Το business plan της χώρας
kasimatis_aleksandros

Αλέξανδρος Κασιμάτης

Το business plan της χώρας

Δύο μήνες μας χωρίζουν από το δευτερο εξάμηνο του έτους, το οποίο  κατά τους αναλυτές είναι το ορόσημο ώστε με τη βοήθεια των εμβολιασμών να επιστρέψουμε σε θετική οικονομική πορεία με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.  Οι πληγές της πανδημίας (υπερχρεώση, ανεργία κλπ)  είναι σημαντικές και δεν πρέπει να υποτιμούνται, αλλά υπάρχει και η θετική κληρονομιά που αφήνει η κρίση, όπως πχ το ψηφιακό κράτος, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, η εξ αποστασεως εργασία.  Ολα αυτά θα μας συνοδεύσουν  στην αφετηρία της νέας  προσπάθειας  για την ανόρθωση της οικονομίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι η Ελλάδα -όπως άλλωστε και αρκετές άλλες  χώρες- μετά την πανδημία είναι εκτεθειμένες σε διάφορους κινδύνους,  με σημαντικότερο τα επιτόκια να μην διατηρηθούν εσαεί στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά και ενδεχόμενη  μελλοντική άνοδος τους να αποσταθεροποιήσει τη δυναμική του δημόσιου χρέους.

Η ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ  κατά τα επόμενα χρόνια είναι αποστολή εθνικής σημασίας για την οικονομική θωράκιση της χώρας. Η  Κυβέρνηση  το βασικό όπλο που διαθέτει για να επιτύχει αυτόν τον στόχο   είναι η σωστή αξιοποίηση των  κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης  και η μόχλευση τους με ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση. Η κατάληξη της προσπάθειας θα κριθεί και από την αποφασιστικότητα  θέληση  της Κυβέρνησης να προωθήσει μείζονες μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις (εκλογίκευση φόρων και δαπανών, μείωση της γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης κλπ)  που θα προσελκύσουν επενδύσεις. Αυτήν τη φορά οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει, γιατί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης  κινούνται αντίθετα από όλα τα προηγούμενα πακέτα ευρωπαικής οικονομικής στήριξης: Πρώτα από την κάθε χώρα θα παρουσιαστεί  και θα εγκριθεί το σχέδιο αξιοποίησης των πόρων και μετά θα ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις. Αντίθετα δηλαδή με οτι συνέβαινε κατά το παρελθόν που δινόταν μια διπλωματική/διαπραγματευτική  μάχη στις Βρυξέλλες, κλειδώναν τα ποσά ανα χώρα  και στη συνέχεια συζητούσαμε στο εσωτερικό για την αξιοποίηση τους.


Ουσιαστικά πρόκειται για ένα business plan στο οποίο θα βασιστεί η χώρα όχι μόνον για να αναπτύξει αλλά και για να ανατάξει την οικονομία της πάνω σε νέες, υγιείς  βάσεις. Το σχέδιο "Ελλάδα 2.0" που προετοίμασε η Κυβέρνηση παίρνει υπόψη τις διαρθωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και επιχειρεί με σειρά μεταρρυθμίσεων να θεραπεύσει αδυναμίες και χρόνιες παθογένειες ώστε να επανεκινήσει η οικονομία. Η Κυβέρνηση θα θεωρήσουμε οτι πέτυχε, όχι μόνον αν επιτύχει υψηλούς ρυθμούς απορρόφησης των κονδυλίων, αλλά κυρίως αν αξιοποιήσει τα κοινοτικά κεφάλαια στις σωστές δοµές και δραστηριότητες και  στο  βαθµό που χρειάζεται. Είναι μια σπάνια ευκαιρία  και  σίγουρα είναι η καλύτερη που εμφανίστηκε στη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια.  Για αυτό και  δεν πρέπει να πάει χαμένη.  
 
 
 
 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ