Πετροπόλεμος Μαρμάρων
danikas_dimitris

Δημήτρης Δανίκας

Πετροπόλεμος Μαρμάρων

Ζούμε παρέα με πολλά ψέματα. Καλλιεργούμε τους μύθους μας. Βαυκαλιζόμαστε από τη μυθολογία μας. Βολευόμαστε με την άγνοιά μας. Πορευόμαστε με την υπανάπτυξή μας!

Παράδειγμα, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Πρώτα απ’ όλα, αμφιβάλλω πόσοι εξ ημών και υμών έχουν επισκεφθεί τον Παρθενώνα. Αμφιβάλλω ακόμα περισσότερο αν γνωρίζουμε την απεικόνιση και την ουσία των Μαρμάρων. Και κόβω τον σβέρκο μου ότι ελάχιστοι έχουν διαβάσει το χρονικό του Παρθενώνα!

Ολόκληρος ο ανθρώπινος πολιτισμός αποτελείται από ατελείωτα περιστατικά λεηλασίας. Οι δυνατοί κατασπάραξαν τις πρώτες ύλες ανίσχυρων λαών. Οι δυνατοί άρπαξαν κάθε ίχνος πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς των κατακτημένων!

Ολα τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία έχουν «διακοσμηθεί» από λεηλατημένους θησαυρούς. Ολα. Από το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης μέχρι το Λούβρο του Παρισιού. Από το Βρετανικό Μουσείο μέχρι το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο!

Κλείσιμο
Τι είναι αυτό; Α, αυτό προέρχεται από τους Ινκας. Τι είναι αυτό; Α, αυτό προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Τι είναι αυτό; Α, αυτό προέρχεται από φυλή Ινδιάνων. Και τι απέγινε η φυλή των Ινδιάνων; Οι άποικοι τους έσφαξαν και τους ξέκαναν!

Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός κολυμπάει σε ωκεανούς αίματος και δακρύων. Φανταστείτε ότι μερικά πρωτοπαλίκαρα των Πεζοναυτών έπαιζαν μπάλα στο Μουσείο της Βαγδάτης με σπάνιους θησαυρούς της Μεσοποταμίας. Τόσο πλαστικό χάμπουργκερ κουβαλάνε στο κρανίο τους. Τόση ασυγκράτητη η «αφόδευσή» τους από άγνοια και κυνισμό!

Χρήμα, όπλα, ναρκωτικά, πορνογραφία τα σύμβολα του σύγχρονου πολιτισμού. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι το δικό μας πολιτιστικό στίγμα. Που διανέμεται στα «κουτιά» από τηλεοπτικές εκπομπές. Δηλαδή μαγειρική, ζαχαροπλαστική, κουτσομπολιά, κιτρινισμός, οπίσθια και «μπαλκόνια»!

Εκεί καταντήσαμε εμείς οι τάχα μου απόγονοι της Χρυσής Εποχής του Περικλή. Εσύ, Δημητράκη, γνωρίζεις πόσοι από τους 97 σωζόμενους λίθους της ζωφόρου του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο και πόσοι στην Αθήνα; Μούγκα ο Δημητράκης. Κι εσύ, Λαλάκη, μπορείς να μας πεις μερικά από τα ονόματα που εργάστηκαν ως αρχιτέκτονες και σχεδιαστές του Παρθενώνα; Μούγκα ο Λαλάκης!

Ο Lakis Gavalas απείρως περισσότερο γνωστός από Ικτίνο, Καλλικράτη και Φειδία. Να τα λέμε όλα!

Κάπως έτσι φτάνουμε στη δήλωση του Αριστείδη Μπαλτά. Οτι δηλαδή η Ελλάδα δεν θα δικαιωθεί δικαστικά. Δηλαδή επίσημη παραδοχή ότι τα Μάρμαρα θα παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο!

Ετσι ακριβώς θα συμβεί. Για δύο λόγους. Αξεπέραστους. Ο πρώτος, ότι το Βρετανικό Μουσείο διαθέτει ως πειστήριο το φιρμάνι του σουλτάνου με το οποίο η Οθωμανική Αυτοκρατορία -κάτοχος Ψωροκώσταινας εκείνη την εποχή- ξεπούλησε το 1799 τα Μάρμαρα στον λόρδο Ελγιν!

Ο δεύτερος λόγος ακόμα χειρότερος. Μια δικαστική απόφαση υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων θα αποτελούσε ένα πρώτης τάξεως προηγούμενο. Ετσι, χιλιάδες θησαυροί θα «έφευγαν» απ’ όλα τα μουσεία. Ολοι θα τα διεκδικούσαν όλα. Με απλά λόγια, ολοκληρωτική πανωλεθρία για τις μεγάλες δυνάμεις που διαφεντεύουν την τύχη του πλανήτη! Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία. Γίνεται; Ούτε μία στο δισεκατομμύριο!

Και κάτι ακόμα. Η μάχη για την επιστροφή των Μαρμάρων που εγκαινίασε η Μελίνα Μερκούρη εξακολουθεί να λειτουργεί για εσωτερική κατανάλωση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Το ΠΑΣΟΚ, διά της Μελίνας, «για την Ελλάδα, ρε γαμώτο». Και τώρα οι λεβέντες της Νέας Δημοκρατίας εναντίον Τσίπρα!

Πού να το φαντάζονταν ο Περικλής και ο Ικτίνος ότι τα Μάρμαρα θα κατέληγαν πέτρες για να πετροβαλάνε οι Νεοέλληνες ο ένας τον άλλον! Η άγνοια μήτηρ πάσης κακίας. Η ημιμάθεια μήτηρ πάσης ανοησίας. Λαός πολιτιστικά κατεστραμμένος πάντα νικημένος!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ