Το FBI κατηγορεί επισήμως τη Βόρειο Κορέα για την κυβερνοεπίθεση στη Sony

Το FBI κατηγορεί επισήμως τη Βόρειο Κορέα για την κυβερνοεπίθεση στη Sony

«Καλά έκαναν και ακύρωσαν την ταινία  “The Interview”», λένε οι χάκερς - Και κινεζικός δάκτυλος στην υπόθεση διαρροής;

Το FBI κατηγορεί επισήμως τη Βόρειο Κορέα για την κυβερνοεπίθεση στη Sony
Αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η υπόθεση επίθεσης χάκερς κατά της Sony αποτελεί σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας και μετά την απόφαση της εταιρίας να ακυρώσει την προγραμματισμένη προβολή της ταινίας «The Interview», το FBI κατηγορεί επισήμως τη Βόρειο Κορέα για την κυβερνοεπίθεση.

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ για πρώτη φορά καταγγέλλει τη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν για την διαρροή της ταινίας με κεντρικό θέμα την βορειοκορεάτη ηγέτη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το FBI ανακοίνωσε επισήμως πως η Βόρειος Κορέα είναι υπεύθυνη για την διαρροή, με τους χάκερς να έχουν χρησιμοποιήσει κινεζικό δίκτυο για να καλύψουν τα ίχνη τους.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του FBI οι ενέργειες της Βορείου Κορέας είχαν ως στόχο να βλάψουν σημαντικά την αμερικανική εταιρία και να παραβιάσουν το δικαίωμα έκφρασης των Αμερικανών πολιτών. «Ανάλογες πράξεις εκφοβισμού ξεπερνούν τα όρια της αποδεκτής συμπεριφοράς», αναφέρει το κείμενο.

Μετά τη στοχοποίηση της Κίνας στην υπόθεση, η χώρα μέσω της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον καλεί το FBI να αποδείξει την εμπλοκή της στην κυβερνοεπίθεση.
Παράλληλα, εκπρόσωπος της Βορείου Κορέα στον ΟΗΕ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας στο σκάνδαλο της διαρροής, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών τονίζει πως διαθέτει αρκετές πληροφορίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας είναι  υπεύθυνη για τη διαρροή.

Μάλιστα, σύμφωνα με το FBI τα «εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά της Sony είναι όμοια με αυτά βορειοκορεατικής κυβερνοεπίθεσης του Μαρτίου 2013 σε τράπεζες της Νοτίου Κορέας και σε ΜΜΕ της χώρας».

Νωρίτερα, σύμφωνα με το CNN, οι χάκερς φέρονται να έστειλαν μήνυμα στην Sony χαρακτηρίζοντας «σοφή» την απόφαση ακύρωσης της προβολής της ταινίας.
«Είναι πολύ σοφή η απόφαση να ακυρώσετε την προβολή της ταινίας “The Interview”. Θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των αρχείων σας αρκεί να μην προκαλέσετε περαιτέρω πρόβλημα», ανέφερε το μήνυμά τους σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο.

Παρ’όλα αυτά, η Πιονγιάνγκ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, αν και χαρακτήρισε την επίθεση «σωστή πράξη» και την ταινία «πράξη τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, αναμένεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, να πραγματοποιήσει ομιλία σχετικά με το ζήτημα της κυβερνοεπίθεσης αργότερα σήμερα, Παρασκευή.

Την ίδια στιγμή, μετά τα ρατσιστικά σχόλια στελεχών της εταιρίας που είχαν στόχαστρο τον Αμερικανό πρόεδρο, και ο σπουδαίος ηθοποιός Ντένζελ Ουάσιγκτον έπεσε θύμα ανάλογου σχολιασμού.

Σύμφωνα με emails που διέρρευσαν ανάμεσα σε στέλεχος της Sony και κινηματογραφικό παραγωγό, η επιλογή του Ουάσιγκτον για μία νέα ταινία είναι κακή, καθώς σε όσες χώρες του εξωτερικού θα προβληθεί θα αποδειχθεί αποτυχία καθώς ο πρωταγωνιστής είναι μαύρος.

«Πιστεύω ότι το διεθνές κοινό είναι ρατσιστές και γενικά ταινίες με αφροαμερικανούς δεν πάνε καλά στο εξωτερικό. Η Sony μερικές φορές μοιάζει να αγνοεί ότι μία ταινία πρέπει να πάει καλά διεθνώς ώστε να έχει κέρδη», φέρεται πως αναφέρει το μήνυμα του παραγωγού προς το στέλεχος της εταιρίας.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης