ΕΕ: Είμαστε κοντά σε «γενικευμένο εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ

ΕΕ: Είμαστε κοντά σε «γενικευμένο εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ

«Ένα μικρό παράθυρο παραμένει ανοιχτό», ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, σχολιάζοντας την απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

ΕΕ: Είμαστε κοντά σε «γενικευμένο εμπορικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Γίρκι Κατάινεν εκτίμησε σήμερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι ακόμη εφικτό να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου
Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Κλείσιμο
«Ένα μικρό παράθυρο παραμένει ανοιχτό» είπε ο Φινλανδός επίτροπος. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη υπογράψει τις προτάσεις. Επομένως, ελπίζουμε ότι θα ξανασκεφθεί τις προθέσεις του», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε κοντά σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο και σε αυτού του είδους τον πόλεμο δεν υπάρχουν παρά μόνο θύματα και όχι νικητές» υπογράμμισε, επισημαίνοντας και αυτός ότι η ΕΕ, η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα μετά την Κίνα, είναι έτοιμη να αντιδράσει. Εξήγησε όμως ότι τα ευρωπαϊκά αντίμετρα, τα οποία «είναι έτοιμα εδώ και κάποιον καιρό», θα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) και ότι θα αντισταθμίζουν την αξία των ενδεχόμενων απωλειών που θα έχει η ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Ορισμένα μέτρα θα πλήτουν τα αμερικανικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, άλλα τα τρόφιμα και καταναλωτικά είδη.

«Δεν θέλουμε να τα εφαρμόσουμε αλλά αν οι ΗΠΑ θέλουν σκόπιμα να πλήξουν τους στενότερους συμμάχους τους (...) πρέπει να αντιδράσουμε», κατέληξε.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, η Επιτροπή συντάσσει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα τα οποία θα μπορούσε να φορολογήσει προκειμένου να στείλει ένα «πολιτικό μήνυμα» στον Τραμπ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης