Μασκαράδες με σομπρέρο
Δημήτρης Παγαδάκης

Δημήτρης Παγαδάκης

Μασκαράδες με σομπρέρο

“Aκόμα και το να ξυπνάς νωρίς δεν φέρνει νωρίτερα το χάραμα” λένε  οι Μεξικάνοι, οι οποίοι  
επί δεκαετίες συνέρρεαν μαζικά στις αρένες.

Όχι, όμως, για ταυρομαχίες  ή για ποδόσφαιρο, το δημοφιλέστερο άθλημα σε όλη τη Λατινική Αμερική.  Συνωστίζονταν στις κερκίδες για να ζητωκραυγάσουν υπέρ των “καλών” και να αποδοκιμάσουν τους “κακούς” που αγωνίζονταν επιδεικτικά στα ρινγκ του κατς. Σε εκείνη τη μορφή ελεύθερης πάλης, που αποκαλούν “Λούτσα Λίμπρε” και όπου συντριπτική πλειονότητα των μυθοποιημένων παλαιστών φοράει μάσκες.

Από τη χώρα αυτού του λαοφιλούς αθλήματος  προέρχεται και ο Γ.Γ του ΟΟΣΑ  Άνχελ Γκουρία,  του οποίου η άφιξή στην Ελλάδα προκάλεσε ανεξήγητη ευφορία. Όχι επειδή στη διάρκεια της διετούς θητείας του ως Υπουργός Οικονομικών του Μεξικού περιέκοψε έξι φορές τις δημόσιες δαπάνες. Ούτε, γιατί ως αρχιτέκτονας της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους  της χώρας του βύθισε στο πάτο το βιοτικό επίπεδο του ντόπιου πληθυσμού. Κάθε άλλο. Έγινε  ασμένως δεκτός εδώ διότι γαρνίρισε την αγιογραφική αφήγησή του με τους αφελείς κώδικες ενός  σωτηριολογικού παραμυθιού.

Αφού σερβίρισε  σαν από δισκοπότηρο νεοφιλελεύθερη τεκίλα, τσίλι οικονομισμού και γουακαμόλε ηθικολογίας, κέρασε εφησυχαστικά την υπόσχεση ζωής και μετά το χρέος. Έως τότε  συνέστησε  στους Έλληνες να προσθέσουν παλάντζες σε όλους του φούρνους, να τσιμεντάρουν με ξενοδοχειακά κτήρια και την υπόλοιπη Αττική, να χαζεύουν επί 10 μέρες τα “φρέσκα” γάλατα στα ράφια ώσπου να φτάσουν εγκαίρως τα Ολλανδικά γελαδινά αποθέματα.

Πρότεινε ακόμα να αγοράζουν χύμα βιταμίνες στα σούπερ μάρκετ, να ψωνίζουν με εκπτώσεις όλο το χρόνο και να ανοίγουν τα μαγαζιά μονίμως τις Κυριακές. Συμπληρωματικά υπέδειξε να μη απαιτείται για  τα  απορρυπαντικά άδεια από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Προφανώς για να ρισκάρει η Ελληνίδα νοικοκυρά και μια μεταθανάτια εμπειρία από κάποια τοξική χλωρίνη.

 Όλες αυτές οι συνταγές προτείνονται από τον ΟΟΣΑ για άρση των στρεβλώσεων στη αγορά. Και οι οποίες υποτίθεται ότι θα μειώσουν τις τιμές των προϊόντων. Σύμφωνοι, αλλά η συγκεκριμένη απορρύθμιση εγκυμονεί τερατώδης συνέπειες. Κυρίως απειλεί τη βιωσιμότητα των ήδη ξεχαρβαλωμένων από τη κρίση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκεί που απασχολείται η πλειονότητα των μισθωτών.  
Κλείσιμο

Ωστόσο, με  λουκετιασμένα τα εξουθενωμένα μικρομάγαζα και κατεβασμένα τα ρολά στις αποσαθρωμένες εγχώριες βιοτεχνίες, ο σενιόρ Άνχελ  δεν προτείνει κάποια λύση για τους προσεχώς απολυμένους τους. Δεν απαντά στο παράδοξο μοντέλο χαμηλών τιμών και υπερδιογκωμένης ανεργίας που θα προκύψει. Και βέβαια απαξιεί να  διευκρινίσει σε τι θα ωφεληθεί ο μακροχρόνια άνεργος και ο κλαταρισμένος μικροεπιχειρηματίας από τη φτήνια των παυσίπονων στα εναπομείναντα περίπτερα .   

Ως έντιμος, όμως, τεχνοκράτης δεν θέτει διλήμματα στις πεποιθήσεις του. Και ως φλογερός Μεξικανός ο πατρόν Γκουρία υποστηρίζει πάντα το καλό. Όπως ακριβώς και οι συμπατριώτες του υποστηρίζουν τους “καλούς και επιδέξιους” μασκοφόρους κατσέρ εναντίον των “κακών και βρόμικων”. Μάλλον γιατί κανείς δεν τους σφύριξε ότι σε κάθε επόμενη αναμέτρηση σε άλλη πόλη ανταλλάσσουν μάσκες μεταξύ τους.  

Το ίδιο πάντως ανενημέρωτοι πιάστηκαν και οι εδώ οπαδοί του επικεφαλής του ΟΟΣΑ,  αφού  η μελέτη αξιολόγησης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας που παρουσίασε δεν ήταν τσάμπα. Απλά φόρεσε στους ξεπουπουλισμένους φορολογούμενους της δοκιμαζόμενης  Ελλάδας και ένα “σομπρέρο” ύψους 900 χιλ. ευρώ.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης