Τι μας έμαθε η χούντα...
antipas

Γιάννης Αντύπας

Τι μας έμαθε η χούντα...

Στη ζωή τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα, όχι άλλοθι. Με αυτή τη σκέψη πιστεύω ότι οφείλουμε όλοι, και κυρίως όσοι έχτισαν καριέρες ετεροπροσδιοριζόμενοι απέναντι στη χούντα, να κάνουμε μια πιο σοβαρή προσέγγιση του φαινομένου, που έβαλε στον γύψο τη χώρα για εφτά χρόνια. 





Η χούντα μας έμαθε ότι δεν φταίει για όλα η δημοκρατία.
Κλείσιμο
Υποτίθεται ότι η χούντα ήρθε να θεραπεύσει τις πολιτικές έρριδες ενώ η ίδια ήταν το αυγό του φιδιού (όπου φίδι μπορεί κανείς να βάλει τον διχασμό). Γιατί φασισμός χωρίς διχασμό δεν υπάρχει.
Με τη δύναμη των όπλων έθεσε εκτός πλαισίου τον κομματικό ανταγωνισμό, αλλά κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε. Και αν κάποιος επιμένει να μιλά για τα έργα της ΜΟΜΑ, ας δει τα έργα των πακέτων Ντελόρ κοκ.
Η χούντα μας έμαθε ότι με τη δημοκρατία περνάμε καλύτερα. 

Η χούντα προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες, αλλά τελικά τους έφερε πιο κοντά. Γιατί
η χούντα μας έμαθε ότι δεν υπάρχει εσωτερικός εχθρός. Μόνο ο κακός μας εαυτός.

Η χούντα μας έμαθε ότι δεν υπάρχει κομμουνιστικός κίνδυνος. Αντίθετα, έδωσε την ευκαιρία στον Ανδρέα Παπανδρέου να αναδειχθεί μέσα από το ΠΑΚ. Απέδειξε ότι ο διχασμός που υπέβοσκε στη χώρα από την αποχώρηση των Γερμανών και τον εμφύλιο πόλεμο ήταν κυρίως στα μυαλά εκείνων που εξυπηρετούσε. Οι Έλληνες ήταν αλλού. Άλλοι στις φάμπρικες της Γερμανίας, άλλοι στις στοές του Βελγίου και άλλοι άφηναν τα χωριά τους για τις πόλεις.

Η χούντα μας έμαθε ότι ανήκομεν εις τη Δύση. Τα καμώματα των συνταγματαρχών οδήγησαν οριστικά και αμετάκλητα την Ελλάδα στην αγκαλιά της Ευρώπης. Το τελευταίο μάθημα, όμως, δεν το έχουν διαβάσει όλοι. Ούτε και τα προηγούμενα είναι η αλήθεια. Γιατί 50 χρόνια μετά την 21η Απριλίου του 1967 κάποιοι επιμένουν να καλλιεργούν εμφυλιοπολεμικό κλίμα και το χειρότερο να θέτουν θέμα προσανατολισμού της Ελλάδας. Παρά το «όχι» που έγινε «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015. 

Το κακό με τα μαθήματα της ιστορίας που χάνει κανείς είναι ότι δεν μένει απλά στην ίδια τάξη. Οπισθοχωρεί στο μαύρο παρελθόν. Όπως συμβαίνει στο δημοφιλές φιδάκι. Μόνο που στην πραγματική ζωή δεν επιστρέφεις στην αφετηρία. Πέφτεις στον πάτο. Εκεί όπου επιβιώνουν τα αυγά του φιδιού. Του διχασμού και του φασισμού. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ