Η αποτυχία της Ευρώπης των γραφειοκρατών
stefanakidis

Βασίλης Στεφανακίδης

Η αποτυχία της Ευρώπης των γραφειοκρατών

Η κατάσταση μοιάζει πλέον με μύλο κι είναι πλέον δύσκολο να καταλάβει κανείς που αρχίζει η αλήθεια και που σταματά το ψέμα με την εξέλιξη της πανδημίας και της πορείας των εμβολιασμών.

 Το μόνο  βέβαιον, καθότι οφθαλμοφανές, είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση τάχει κάνει μπάχαλο. Δεν ξέρω αν φταίνε οι επίτροποι ή η ίδια η Φον ντερ Λάιεν, για το Ευρωπαϊκό στραπάτσο με τα εμβόλια αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πως αποδείχθηκε στην πράξη πως η Ε.Ε των 470 εκατομμυρίων πολιτών, είναι ανυπόληπτη, ανίσχυρη και δεν τη λογαριάζουν ούτε καν μεμονωμένες εταιρείες!

Δυσκίνητη, γραφειοκρατική, αναποφάσιστη που για το μόνο που μπορεί να υπερηφανεύεται είναι η τέλεια ισορροπία της, ανάμεσα στις απαιτήσεις των μεγάλων χωρών. Ούτε καν να προασπίσει  τα βασικά συστατικά της ένωσης που είναι η οικονομία(άλλωστε περί οικονομικής ένωσης πρόκειται) δεν είναι ικανή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την διορισμένων στελεχών. Και τούτο γιατί  όσο περισσότερο  διαρκεί η κρίση υγείας στην Ευρώπη και δεν περιορίζεται  με τα εμβόλια, τόσο περισσότερο βουλιάζουν στην ύφεση και τα χρέη όλες οι χώρες της Ευρώπης.

Προφανώς όλοι αυτοί οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών που μας κρατούν ομήρους των επιλογών τους, δεν έχουν ακόμα και σήμερα καταλάβει πως το πρώτο και μεγάλο ζητούμενο ήταν η εξασφάλιση επαρκών δόσεων εμβολίων για όλο τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό, μέσα από ισχυρά συμβόλαια με ανυπέρβλητες ρήτρες και δευτερευόντως το κόστος αυτών των εμβολίων. Γιατί όπως αποδεικνύεται τώρα, δυστυχώς για όλους μας, η καθυστέρηση 4-5 μηνών στον εμβολιασμό του απαραίτητου ποσοστού του Ευρωπαϊκού πληθυσμού, θα μας στοιχίσει πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ζημιές που θα υποστεί η Ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολο της. Ο χρόνος άλλωστε είναι χρήμα. Άλλοτε κερδισμένο και άλλοτε όπως στην προκείμενη περίπτωση, χαμένο.

Αλήθεια , φαντάζεστε κάποια φαρμακοβιομηχανία όπως η Astra Zeneca να τολμούσε να αθετήσει συμφωνία με  τις ΗΠΑ; Θα την είχαν ξεσκίσει σε χρόνο dt  και η διοίκηση της θα είχε τώρα στις πλάτες της τον μισό ποινικό και εμπορικό κώδικα!

 Κι όμως εδώ στην Ευρώπη όχι απλά δεν αντιμετωπίζει καμιά ευθύνη και συνέπεια(τουλάχιστον επί του παρόντος) αλλά κοτζάμ ΕΕ κάθεται και την  εκλιπαρεί να αυξήσει τις παραδόσεις εμβολίων και οι αυθαίρετες  και παράνομες περικοπές να μην  είναι 75% αλλά... λιγότερο! Και να πει κανείς πως είχαν και το σούπερ εμβόλιο!

Τα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης. Κάτω  ακόμα και από το κινέζικο.

Κλείσιμο
Κανονικά και με όλα όσα τώρα μαθαίνουμε ,δηλαδή ότι δεν καλύπτει τα άτομα πάνω από τα 60-65 χρόνια, δεν έπρεπε καν να πάρει Ευρωπαϊκή έγκριση.

Κι αν δεν υπήρχαν αυτές οι ακατανόητες ευρωπαϊκές αγκυλώσεις με τη Ρωσία, από την πρώτη στιγμή έπρεπε να κάνουν επαφές με τους Ρώσους και να μάθουν τα πάντα για το Sputnik  και να το κλείσουν. 

Εκ των υστέρων πληροφορούμαστε πλέον και επισήμως πως το Ρώσικο είναι πιο αποτελεσματικό ακόμα και από  αυτά της Pfizer και της moderna. Τώρα όμως είναι αργά και δεν ξέρω  τι μπορούν να κάνουν και τι συμφωνίες μπορούν να πετύχουν από τη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και τρέχει σε εταιρείες  που δεν έχουν φθάσει ούτε καν στη δεύτερη φάση των δοκιμών!

Στις εθνικές κυβερνήσεις όταν ένας υπουργός ή ένας αξιωματούχος αποτύχει στο έργο που του έχει ανατεθεί ή κάνει κάποια αστοχία, ζητείται η αποπομπή του από τα καθήκοντα του . Στην  Ευρωπαϊκή Επιτροπή των καρεκλοκένταυρων όμως κανείς δεν έχει ευθύνη και ουδείς παραιτείται πριν τη λήξη της  ακριβοαμοιβόμενης θητείας του.

 Έχουν το θράσος δε, να μας διαβεβαιώνουν πως μέχρι το Φθινόπωρο θα έχει εμβολιαστεί ο Ευρωπαϊκός πληθυσμός. Το πρόγραμμα εμβολιασμών πάει λίγους μήνες πίσω και... δεν χάλασε ο κόσμος!

Αυτό το χαμένο καλοκαίρι όμως για κάποιες χώρες όπως εμείς, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κλπ που έχει ένα αυξημένο ειδικό βάρος γιατί οι οικονομίες μας στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, φαίνεται πως είναι αδιάφορο για την Κομισιόν!

Με άλλα λόγια  και τα έκαναν μαντάρα και δεν πρόκειται να απολογηθούν γι αυτό. Μη σας πως θα βγουν και από πάνω, ως γνήσιοι γραφειοκράτες ανευθυνο-υπεύθυνοι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ