ΗΠΑ: Δέκα πολιτείες θα κρίνουν το νικητή των ενδιάμεσων εκλογών

ΗΠΑ: Δέκα πολιτείες θα κρίνουν το νικητή των ενδιάμεσων εκλογών

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν και μάλλον να αυξάνουν τη διαφορά τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων - Κοντά και στην κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία

ΗΠΑ: Δέκα πολιτείες θα κρίνουν το νικητή των ενδιάμεσων εκλογών
Δέκα πολιτείες θα κρίνουν αύριο την "τύχη" της αμερικανικής Γερουσίας -αν, δηλαδή, θα περάσει στα "χέρια" των Ρεπουμπλικάνων για πρώτη φορά από το 2006, στις πιο ακριβές στην ιστορία των ΗΠΑ ενδιάμεσες εκλογές. 

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν και μάλλον να αυξάνουν τη διαφορά τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και, την ίδια ώρα, να βρίσκονται κοντά και στην κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Αν, πράγματι, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούν για πρώτη φορά από το 2006 να έχουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Κλείσιμο
Στις αυριανές εκλογές, όπου θα ανανεωθούν και οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, και οι 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, είναι διάχυτη η δυσαρέσκεια των Αμερικανών πολιτών για την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο πολλοί εκ των υποψηφίων αγνόησαν στις εκστρατείες τους, για να μην ταυτιστούν μ' έναν πρόεδρο, η δημοτικότητά του οποίου έχει ολισθήσει στο 41%.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την πλευρά τους, που χρειάζονται έξι επιπλέον έδρες στη Γερουσία για να πάρουν τον έλεγχο του σώματος, δεν φάνηκαν ικανοί να εκμεταλλευτούν τη δυσαρέσκεια προς το Δημοκρατικό Κόμμα και την "κόπωση" έπειτα από έξι χρόνια στην εξουσία, οπότε η μάχη για τη Γερουσία θα κριθεί σε δέκα πολιτείες, όπου το αποτέλεσμα, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι αμφίρροπο.
 
Πρόκειται για τις πολιτείες του Κεντάκι, της Τζόρτζια -όπου μάλιστα τη θέση του κυβερνήτη διεκδικεί με αρκετές αξιώσεις ο εγγονός του Τζίμι Κάρτερ, Τζέισον- της Βόρειας Καρολίνας, του Νιου Χαμσάιρ, του Κάνσας, του Αρκάνσας, της Λουιζιάνα, του Κολοράντο, της Αϊόβα και της Αλάσκας.

Αν τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να αναδειχτούν σε κυρίαρχους του Κογκρέσου, τίθεται το ερώτημα αν θα επιδεινωθεί η πολιτική παράλυση στην Ουάσιγκτον ή αν θα ανοίξει ο δρόμος για μια νέα εποχή συνεργασίας.

Για τη Wall Street Journal, είναι πολύ πιθανό οι Ρεπουμπλικάνοι να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τα θέματα που προωθούν στην "ατζέντα" τους οι Δημοκρατικοί, όπως η αύξηση του ομοσπονδιακού βασικού μισθού, το νόμο για τη μισθολογική ισότητα, τους νόμους κατά των διακρίσεων σε βάρος των ομοφυλοφίλων στον χώρο εργασίας, ή να τροποποιήσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή πετρελαίου.

Την ίδια ώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα θέλουν να παρουσιάσουν ένα θετικό απολογισμό εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016 και για να πετύχουν αποτελέσματα, θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει το δικαίωμα του βέτο.

Παρ' όλα αυτά, οι Ρεπουμπλικάνοι θα θέλουν να παρουσιάσουν ένα θετικό απολογισμό εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016 και για να πετύχουν αποτελέσματα, θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον Ομπάμα, ο οποίος έχει το δικαίωμα του βέτο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης