Μακελειό με 37 νεκρούς από την τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο στην Τυνησία

Μακελειό με 37 νεκρούς από την τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο στην Τυνησία

Ακόμη 36 άτομα τραυματίστηκαν, τρία εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση - Απόβαση με βάρκες έκαναν οι δράστες και άνοιξαν πυρ με καλάσνικοφ κατά των λουόμενων - Βρετανοί, Βέλγοι και Γερμανοί τα θύματα - Νεκρός ένας εκ των τρομοκρατών - Παγκόσμια καταδίκη για την επίθεση - Αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα η Ισπανία

Μακελειό με 37 νεκρούς από την τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο στην Τυνησία
Ούτε τα σκηνοθετικά μυαλά του Χόλιγουντ δεν έχουν αποτυπώσει σε ταινία τη φρίκη και το μακελειό που προκάλεσαν τρομοκράτες σε παραλιακό ξενοδοχείο της πόλης Σους στην Τυνησία.



Κλείσιμο

Οι δράστες έκαναν απόβαση με βάρκες στην παραλία όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο Imperial Marhaba και άνοιξαν πυρ κατά των λουόμενων με καλάσνικοφ, σκοτώνοντας 37 άτομα και τραυαμτίζοντας ακόμη 36, εκ των οποίων 3 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.



Ο ένας εκ των δραστών έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ ένας δεύτερος κατάφερε να ξεφύγει με τις τυνησιακές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του. 



Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο ένας δράστης κρύφτηκε κάτω από μια ομπρέλα πριν εισβάλει μέσα στο ξενοδοχείο περνώντας από την πισίνα και ξεκινήσει να πυροβολεί ανεξέλεγκτα. 



Το ξενοδοχείο είχε 565 πελάτες, προερχόμενους κυρίως από την Βρετανία και την κεντρική Ευρώπη. Ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης είναι τουλάχιστον πέντε Βρετανοί, αλλά και αρκετοί Γερμανοί και Βέλγοι τουρίστες.




Σημειώνεται πως η Τυνησία βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας έπειτα από την πρόσφατη αιματηρή επίθεση ισλαμιστών σε μουσείο της χώρας.



Η Σούζαν Ρίκετ που παραθερίζει στο Palm Marina Hotel δήλωσε στο δίκτυο Sky News: «Η αδελφή μου μιλούσε με κάποιους, οι οποίοι της είπαν ότι είδαν ενόπλους να πυροβολούν και είχαν πυροβολήσει κάποιον σε μία ξαπλώστρα. Ακούστηκε σαν πολυβόλο και σημειώθηκαν μικρές εκρήξεις λίγη ώρα αργότερα. Λένε ότι συμβαίνει στο ξενοδοχείο δίπλα στο δικό μας. Η αστυνομία αναζητά κάποιους άνδρες».

Παράλληλα, λέγεται πως οι δυνάμεις ασφαλείας της Τυνησίας εντόπισαν ύποπτα αντικείμενα, τα οποία ενδέχεται να είναι εκρηκτικοί μηχανισμοί.


«Είμαστε ουσιαστικά παγιδευμένοι στα δωμάτια», δηλώνει Ιρλανδή τουρίστρια

Η Ιρλανδή Ελίζαμπεθ Ο’Μπράιαν περιέγραψε στο ραδιοφωνικό σταθμό RTE τις δραματικές στιγμές αφότου οι τρομοκράτες άνοιξαν πυρ κατά των τουριστών.

Όπως είπε, άρπαξε τα δύο παιδιά της και έτρεξε μακριά όταν άκουσε τους πυροβολισμούς από ένα από δύο ξενοδοχεία.

«Ήμασταν στην παραλία, οι γιοι μου ήταν στη θάλασσα και εγώ είχα μόλις βγει. Ήταν περίπου 12 το μεσημέρι όταν κοίταξα σε απόσταση 500 μέτρων από εμένα και είδα ένα αερόστατο να πέφτει και μετά άκουσα πυροβολισμούς και μετά είδα δύο ανθρώπους να τρέχουν προς το μέρος μου. Έτρεξα στη θάλασσα, πήρα τα παιδιά μου και τα πράγματά μας και έτρεξα προς το ξενοδοχείο. Οι σερβιτόροι και η ασφάλεια στην παραλία άρχισαν να φωνάζουν “τρέξτε, τρέξτε” και εμείς τρέξαμε στα δωμάτιά μας. Είμαστε ουσιαστικά παγιδευμένοι στα δωμάτιά μας», είπε συγκλονισμένη η Ο’Μπράιαν.

Η Ιρλανδή, μάλιστα, δήλωσε πως εκπρόσωπος από το ιρλανδικό προξενείο στη Μαδρίτη της τηλεφώνησε ενημερώνοντάς την πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση στο διπλανό ξενοδοχείο και την κάλεσε να παραμείνει εκεί που βρίσκεται.

«Ο ταξιδιωτικός μου πράκτορας μου είπε να πάω στη ρεσεψιόν να μιλήσω, αλλά εγώ φοβάμαι. Είμαι κολλημένη στο δωμάτιο με τους δύο γιους μου και δεν ξέρω τι συμβαίνει», συμπλήρωσε τρομαγμένη η γυναίκα. 


Ρώσος τουρίστας: Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση

Ο Ρώσος τουρίστας Πιότρ Τσερνοβέτς περιέγραψε την αγωνία που βίωσε στη ρωσική υπηρεσία του BBC: «Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο lobby του ξενοδοχείου μας. Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση. Ούτε καν τα μέλη του προσωπικού δεν ξέρουν τι συμβαίνει. Η παραλία δεν είναι περιφραγμένη. Οποιοσδήποτε μπορεί να πάει εκεί αλλά το προσωπικό ασφαλείας κρατάει του πάντες μέσα στο ξενοδοχείο. Οι τρομοκράτες επιτέθηκαν σε κόσμο στην παραλία. Ήρθαν με σκάφος. Από την παραλία έτρεξαν στο ξενοδοχείο Imperial Marhaba.



«Είμαστε ακόμα πολύ ταραγμένοι αλλά τουλάχιστον είμαστε ζωντανοί»

H Βρετανίδα Αμάντα Ρόμπερτς βρισκόταν σε μία κοντινή παραλία όταν έλαβε χώρα η επίθεση. «Αρχικά ακούσαμε έναν πνιχτό κρότο και είδαμε τους αστυνομικούς να σπεύδουν στο σημείο. Υπήρξε μία συμπλοκή, με άτομα να πηδάνε πάνω από τοίχους  και ακούστηκαν πυροβολισμοί. Κάποιος είπε 'τρέξτε να σωθείτε' και μετά εστιάσαμε στο να γυρίσουμε πίσω στο ξενοδοχείο μας με ασφάλεια. Μέλη της οικογένειάς μου τραυματίστηκαν στα πόδια τους, αλλά ευτυχώς υπήρχε γιατρός να μας εξετάσει. Είμαστε ακόμα πολύ ταραγμένοι αλλά τουλάχιστον είμαστε ζωντανοί», δήλωσε η τουρίστρια.



«Αρχικά νομίζαμε ότι οι πυροβολισμοί ήταν πυροτεχνήματα»

Ο Στιβ Τζόνσον βρισκόταν στην παραλία Σους όταν ξεκίνησε η επίθεση. «Καθόμασταν στην παραλία και ξαφνικά ακούσαμε κάποιους ήχους που αρχικά μας φάνηκαν σαν πυροτεχνήματα. Σύντομα αντιληφθήκαμε ότι κάναμε λάθος. Ήταν ξεκάθαρα πυροβολισμοί και ο κόσμος άρχισε να ουρλιάζει και να τρέπεται σε φυγή. Είπα στον φίλο μου «Κάποιος πυροβολεί, πρέπει να φύγουμε», δήλωσε ο Βρετανός τουρίστας στο BBC περιγράφοντας την εμπειρία του.





Καταδικάζει το ΥΠΕΞ τη βία της τρομοκρατίας και του τζιχαντισμού

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχεία της πόλης Σους της Τυνησίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.




Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους των θυμάτων και την αμέριστη συμπαράστασή μας στο λαό και στις κυβερνήσεις της Τυνησίας και των χωρών που θρηνούν θύματα.

H Ελληνική Κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της στη φίλη Τυνησία που δοκιμάζεται από τη βία της τρομοκρατίας και του τζιχαντισμού.
Ντέιβιντ Κάμερον: «Οι χώρες μας στέκουν ενωμένες στη μάχη ενάντια στη φρίκη της τρομοκρατίας»

Την αποστροφή του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τυνησία, τη Γαλλία και το Κουβέιτ εξέφρασε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον μέσω μίας ανάρτησής του στο Twitter. Συγκεκριμένα έγραψε: «Νιώθω αποστροφή για τις επιθέσεις στην Τυνησία, τη Γαλλία και το Κουβέιτ. Οι χώρες μας στέκουν ενωμένες στη μάχη ενάντια στη φρίκη της τρομοκρατίας.»







Καταδίκασε τις επιθέσεις ο Λευκός Οίκος

Εκτός της επίθεσης στην Τυνησία, ακόμη δύο περιστατικά στο Κουβέιτ και στη Γαλλία θορύβησαν τις ΗΠΑ, που εξέδωσε ανακοίνωση, καταδικάζοντας τις και εκφράζοντας την βούλησή τους να "καταπολεμήσουν τη μάστιγα της τρομοκρατίας".

"Βρισκόμαστε στο πλευρό αυτών των κρατών που αντιμετώπισαν επιθέσεις στην επικράτειά τους σήμερα και βρισκόμαστε σε επικοινωνία (...) με αυτές τις τρεις χώρες προκειμένου να τους προσφέρουμε κάθε απαραίτητη βοήθεια" επισήμανε η αμερικανική προεδρία.

"Η τρομοκρατία δεν έχει θέσει σε καμία κοινωνία και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται στενά με τους διεθνείς εταίρους τους προκειμένου να καταπολεμήσουν (αυτούς) τους παράγοντες και να αντιπαρατεθούν στο βίαιο εξτρεμισμό σε ολόκληρο τον κόσμο" προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε νωρίτερα ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται τακτικά για τις επιθέσεις αυτές, που διαπράχθηκαν την ίδια ημέρα σε τρεις ηπείρους, τη δεύτερη Παρασκευή του μήνα του Ραμαζανιού και όλες τους αποδίδονται στο τζιχαντιστικό κίνημα.


Ισπανία: Οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στην χώρα μετά τις επιθέσεις

To επίπεδο αντιτρομοκρατικού συναγερμού αυξήθηκε σήμερα στην Ισπανία στο επίπεδο 4, το δεύτερο υψηλότερο της πεντάβαθμης κλίμακας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών μετά τις επιθέσεις στην Τυνησία, στη Γαλλία και στο Κουβέιτ.

"Για προληπτικούς λόγους (…) αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του επιπέδου 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα" δήλωσε ο υπουργός Χόρχε Φερνάνδεθ Ντίαθ, που αναφέρθηκε στην "εγγύτητα" των περιοχών των επιθέσεων αλλά και την επέτειο της ανακήρυξης του χαλιφάτου από το Ισλαμικό Κράτος.

Η απόφαση λήφθηκε επίσης λόγω πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών στις οποίες το υπουργείο δεν ήθελε να αναφερθεί λεπτομερώς.

"Αυτός είναι ένας πόλεμος της βαρβαρότητας εναντίον του πολιτισμού" τόνισε ο υπουργός αναφερόμενος στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν σήμερα σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ. Ο ίδιος μίλησε και για τη Σομαλία όπου διαπράχθηκε μία φονική επίθεση ισλαμιστών εναντίον στρατιωτών.

 
Το υπουργείο Εσωτερικών έλαβε την απόφαση για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας έπειτα από μία σύσκεψη μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών και αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

"Δεν έχουμε πληροφορίες που να κάνουν λόγο για Ισπανούς μεταξύ των θυμάτων" είπε ο υπουργός.

Ένα από τα ξενοδοχεία που στοχοθετήθηκαν από τις επιθέσεις στην Τυνησία ανήκε στον ισπανικό ξενοδοχειακό όμιλο Riu.


Η Μαδρίτη και το Βερολίνο καταδικάζουν τη "βαρβαρότητα"

H Γερμανία και η Ισπανία καταδίκασαν από κοινού νωρίτερα σήμερα την επίθεση εναντίον ενός εργοστασίου στη Γαλλία όπου εντοπίστηκε ένα αποκεφαλισμένο πτώμα, κάνοντας λόγο για "τυφλό μίσος" και εκφράζοντας την ενότητά τους εναντίον της "βαρβαρότητας".

"Καταδικάζω με σθένος την επίθεση" που διαπράχθηκε στη Γαλλία. Οι χώρες που "στηρίζουν τη Δημοκρατία συγκροτούν κοινό μέτωπο εναντίον της βαρβαρότητας" έγραψε ο Μαριάνο Ραχόι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

H Γερμανία και η Γαλλία είναι "ενωμένες εναντίον του τυφλού μίσους της τρομοκρατίας" επισήμανε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

"Καταδικάζουμε με τον πλέον σθεναρό τρόπο αυτήν την πράξη τρομοκρατίας και φανατισμού" προσέθεσε ο Σταϊνμάγερ σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του.


Σε φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, η γνησιότητα της οποίας δεν επιβεβαιώνεται, φέρεται να απεικονίζεται ένας από τους δράστες να κείτεται στο έδαφος αφού έχει δεχθεί τα πυρά της αστυνομίας.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης