stefanakidis_vassilis

Βασίλης Στεφανακίδης

Πανηγυρισμοί ή για τα πανηγύρια;

Σαφώς και το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι μια προσωρινή ανακούφιση και πολύ προτιμότερο από το να μην έκλεινε και να ξαναζούσαμε τον εφιάλτη του 2015 με το ενδεχόμενο του πιστωτικού γεγονότος. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν είναι δα για πανηγυρισμούς με ζουρνάδες, νταούλια και χορούς στο Σύνταγμα. Απλώς αποφύγαμε τα χειρότερα. Να δούμε όμως επί της ουσίας τι ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές, τι πήρε και μετά τα συμπεράσματα μπορεί να τα βγάλει ο καθένας μόνος

-Θέλαμε να κλείσουμε γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση και την κλείσαμε με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου και αφού πρώτα φορτωθήκαμε στην ουσία ένα τέταρτο κανονικό μνημόνιο.

-Ζητούσαμε εκταμίευση 9,5 δισ. για τον Ιούλιο και μας έδωσαν 8,5 δισ. και αυτά σπαστά.

-Ζητούσαμε ρύθμιση στην αποπληρωμή του χρέους (το κούρεμα το έχουμε ξεχάσει από καιρό) ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο και πήραμε μια ακόμα δήλωση ότι μετά το 2018 και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος και εφόσον κριθεί αναγκαίο τότε θα εξεταστεί το θέμα.

-Ζητούσαμε μια ρύθμιση που να επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά τώρα πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε χωρίς QE.

-Ελπίζαμε σε μια ευνοϊκή τοποθέτηση του ΔΝΤ ώστε να βγούμε στις αγορές από τον επόμενο μήνα, αλλά αυτό πρέπει να το ξεχάσουμε -τουλάχιστον- μέχρι το τέλος του 2018.

-Θέλαμε να διώξουμε από το πρόγραμμα το σκληρό ΔΝΤ και τελικά το ΔΝΤ όχι μόνο αναβάθμισε τον ρόλο του σε υπερεπόπτη, αλλά δεν βάζει και φράγκο ωσότου και εάν ρυθμιστεί το χρέος.

-Θεωρούσαμε (και θεωρούμε) ότι είναι ανέφικτο για τη χώρα να παρουσιάζει πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% για πολλά χρόνια και δεχθήκαμε πλεονάσματα 3,5% ως το 2023 και 2% ως το 2060!

-Ζητούσαμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το 2018 και πήραμε τη διαιώνιση των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.

-Επιδιώκαμε την προστασία των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και δεχθήκαμε νέα αφαίμαξη 4,5 δισ. μέσω της μείωσης του αφορολόγητου και των νέων περικοπών των συντάξεων από το 2019.

-Προσπαθήσαμε να περισώσουμε έστω κάποια προνοιακά επιδόματα για τις πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, αλλά στο τέλος καταργούνται κι αυτά.

-Θέλαμε να γυρίσουμε σελίδα και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και αντ’ αυτού αποδεχθήκαμε ένα κατάμαυρο μέλλον ως το 2060.

-Θέλαμε ανάκτηση της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αξιοπρέπειας και αντ’ αυτού δεχόμαστε την παγκόσμια χλεύη και ο Σόιμπλε ειρωνεύεται ποιον; Τον Ελληνα πρωθυπουργό, που κάθε τόσο τηλεφωνεί στη Μέρκελ και παρακαλάει, τον οποίο ο Σόιμπλε ξεμπροστιάζει λέγοντας ότι η συμφωνία του Eurogroup είναι ίδια με αυτή της 22ας Μαΐου, την οποία δεν δέχθηκε ο Τσίπρας για επικοινωνιακούς λόγους!

Επομένως, είτε το θέλουμε είτε όχι, τα γεγονότα είναι αυτά και ουδείς μπορεί να τα διαψεύσει ή να τα ωραιοποιήσει με διάφορα «ναι μεν αλλά» ή να ρίξει το ανάθεμα στους προηγούμενους που δεν διαπραγματεύονταν. Αν κάποιος μετά ταύτα βγάλει το συμπέρασμα ότι η συμφωνία ήταν καλή ή ότι στο τέλος, κατά τη ρήση του πρωθυπουργού, κερδίζουν οι καλοί, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε ποιοι τελικά είναι οι καλοί και ποιοι προασπίζονται καλύτερα τα συμφέροντα των λαών τους.

Και για τους δανειστές μας εύκολα συνάγεται ότι μια χαρά διαχειρίζονται τα λεφτά των κρατών τους και των συμπολιτών τους. Μπορούμε, όμως, με βεβαιότητα να πούμε το ίδιο και για τους δικούς μας ή μας διαφεύγει κάτι που μόνο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γνωρίζουν και μας το κρύβουν για να χαίρονται μόνοι τους;

ΣΧΟΛΙΑ (3)

VAGANEMOS

Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι ετούτη εδώ είναι μάνα πώς την αποτυχία την σερβίρουν επιτυχία, απλά έχει λίγο ξυπνήσει ο κόσμος, λίγο ώμος!

Νικόδημος

Η χώρα δεν χρειάζεται δανεικά, αλλά είσπραξη από κράτος οφειλών 200 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικούς συνταξιοδοτικούς φορείς, δημόσια ταμεία, οργανισμούς, δήμους, εργαζόμενους, μέσω ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων υπόχρεων σε χώρα και κοινωνία υπόχρεης πραγματικής οικονομίας ιδιωτικής πρωτοβουλίας αγοράς επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Αντίστροφη μέτρηση για τον σύριζα...

Οι αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να διεξαχθούν στις ακόλουθες ημερομηνίες: 4 Νοεμβρίου 2018, 19 Μαίου 2019 και 15 Σεπτεμβρίου 2019. Στην 1η περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο στις 20 Αυγούστου 2018 και δεν θα έχουν εφαρμοσθεί οι περικοπές στις συντάξεις, (οι οποίες προβλέπονται να εφαρμοσθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019) , στη 2η περίπτωση θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, (για να μη λειτουργήσουν ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές οι ευρωεκλογές), ενώ η 3η περίπτωση είναι το ακρότατο χρονικό όριο διεξαγωγής εκλογών, (με την πλήρη συμπλήρωση της τετραετίας)... Aπό την 25η Ιανουαρίου 2015, (οπότε και ανέλαβε για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση ο σύριζα...), έχουν ήδη παρέλθει 877 ημέρες. Θεωρώντας πιθανότερη την 1η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 502 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 2η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 698 ημέρες, εάν θεωρήσουμε ως πιθανότερη την 3η ημερομηνία, απομένουν στον σύριζα 816 ημέρες, μέχρις ότου να εκδιωχθεί με τις κλωτσιές από τον ελληνικό λαό!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία