Για την παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών, το παστίτσιο αλλιώς…

Για την παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών, το παστίτσιο αλλιώς…

Έχουμε συνηθίσει να φτιάχνουμε το παστίτσιο μας με το χοντρό μακαρόνι με την τρύπα στη μέση, το λεγόμενο Νο 2. Σήμερα όμως προτείνω να φτιάξουμε ένα ελαφρώς αλλιώτικο παστίτσιο, κρατώντας την ιδέα και την ουσία του πράγματος, παραλλάσσοντας μόνο τα υλικά του.

Για την παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών, το παστίτσιο αλλιώς…
Στη θέση του χοντρού μακαρονιού θα βάλουμε πλατιά λαζάνια και  αντί για κιμά θα χρησιμοποιήσουμε κυβάκια από φιλέτο κοτόπουλου και μείγμα από διάφορα λαχανικά. Την μπεσαμέλ θα την κρατήσουμε αλλά να την ενισχύσουμε γευστικά προσθέτοντάς της κρασί και ζωμό κοτόπουλου.

Παστίτσιο με κοτόπουλο και λαχανικά

Κλείσιμο
Υλικά για 6 άτομα:

1 πακέτο λαζάνια πλατιά
700γρ. κοτόπουλο φιλέτο
500γρ. κολοκυθάκια, σε κυβάκια
2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, σε κυβάκια
2 καρότα μέτρια, σε κυβάκια
½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

½ λίτρο γάλα
½ λίτρο ζωμό κότας από κύβο
1 φλιτζάνι κρασί
4 κουτ. σούπας βούτυρο
7 κουτ. σούπας αλεύρι
3 αβγά
1 φλιτζάνι γραβιέρα Νάξου τριμμένη



Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Αντωνία Κατή

•    Κόβετε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους και τους αλατοπιπερώνετε.

•    Ζεσταίνετε πολύ καλά μια κατσαρόλα και μετά ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο και το κοτόπουλο. Σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν τα κυβάκια από όλες τις πλευρές και βγάζετε το κοτόπουλο στην άκρη.

•    Προσθέτετε στο σκεύος το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και τα καρότα. Σοτάρετε για 2 λεπτά και προσθέτετε τα κυβάκια των κολοκυθιών. Εξακολουθείτε να σοτάρετε μέχρι να στεγνώσουν τα λαχανικά από τα υγρά τους.

•    Ξαναβάζετε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και το δουλεύετε για λίγο μαζί με τα λαχανικά. Προσθέτετε την ντομάτα, το μαϊντανό και το βασιλικό, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και μετά από λίγο σβήνετε με το κρασί. Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Αφήνετε να κρυώσει όσο ετοιμάζετε την μπεσαμέλ,
Μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε με σύρμα να γίνει μια πάστα την οποία ψήνετε για λίγο ανακατεύοντας να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνετε το ζωμό, το κρασί και το γάλα και ανακατεύετε ζωηρά για να μη σας σβολιάσει η κρέμα. Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η κρέμα και να πάρει βράση.

Μόλις πάρει βράση, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε ένα ένα τα αβγά ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα. Αναμιγνύετε και το τριμμένο τυρί, αφού κρατήσετε λίγο στην άκρη, και δοκιμάζετε τη γεύση. Προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει λίγο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.

Απλώνετε τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ σε ένα πυρίμαχο ταψί διαστάσεων 25x35εκ. και κάνετε από πάνω μια πρώτη στρώση με λαζάνια. Ρίχνετε δύο φλιτζάνια από την μπεσαμέλ στο μίγμα του κοτόπουλου και, αφού την ανακατέψετε, απλώνετε το μισό μίγμα πάνω από τα λαζάνια. Κάνετε μια δεύτερη στρώση με λαζάνια και απλώνετε πάνω τους το υπόλοιπο μίγμα κοτόπουλου. Σκεπάζετε με μια στρώση λαζάνια και απλώνετε την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να κάνει μια ωραία κρούστα.

Αφήνετε το παστίτσιο να κρυώσει λίγο, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Περισσότερες συνταγές και μυστικά στο Olive το Σάββατο 26/10

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης