είχαν απαιτήσει (στηριζόμενοι πού;) να υπάρξει απαλλαγή του από οποιαδήποτε δικαστική περιπέτεια, κάτι που δεν έγινε!

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της χώρας η στάση αυτή των Βρυξελλών γίνεται δεκτή από μέρος της αντιπολίτευσης μάλλον με ικανοποίηση. Είναι και βολικό: οι ξένοι λένε πράγματα που θα ήθελαν να τα πουν πολλοί στο εσωτερικό. Κάποιοι τα λένε πάντως, επικρίνοντας ευθέως την απόφαση του δικαστηρίου. Η κυβέρνηση που ναι μεν ικανοποιείται από την καταδίκη από την καταδίκη Γεωργίου, αλλά ταυτόχρονα έχει υπογράψει με τους ξένους ότι θα τον στηρίξει κιόλας (πληρώνοντας τα δικαστικά του έξοδα για παράδειγμα!!!) δεν λέει κουβέντα, κάνοντας την αδιάφορη, όταν σε όλα τα άλλα σχεδόν τα θέματα είναι λαλίστατη. 

Τυχαίνει τώρα το εξής: Η αντιπολίτευση που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κρίνει δικαστικές αποφάσεις να μην κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι (κακώς) κάνουν και κείνες το ίδιο. Τουναντίον κάνει και κείνη το ίδιο με την κυβέρνηση, δυσφορεί δηλαδή με τη σειρά της για μία δικαστική απόφαση. 

Από την άλλη η κυβέρνηση που διεκδικεί το δικαίωμα να κρίνει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, να μην μιλά τώρα καθόλου, αφού με τη δική της στάση, έδωσε το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να αμφισβητεί ευθέως τις δικαστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση έχει το άλλο συνήθειο βέβαια: να λέει ανοιχτά και με ένταση την άποψη (ή την επιθυμία της) για το ποια δικαστική απόφαση θέλει να εκδοθεί σε κάθε θέμα.

Με τούτα και με κείνα η Δικαιοσύνη στη χώρα, η οποία έχει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία της και συχνά κινείται σε άκρως συντηρητικά μονοπάτια, ειδικά στα εργασιακά θέματα, απέκτησε ένα ακόμα: τη σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών δυνάμεων για το ποιος θα ελέγξει τους μηχανισμούς της. Αντί οι πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν ως οφείλουν και με βάση το ρόλο που έχουν κάθε φορά (ως κυβέρνηση κυρίως, ή και ως αντιπολίτευση), ώστε η Δικαιοσύνη να αποκτήσει για παράδειγμα ταχύτητα, προσωπικό, υποδομές και πάει λέγοντας, έχουμε ένα ανοιχτό και παρασκηνιακό ταυτόχρονα πόλεμο για τον έλεγχό της και την προσαρμογή της στις πολιτικές επιδιώξεις της κάθε πλευράς.

Η δε νομολογία που παράγεται αυτό τον καιρό είναι εντελώς ρευστή και απρόβλεπτη, αφού καθορίζεται κυρίως από τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση με συγκεκριμένες κινήσεις έχει επιδοθεί στην κατάληψη θυλάκων, ώστε να καταφέρει πλήγματα κατά των αντιπάλων της, ενώ και η σημερινή αντιπολίτευση (στο τιμόνι της διακυβέρνησης επί χρόνια πριν) κάνει ό,τι μπορεί. Η πρώτη έχει αυταπάτες εάν νομίζει ότι αυτή η λογική οδηγεί πουθενά και για πολύ, συμπεριφερόμενη ενίοτε εντελώς άγαρμπα και ανοίγοντας ολισθηρούς δρόμους στη σχέση της εκτελεστικής με την δικαστική εξουσία.

Η δεύτερη βλέπει τη δικαιοσύνη ως ένα από τα λίγα αντιπολιτευτικά μέσα που διαθέτει, παρότι εκτίθεται συχνά και αυτή με τα δικαστήρια που εκδίδουν προκλητικές δικαστικές αποφάσεις.

Η Δικαιοσύνη φυσικά και δεν είναι «τυφλή», ωστόσο αυτή η τυφλή σύγκρουση για τον έλεγχό της μόνο νέα προβλήματα θα προκαλέσει.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΡΙΤΑ (Ν.Σμυρνη)

Δεν βλέπετε τι γίνεται στην ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ; Δεν βλέπετε τι γίνετε με τη ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΡΕΑ; Δεν βλέπετε τι γίνεται στον ΚΑΛΑΜΟ; Δε βλέπετε τι γίνετε με τη ΣΗΜΑΙΑ και την ΚΛΗΡΩΣΗ; Δεν βλέπετε τι λέει ο ΒΟΥΤΣΗΣ ότι δεν είμαστε σου λέει ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ; Δεν βλέπετε που η ΜΕΡΚΕΛ σου λέει ότι Δεν Υπάρχει σου λέει θέμα για μείωση του Ελληνικού ΧΡΕΟΥΣ; Που πάμε Χριστέ μου;ΟΥ ΓΑΡ ΟΙΔΑΣΙΝ ΤΙ ΠΟΙΟΥΣΙΝ. Μόνο ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ μπορεί να μας σώσει από αυτή την ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΟΠΟΙΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Τίποτε άλλο. Όλοι οι άλλοι, καλοί χρυσοί είναι ΑΛΛΑ. Πρέπει να υποταχθούν οι φιλοδοξίες των αρχηγών τους στον ΙΣΧΥΡΟ. και ο ΙΣΧΥΡΟΣ κύριοι είναι ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Η Ελλας δεν μπορεί να περιμένει άλλο την λύτρωση. Οι καιροί ου μενετοί. Όλοι ενωμένοι εναντίων των άπλυτων κουμουνιστών που σφετερίστηκαν το κράτος και μας κάτσανε στο σβέρκο. ΕΝΟΤΗΣ υπό τας φτερούγας της Μεγάλης Εθνικής Παρατάξεως η οποία ονομάζεται ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Όλοι το ξέρουν

Τα μαγείρεψαν τα στοιχεία τα λαμόγια. Τώρα φωνάζουν για να το κρύψουν. Ευρώπη αρχών είναι αυτή ή Ευρώπη των απατεώνων των λαμογιών και της παρακμής; Πως δηλαδή απαιτούν από την κυβέρνηση να χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη; Δεν ντρέπονται οι απατεώνες;

Υπνος

Κοιμάσαι με τα τσαρούχια....το έλλειμα δεν το δημιούργησε ο Γεωργίου,ούτε οι ευρωπαίοι ...το δημιούργησε ο άνδρες-τσοβολας και κυριως ο Ραφηνας(γι αυτο δίνει γίνει και ύδωρ στο ΣΥΡΙΖΑ για να ξεχαστούν οι αμαρτίες του ...εις ματην!)

akis

ΠΑΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ..ΒΓΑΙΝΕΙ .....ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ 15+ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ.....ΑΥΤΗ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΣ....ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ...ΚΟΛΩΤΟΥΜΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ...

ΡΙΤΑ (Ν>Σμυρνη)

Να σας πω εγώ αγαπητέ μου κύριε: Εκτός της Νέας Δημοκρατίας ποια κόμματα υπάρχουν; Ουδέν κύριε. Και θα σας πω και το γιατί: Διότι ουδείς καταλληλότερος κύριε του ΙΣΧΥΡΟΥ. Ουδείς. Δεν ομιλώ εγώ πολιτικά ποτέ. ΟΜΙΛΩ ΕΘΝΙΚΩΣ. Δεν εννοώ ότι δεν υπάρχουν αι άλλαι απόψεις κλπκλπ καί άλλοι σχηματισμοί φερ ειπείν και εις το Κέντρον, και το εις το Ποτάμι κλπκλπ η κυρία αυτή η οποία είναι και ιδιαιτέρως περιποιημένη ως γυναίκα που είναι και οξυδερκής κλπκλπ η κυρία Διαμαντοπούλου και ο κύριος αυτός ο Δήμαρχος Αθηναίων ο κύριος Καμίνης είναι πολύ καλός και τον θεωρώ εγώ προσωπικώς ΚΕΦΑΛΑΙΟ κλπκλπ ή οι άλλοι υπέρ του Έθνους μας κλπκλπ ΑΛΛΑ: ποιο είναι το ΠΡΟΣΟΝ εκείνο το οποίον ΝΙΚΑΕΙ κύριε; Η ΕΝΟΤΗΣ. Και σας εφιστώ την προσοχήν στο ότι εγώ ουδέποτε ομίλησα πολτικώς. Πάντοτε ομιλώ ΕΘΝΙΚΩΣ. Πάνω απ' όλα το ΕΘΝΟΣ μας κύριε. ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ, ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ θέλουν να τους βγάλουν όλους έξω ότι είναι λέει ΑΘΩΟΙ. Πως είναι αθώοι κύριε; ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ; Αυτοί είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ. Τέλος πάντων. Ο Θεός να βάλει το χέρι του κύριε. Κυριάκο ΕΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΥΠΟ ΗΝ ΣΚΕΠΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ και η ΕΛΛΑΣ θα μεγαλουργήσει ξανά. Εγώ αυτό ξέρω και ουδέν άλλο που λέγανε παλαιά. Ο Χριστός και η Παναγία να μας λυπηθεί πλέον με αυτό το ΑΙΣΧΟΣ του Τσίπρα που κυβερνάει αυτή τη χώρα με τους ΣΚΛΑΒΟΥΣ του. ΑΙΣΧΟΣ.

ΡΙΤΑ (Ν.Σμυρνη)

Κόπωσις κύριοι. Κούρασις. Μία κούρασις υπάρχει παντού και ένα μαράζι. ΜΑΡΑΣΜΟΣ. Εαν ρωτήσετε όποιον θέλετε να πάτε να ρωτήσετε θα σας που ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Δεν θέλομε άλλο πια. Δεν είδατε τι κάνανε που κατήργησαν τη ΣΗΜΑΙΑ; δεν είδατε που ΚΑΤΗΡΓΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ. Δεν είδατε ου τα βάλανε με την ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ; Φτάνει πια αδέσποτα σκυλιά. ΑΠΛΥΤΟΙ σκλάβοι του Τσίπρα. Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ. Δεν γονάτισε στον Τούρκο, στον εισβολέα κλπκλπ θα γονατσει στο παιδάριον αυτό; ΑΙΣΧΟΣ Το μόνον πλέον είναι ΗΝΩΜΕΝΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΙΣ ΝΑ ΟΔΕΥΣΕΙ ΜΕ ΠΑΝ ΜΕΣΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ. και το εννοώ πλέον αυτό: ΜΕ ΠΑΝ ΜΕΣΟΝ! Κυριάκο ακούς ή περι άλλω τυβάζετε εκεί με την παρέα σας στην Νέα Δημοκρατία που εκαταντίσατε το κόμμα μας εις καρπαοζοεισπράκτορα κλπκλπ ενώ εαν ήτο ο ΗΓΕΤΗΣ ο πραγμαιτικός δεν θα καθότανε στ' αυτγά του που καθόσαστε εσεις κύριε κλπκλπ. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΠΑΤΡΙΣ. Τίποτε άλλο υπό την σκέπη σου Κυριάκο πάρε όλα τα άλλα μικρότερα κόμματα να κάμετε μια μεγάλη ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.

Νίκος

Η Νεα Δημοκρατια και ο... Κυριάκος ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ... χμμμμ Μάλιστα... εν ετει 2017 υπαρχουν ανθρωποι (γέροντες να υποθεσω) που πιστεύουν οτι η ΝΔ ειναι "αντιπολιτευση" και μάλιστα πατριωτική και εθνικοκεντρική... Και τι σχέση έχει το σχόλιο σας κα. Ρίτα με το ως άνωθεν δικαστικό άρθρο; Καλή ευκαιρία για κομματική προπαγάνδα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία