Μια ευκαιρία για τη χώρα που δεν πρέπει να χαθεί
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Μια ευκαιρία για τη χώρα που δεν πρέπει να χαθεί

Tο να εμφανίζεται αισιόδοξη η κυβέρνηση -και η κάθε κυβέρνηση- για την προοπτική της οικονομίας είναι απόλυτα αναμενόμενο και φυσιολογικό γιατί είναι κομμάτι της ίδιας της ύπαρξής της. Οταν όμως όλοι ή σχεδόν όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας, τα εγχώρια και διεθνή funds, οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι αλλά και οι αξιωματούχοι της Κομισιόν βγαίνουν και μιλούν για μια επενδυτική άνοιξη που έρχεται στη χώρα μας τα επόμενα 3-4 χρόνια, τότε μάλλον κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως όλα αυτά αποτελούν μια συνωμοσία αισιοδοξίας. Κάτι καλό έρχεται μετά το ουράνιο τόξο που θα ακολουθήσει την καταιγίδα της πανδημίας.

Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος. Θρηνήσαμε και θρηνούμε ακόμα πολλά θύματα σε αυτή την πολύμηνη τραγωδία. Η οικονομία μας δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται, πλην όμως, όπως όλα δείχνουν, αποφύγαμε τα χειρότερα, που θα ήταν μια νέα χρεοκοπία και νέα μνημόνια. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και στις εκθέσεις τους παρουσιάζουν ένα θετικό outlook για τις προοπτικές. Εξ ου και ο φθηνός δανεισμός που επιτυγχάνει το ελληνικό κράτος εν μέσω βαθιάς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Με άλλα λόγια, βγαίνουμε όρθιοι από την κρίση και είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Επιπρόσθετα -ποιος να το περίμενε υπό αυτές τις συνθήκες-, η κυβέρνηση προχώρησε και προχωρά σε σημαντικές μειώσεις φόρων και εισφορών για τους πολίτες αλλά και για τις επιχειρήσεις δημιουργώντας ένα ελκυστικότερο πλαίσιο τόσο για το επιχειρείν όσο και για την απασχόληση.

Στην επόμενη μέρα, λοιπόν, που προσβλέπουμε όλοι, τα δεδομένα δεν είναι μαύρα. Το αντίθετο θα έλεγε κανείς, καθώς αναμένονται τεράστια κεφάλαια να πέσουν στην αγορά σε όλους τους κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, και γι’ αυτό όλοι παίρνουν θέση από τώρα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ είναι οι δύο μεγάλες δεξαμενές κεφαλαίων που θα εισρεύσουν προκειμένου να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά πλάνα που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας τα επόμενα χρόνια. Και σε αυτή τη μάχη της μετάβασης στη νέα εποχή δεν περισσεύει κανείς και καμιά καινοτόμα ιδέα.

Τα λεφτά είναι πολλά. Κάποιοι τα συγκρίνουν με το μεταπολεμικό Σχέδιο Μάρσαλ. Οι εποχές βέβαια, όπως και οι προτεραιότητες, είναι διαφορετικές, αλλά το διακύβευμα ίδιο. Να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα σε νέες βάσεις και με γνώμονα τις νέες ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται στη λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Βασικό εργαλείο της νέας εποχής θα είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των λειτουργιών του κράτους - και σε αυτό το τεράστιο πρόγραμμα θα κληθούν να συμμετάσχουν όλες οι εταιρείες πληροφορικής με άμεσο αντίκτυπο στις επενδύσεις τους και την αύξηση της απασχόλησης εξειδικευμένου προσωπικού.

Κλείσιμο
Η ενέργεια, όμως, και κυρίως η πράσινη, θα είναι η πρωταγωνίστρια των επόμενων ετών, καθώς η χώρα έχει κάνει την επιλογή να αφήσει πίσω της τη ρυπογόνα ενέργεια. Και στον τομέα αυτό όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις και τα διεθνή funds προετοιμάζονται με μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.

Οι επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές θα είναι και πάλι στο προσκήνιο άμεσα και θα αποτελέσουν τον κινητήριο μοχλό για μια σειρά από άλλες επενδύσεις και θέσεις εργασίας σε συναφείς κλάδους.

Οι καινοτόμες λύσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγής θα ενισχυθούν από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα και είναι στο χέρι των παραγωγών να τα διεκδικήσουν και να περάσουν κι αυτοί στη νέα εποχή. Από τον όλο σχεδιασμό τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του ΕΣΠΑ δεν μένει εκτός κανένας τομέας αιχμής, από τον τουρισμό μέχρι την υγεία και την εκπαίδευση.

Ολοι θα έχουν μερίδιο σε αυτό τον μεγάλο επενδυτικό σχεδιασμό. Αρκεί να το πιστέψουν και να προετοιμαστούν εγκαίρως. Και κυρίως να ληφθεί υπόψη πως αυτή τη φορά δεν θα επιδοτηθούν επενδύσεις-μαϊμού, ούτε θα πέσουν ανέλεγκτα και άκριτα ευρωπαϊκά λεφτά από το ελικόπτερο. Αυτή τη φορά θα ενισχυθούν μόνο σοβαρές επενδύσεις, συμβατές με τη ρότα που παίρνει η χώρα και κυρίως θα ελεγχθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ που θα δοθεί ως ενίσχυση έτσι ώστε να αποκλειστούν οι αετονύχηδες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ