Ερντογάν: Κήρυξε την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες

Ερντογάν: Κήρυξε την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες

«Αν η Βουλή "περάσει" τη θανατική ποινή, θα την υπογράψω» είπε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera - «Ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε με νόημα - Άφησε υπονοούμενα για συμμετοχή ξένων χωρών στο αποτυχημένο πραξικόπημα

Ερντογάν: Κήρυξε την Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες κήρυξε την Τουρκία ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε διάγγελμα που απηύθυνε στον τουρκικό λαό το βράδυ της Τετάρτης, πέντε μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν είπε ότι ο λόγος που κηρύσσει καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, είναι προκειμένου να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και προστατευθεί η δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών. Μην ανησυχείτε ότι γίνουν «εκπτώσεις» στη δημοκρατία, δεν θα επηρεαστεί το κράτος δικαίου, υπογράμμισε, καθησυχάζοντας τους πολίτες ότι οι εξουσίες της κυβέρνησης θα ενισχυθούν και ότι θα φροντίσει ο ίδιος ο στρατός να «καθαρίσει» από τα «καρκινώματα» που έχουν εξαπλωθεί μέσα σε αυτόν. «Η Τουρκία ξεπέρασε την πρόκληση και θα βγει πιο ισχυρή», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Κλείσιμο

Παράλληλα, επιτέθηκε στους ξένους οίκους αξιολόγησης, όπως ο Standard & Poor's, ο οποίος έσπευσε να υποβαθμίσει την τουρκική οικονομία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. «Μην τα βάζετε με την Τουρκία», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία για την ενίσχυση της οικονομίας της.

Ο Τούρκος πρόεδρος αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τους Τούρκους πολίτες που υπερασπίστηκαν τη δημοκρατική κυβέρνηση της Τουρκίας, μένοντας για ώρες στους δρόμους ακόμα και όταν η ζωή τους απειλούνταν. Χαρακτηρίζοντάς τους ήρωες και μάρτυρες, επισήμανε ότι τα ονόματά τους θα γραφτούν με χρυσά γράμματα στην ιστορία.


«Αν η Βουλή "περάσει" τη θανατική ποινή, θα την υπογράψω»


Είχε προηγηθεί «ζωντανή» συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, στη διάρκεια της οποίας εκτίμησε ότι η απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα, αλλά οι συνωμότες να έχουν και άλλα σχέδια.

Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι σε αυτήν μπορεί να εμπλέκονται και άλλες χώρες, αν και αρνήθηκε να κατονομάσει ποιες.

Στη συνέντευξή του, η οποία έλαβε χώρα παράλληλα με τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου (εξ ου και οι αρκετές διακοπές που έγιναν στη ζωντανή μετάδοση, καθώς ο Ερντογάν χρειάστηκε να μιλήσει τηλεφωνικώς με τους υπουργούς του), ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στις επικρίσεις που έχει δεχθεί εξαιτίας της «εκκαθάρισης» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ως παράλογες τις επικρίσεις που δέχεται, τονίζοντας ότι και η Γαλλία είχε προβεί σε μαζικές συλλήψεις έπειτα από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που δέχθηκε τους περασμένους μήνες.

Επισήμανε επίσης πως μια μειοψηφία των ενόπλων δυνάμεων ενεπλάκη στο αποτυχημένο πραξικόπημα, επισημαίνοντας όμως πως δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς άνθρωποι συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ και τον τρόπο που αναμένεται να επηρεαστεί σε ενδεχόμενη άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να εκδώσει τον Γκιουλέν, τον άνθρωπο που ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο για το πραξικόπημα, ανέφερε ότι η διπλωματία δεν πρέπει να επηρεάζεται από το συναίσθημα αλλά από τη λογική. Ειδικότερα, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να συνδέσει το θέμα της χρήσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής της τουρκικής αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ με το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

«Η αλληλεγγύη πρέπει να συνεχιστεί. Μας συνδέουν πολλά με τις ΗΠΑ και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουν τη σωστή απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο ότι θα «ήταν μεγάλο λάθος» αν η αμερικανική κυβέρνηση αρνηθεί να εκδώσει τον ιεροκήρυκα.


Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για να πάρει αυτήν την απόφαση και υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα έχει διατυπωθεί με σαφήνεια από τον τουρκικό λαό. Ο φορέας που είναι αρμόδιος να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση είναι η βουλή, επισήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν το τουρκικό κοινοβούλιο «περάσει» την επαναφορά, αυτός θα την εγκρίνει. Όσο δε για τις προειδοποιήσεις που έχουν διατυπωθεί από εκπροσώπους της ΕΕ, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα διακοπούν σε ένα τέτοιο σενάριο ο «Σουλτάνος» δήλωσε με νόημα ότι «ο κόσμος δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση». «Η θανατική ποινή υπάρχει σε Αμερική, Κίνα, Ρωσία. 53 χρόνια "χτυπάμε την πόρτα" της ΕΕ και περιμένουμε να γίνουμε δεκτοί. Εάν το κράτος πάρει αυτήν την απόφαση τα δημοκρατικά κράτη της ΕΕ θα πρέπει να τη σεβαστούν»

Αναφορικά με τη βραδιά του πραξικοπήματος, ο Ερντογάν ανέφερε ότι ενημερώθηκε για αυτό από τον γαμπρό του, ενώ ερωτηθείς γιατί κατέφυγε στα social media τη βραδιά του πραξικοπήματος, ενώ τα έχει «πολεμήσει» στο παρελθόν, απάντησε ότι ποτέ δεν ήταν ενάντια στα ΜΜΕ, «παρά το γεγονός ότι έχουν προσβάλλει επανειλημμένα εκείνον και την οικογένειά του. «Πάντα υποστήριζα την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η  δημοκρατία στη χώρα του απειλείται. «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε καθόλου από αυτό», τόνισε.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης