Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό υπόπτων στις Βρυξέλλες - Ένας νεκρός

Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό υπόπτων στις Βρυξέλλες - Ένας νεκρός

H υπόθεση συνδέεται με το μακελειό στο Παρίσι - Τουλάχιστον ένας διαφεύγει της σύλληψης - Τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν - Κοινή επιχείρηση γαλλικών και βελγικών αρχών - Τι λένε οι πληροφορίες για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό υπόπτων στις Βρυξέλλες - Ένας νεκρός
Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκονται οι Βρυξέλλες έπειτα από τη «μαραθώνια» επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της βελγικής αστυνομίας για τον εντοπισμό τουλάχιστον δύο υπόπτων που συνδέονται με το μακελειό του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης άνδρες των βελγικών αρχών σε κοινή επιχείρηση με τη γαλλική αστυνομία, έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό με στόχο τη σύλληψη ενόπλων με Καλάσνικοφ, έπειτα από έφοδο που πραγματοποιήθηκε σε κατοικία της περιοχής Forest της βελγικής πρωτεύουσας, ύστερα από την οποία ακολούθησαν πυροβολισμοί.

Από τα πυρά, μάλιστα, τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας λέγεται ότι νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση καθώς φέρει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες ένας από τους δύο υπόπτους βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα της περιοχής Forest, ενώ τουλάχιστον ένας έχει διαφύγει της σύλληψης.

Το θάνατο του ενός υπόπτου επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών, επισημαίνοντας πως η σορός του βρέθηκε εντός του διαμερίσματος, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο οι ένοπλοι.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά του, αν και όπως τόνισε ο εκπρόσωπος δεν πρόκειται για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ που καταζητείται μετά τις φονικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, άλλες πληροφορίες «ήθελαν» έναν από τους δύο να έχει τραυματιστεί και να έχει συλληφθεί με δημοσιεύματα να επισημαίνουν πως ο ύποπτος έχει «εξουδετερωθεί».

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για «δύο υπόπτους να έχουν διαφύγει της σύλληψης» και «έναν να έχει εξουδετερωθεί». 

Στο μεταξύ, λέγεται πως και ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της βελγικής αστυνομίας έχει τραυματιστεί από πυρά.

O υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως Γάλλοι αστυνομικοί δέχθηκαν πυρά από τους υπόπτους, δίχως να διευκρινίζεται αν βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες. 

«Μία ομάδα από Βέλγους και Γάλλους αστυνομικούς δέχθηκαν πυρά κατά τη διάρκεια της εφόδου», δήλωσε ο Καζνέβ, επιβεβαιώνοντας ότι στην περιοχή Forest λάμβανε χώρα κοινή επιχείρηση των γαλλικών και των βελγικών αρχών στο πλαίσιο έρευνας που συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι. 

Δύο ώρες μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, νέο «κύμα» πυρών ακολούθησε στην περιοχή Forest, η οποία μετατράπηκε σε πραγματικό οχυρό με άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων να έχουν ακροβολιστεί, ενώ ακόμα και ελικόπτερο των βελγικών αρχών συμμετείχε στην επιχείρηση.

«Η επιχείρηση αυτή συνδέεται με τις επιθέσεις στο Παρίσι», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών στο πρακτορείο Reuters.

Εντούτοις, δημοσιογράφος του δικτύου France Info, επικαλούμενος γαλλική δικαστική πηγή, επισήμανε πως η επιχείρηση δεν έχει στόχο τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είναι ο υπ’αριθμόν ένας καταζητούμενος για τις επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

Την παραπάνω πληροφορία, μάλιστα, επιβεβαίωσαν πηγές από τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.









Όπως επισημαίνουν δημοσιεύματα η έφοδος της βελγικής αστυνομίας σημειώθηκε κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Vorst-Zuid που βρίσκεται νοτιοδυτικά του κέντρου των Βρυξελλών, με τη γύρω περιοχή να έχει αποκλειστεί.

Το δίκτυο RTL, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ανέφερε πως «υπάρχουν περίπου είκοσι οχήματα της αστυνομίας. Θωρακισμένα οχήματα έχουν φτάσει στο σημείο, όλοι οι αστυνομικοί φέρουν όπλα».

Αρχικά, πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν από τη βελγική αστυνομία, ανέφεραν ότι δύο ύποπτοι βρίσκονταν σε στέγη κτιρίου και ότι, μάλιστα, είχαν τραυματιστεί.



Ο δήμαρχος της περιοχής Μαρκ Τζον Γκισέλ, μιλώντας για το περιστατικό στην εφημερίδα Le Soir δήλωσε πως ο αριθμός των υπόπτων που διαφεύγουν της σύλληψης δεν ήταν σαφής, ενώ εξήγησε πως είχαν «ταμπουρωθεί» σε διαμέρισμα στην Forest, από όπου νωρίτερα ακούστηκαν και πάλι πυροβολισμοί.

Την ίδια ώρα, δόθηκε εντολή για ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας στα κυβερνητικά κτίρια των Βρυξελλών υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ σχολεία και νηπιαγωγεία στην περιοχή έκλεισαν.



Παράλληλα, οι βελγικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μην αναρτούν φωτογραφίες ή βίντεο από την επιχείρηση της αστυνομίας, για αυτό το λόγο έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους οι... γάτες στο Διαδίκτυο.



Υπενθυμίζεται πως μετά το μακελειό στο Παρίσι και ενώ οι Βρυξέλλες είχαν τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι χρήστες του Twitter είχαν κατακλύσει το δημοφιλή τόπο κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες από γάτες, έπειτα από την έκκληση των αστυνομικών αρχών της χώρας τους να μην «ανεβάζουν» σχόλια ή φωτογραφίες αναφορικά με τις κινήσεις των αστυνομικών και των στρατιωτών.

Όπως επισημαίνει το Russia Today η περιοχή Forest βρίσκεται κοντά στο Molenbeek, όπου διατηρούσαν διαμερίσματα αρκετοί από τους τρομοκράτες που εξαπέλυσαν επιθέσεις την 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι, σκοτώνοντας 130 ανθρώπους.

Η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής της βελγικής αστυνομίας που σημειώθηκε σήμερα, συνδέεται με την υπόθεση και τον εντοπισμό των υπόπτων και των συνεργών τους που βρίσκονται πίσω από το αιματοκύλισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης