Jimmy Wales: Ο συνιδρυτής της Wikipedia αποκαλύπτει γιατί δεν έβγαλε λεφτά από την δημοφιλή ιστοσελίδα

Jimmy Wales: Ο συνιδρυτής της Wikipedia αποκαλύπτει γιατί δεν έβγαλε λεφτά από την δημοφιλή ιστοσελίδα

Το όραμά του είναι κάθε άνθρωπος σε κάθε γωνιά του πλανήτη να έχει πρόσβαση στη γνώση - Τι τον ώθησε στην δημιουργία της πρώτης σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδας στον πλανήτη

Jimmy Wales: Ο συνιδρυτής της Wikipedia αποκαλύπτει γιατί δεν έβγαλε λεφτά από την δημοφιλή ιστοσελίδα
Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου η Wikipedia έγινε 15 ετών και ένας εκ των συνιδρυτών της, ο 49χρονος Jimmy Wales, μίλησε για την ιδέα του να δημιουργήσει την δημοφιλή ιστοσελίδα και για την απόφασή του να μην κερδίσει χρήματα από αυτήν.

Αν αναζητήσει κανείς πληροφορίες για τον 49χρονο επιχειρηματία στην Wikipedia θα διαβάσει ότι πρόκειται για έναν άθεο από την Αλαμπάμα των ΗΠΑ, με περιουσία ένα εκατομμύριο δολάρια, που έχει κάνει τρεις γάμους και ζει στο Λονδίνο με την τρίτη του σύζυγο, την Βρετανίδα Kate Garvey, πρώην βοηθό του Τόνι Μπλερ.

Ο Wales δήλωσε ότι από μικρό παιδί αγαπούσε την μάθηση και η ενασχόλησή του με τις εγκυκλοπαίδειες ξεκίνησε όταν η  μητέρα του αγόρασε μια εγκυκλοπαίδεια και κάθε χρόνο ερχόταν στο σπίτι τους οι σχετικές ανανεώσεις, τις οποίες εκείνος τοποθετούσε με αυτοκόλλητα και εξαιρετική φροντίδα στην ήδη υπάρχουσα εγκυκλοπαίδεια.

Η Wikipedia είναι μια μη κερδοσκοπική διαδικτυακή επιχείρηση που στηρίζεται οικονομικά σε δωρεές. Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια έχει 15 δισεκατομμύρια θεάσεις τον μήνα, 7.000 νέα άρθρα κάθε μέρα και 80.000 εθελοντές που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην συγγραφή.

Κλείσιμο


Ο ίδιος ο Wales δηλώνει ότι δημιούργησε την Wikipedia με ένα όραμα: «Κάθε άνθρωπος σε κάθε γωνιά του πλανήτη να έχει δωρεάν πρόσβαση στη μόρφωση». Αν μπορούσε, υποστηρίζει ότι θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου να έχουν ένα κινητό τηλέφωνο και ελεύθερη πρόσβαση στην Wikipedia. Τι άποψη έχει όμως για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τα χρήματα που αυτός βγάζει από το Facebook, έχει μετανιώσει που ο ίδιος δεν κερδίζει χρήματα από την Wikipedia;

Ο συνιδρυτής της Wikipedia είναι κατηγορηματικός και δηλώνει ότι ποτέ δεν έχει μετανιώσει για την απόφασή του να μην βγάζει χρήματα από τον δημοφιλή ιστότοπο και τονίζει ότι ο Ζούκερμπεργκ είναι φίλος του, για τον οποίο πιστεύει ότι στο μέλλον θα ασχοληθεί και με άλλες δραστηριότητες και θα εξελιχθεί σε έναν νέο Bill Gates.

Εν τούτοις δεν έχει λείψει και η κριτική για την αντικειμενικότητα της Wikipedia. Το 2012 το «Bureau of Investigative Journalism» (οργάνωση για την έρευνα στη δημοσιογραφία), που έχει την έδρα του στο Λονδίνο, αποκάλυψε ότι έξι Βρετανοί βουλευτές δημιουργούσαν οι ίδιοι ή οι συνεργάτες τους το προφίλ τους μέσα από το κοινοβούλιο.

Η απάντηση του Wales στην αντικειμενικότητα της Wikipedia είναι η διαφορετικότητα και η ποικιλομορφία των συντακτών της. «Αν κάποιος γράψει ένα εντελώς φιλικά προσκείμενο άρθρο για τον Ομπάμα ή τον Ντόναλντ Τραμπ, θα βρεθεί σίγουρα κάποιος άλλος να τον διορθώσει», ισχυρίζεται ο δημιουργός της Wikipedia.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης