PROTOTHEMA

Κόσμος

Στη σκιά του σκανδάλου της Oxfam

Σάλος στη Γαλλία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: 24 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση

Σάλος στη Γαλλία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: 24 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η μη κυβερνητική οργάνωση παραδέχθηκε τις καταγγελίες, οι οποίες αφορούν μόνο το 2017

Η διεθνής, μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2017 έγιναν 24 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από μέλη της, την ώρα που δεν έχει κοπάσει ο σάλος από τις κατηγορίες για βιασμούς και ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους των εργαζομένων της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam στην Αϊτή, το Τσαντ και άλλες χώρες.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, το 2017 έφτασαν στα κεντρικά γραφεία της 146 καταγγελίες από τις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι ομάδες της. Οι 40 από αυτές τις καταγγελίες διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν περιπτώσεις κακοποίησης ή παρενόχλησης και πιο συγκεκριμένα, οι 24 αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απασχολούν περισσότερους από 40.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο.

Από τις 146 καταγγελίες, πολλές αφορούσαν "κατάχρηση εξουσίας, διακρίσεις, παρενόχληση και άλλες μορφές ανάρμοστης συμπεριφοράς", συνεχίζει η ανακοίνωση. Η οργάνωση διευκρινίζει ότι στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι περιπτώσεις εκείνες που αντιμετωπίστηκαν απευθείας από τις ομάδες της επί του πεδίου και δεν καταγγέλθηκαν στα κεντρικά της.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, μόνο δύο από τις καταγγελίες αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση από ένα μέλος των MSF σε βάρος μη μελών των MSF (ασθενών ή μελών της τοπικής κοινωνίας). Η οργάνωση προχώρησε στην απόλυση 19 μελών της ενώ οι υπόλοιποι καταγγελόμενοι τιμωρήθηκαν με άλλους τρόπους, όπως με προειδοποιήσεις ή με προσωρινή αργία.

Η οργάνωση τονίζει ότι ανησυχεί για τα εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που επιθυμούν να προχωρήσουν σε καταγγελία και υπογραμμίζει ότι εργάζεται για να βελτιώσεις τους "μηχανισμούς" μέσω των οποίων θα μπορεί κάποιος να καταγγείλει συμβάντα. Εκτιμά επίσης ότι τα θύματα μπορεί να μην κάνουν καταγγελία για λόγους παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν γενικά στην κοινωνία: επειδή φοβούνται ότι δεν θα τα πιστέψουν, για να μη στιγματιστούν ή για να μην δεχτούν αντίποινα. Αυτό παρατηρείται ακόμη εντονότερα σε περιοχές συγκρούσεων, όπου γενικά δεν υπάρχουν μηχανισμοί προστασίας για τα θύματα και όπου ο πληθυσμός μπορεί να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εξωτερική βοήθεια.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Αννα15/02/201810:47

Αναγνωρίζει κανείς κατάλοιπα της νοοτροπίας του χωριού όπου ο γιατρός ήταν ο ανώτατος πολίτης, μαζί με τον αστυνόμο, τον παππά και το δάσκαλο... Ο γιατρός είναι απλώς ένας επαγγελματίας που έχει παραπάνω γνώσεις για το ανθρώπινο σώμα, όπως έχει παραπάνω γνώσεις ο μηχανικός για τα αυτοκίνητα, η κομμώτρια για τα μαλλιά, ο δικηγόρος για τους νόμους.. Δεν έχει ούτε το αλάθητο του πάπα, ούτε πρέπει να είναι στο απυρόβλητο. Μπορεί να είναι το ίδιο ανήθικος, το ίδιο ανώμαλος και διεστραμένος με όλες τις άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Ισως και περισσότερο λόγω του αδικαιολόγητου θαυμασμού που δείχνει η κοινωνία στο προσωπό του.. Καιρός να ξεφύγει ο κόσμος από τις πεποιθήσεις του βουνού και του λόγγου που κουβαλάει..

Απάντηση
Τι να πεις15/02/201808:53

και να σκεφτείς οτι κάποτε έδινα και εγώ το κορόιδο τον οβολό μου σε αυτούς, πιστεύοντας στην ανθρωπιά. Έπρεπε να γυρίσουν τα χρόνια να δω πραγματικά το σάπιο προσωπείο τους, όχι μόνο αυτών, αλλά και όλων των δήθεν ανθρωπιστών ΜΚΟ, που τελικά είναι μια πολύ καλή μπίζνα που παρασιτούν εις βάρος της κοινωνίας. Όλοι λύκοι ντυμένοι με προβιές προβάτων. Ας ξεκουμπιστουν να φύγουν μαζικά από την Ελλάδα.

Απάντηση
Νικος15/02/201806:24

Τα λεγα πριν χρονια αλλα κανεις δεν ακουγε

Απάντηση
Σταυρούλα15/02/201805:53

Τι ειρωνεία(!)Μόλις χθες σε θέμα της Α Λυκείου "πρότυπα και είδωλα"αναφέραμε ως πρότυπα τους "Γιατρούς χωρίς σύνορα."Τώρα τι να πεις στα παιδιά:

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία