Μουσουλμάνος ήταν ο αστυνομικός που εκτελέστηκε εν ψυχρώ στο Charlie Hebdo

Μουσουλμάνος ήταν ο αστυνομικός που εκτελέστηκε εν ψυχρώ στο Charlie Hebdo

Τον έλεγαν Αχμέντ, ήταν 42 χρoνών και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα - Επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με το πιστόλι του 9 χιλιοστών - «Εκδικηθήκαμε τον Μωάμεθ, σκοτώσαμε τον Charlie Hebdo» φώναξαν οι δράστες

Μουσουλμάνος ήταν ο αστυνομικός που εκτελέστηκε εν ψυχρώ στο Charlie Hebdo
«Εκδικηθήκαμε τον Μωάμεθ, σκοτώσαμε τον Charlie Hebdo». Τη φράση αυτή φώναξαν θριαμβευτικά οι ένοπλοι τρομοκράτες έξω από το κτήριο της σατιρικής εφημερίδας μετά τη σφαγή στην αίθουσα σύνταξης και αφού γάζωσαν έναν αστυνομικό ο οποίος επέβαινε σε ποδήλατο κι έφθασε πρώτος στον τόπο του εγκλήματος.

Τον έλεγαν Αχμέντ Μεραμπέ, ήταν 42 ετών και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με το 9 χιλιοστών πιστόλι του, κάτι όμως που αποδείχθηκε μοιραίο για τον ίδιο. Δέχθηκε μια ριπή από σφαίρες και όταν έπεσε τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο, ο ένας από τους τρομοκράτες σε κατάσταση «ηρεμίας» του έδωσε τη χαριστική βολή στο κεφάλι κι εξίσου ήρεμα επέστρεψε στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες.

Κλείσιμο

 
Για πολλούς ο άδικος θάνατος του Αχμέντ έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού αποδεικνύει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η παγίδα να θεωρούνται όλοι ίδιοι και αντιθέτως πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους μουσουλμάνους, απλούς Γάλλους πολίτες, και τους φανατικούς τζιχαντιστές.

Οι ένοπλοι πράγματι αποδεκάτισαν τον πυρήνα της σύνταξης της εφημερίδας και σύσσωμος ο γαλλικός λαός πενθεί.

Οι σημαίες στο προεδρικό μέγαρο καθώς και στο Δημαρχείο των Παρισίων κυματίζουν μεσίστιες.

Αυθόρμητα οι πολίτες συγκεντρώθηκαν γύρω στις 19:30 (ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι και πολλές άλλες πόλεις της Γαλλίας. Καταμετρήθηκαν 83 συγκεντρώσεις στις πλατείες μικρών και μεγάλων πόλεων.

Στο Παρίσι, από νωρίς το απόγευμα ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην κεντρική Πλας ντε Ρεπουμπλίκ σε ένδειξη τιμής για τα θύματα, σε προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης αλλά και σε ένδειξη της επίγνωσης για την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Βαλς αύξησε το επίπεδο συναγερμού του συστήματος Vigipirate στο ύψιστο επίπεδο.

Η αλλαγή έγινε άμεσα αισθητή με την παρουσία περισσότερων περιπολιών σε σταθμούς, τραίνα, μετρό, μεγάλα καταστήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, σχολεία, μουσεία, στον πύργο του Άιφελ και άλλους χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό και δημόσιους χώρους.

Είναι φανερό ότι η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική για την καθημερινότητα των Γάλλων, ιδιαίτερα στο Παρίσι και στις μεγάλες πόλεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης