Κένυα: Η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με τους 29 νεκρούς

Κένυα: Η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με τους 29 νεκρούς

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για έργο πολιτικών αντιπάλων 

Κένυα: Η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με τους 29 νεκρούς
Τουλάχιστον 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο νέες επιθέσεις ενόπλων που σημειώθηκαν τη νύχτα σε παράκτιες περιοχές της Κένυας κι ο αντιπρόεδρος της χώρας άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι πρόκειται για έργο πολιτικών αντιπάλων παρότι την ευθύνη ανέλαβε η σομαλική ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπάμπ.

Οι επιθέσεις αναμένεται να πλήξουν την τουριστική βιομηχανία της Κένυας αλλά και να εντείνουν την λαϊκή απογοήτευση σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια, μία ημέρα μετά την ογκώδη διαδήλωση που πραγματοποίησε η αντιπολίτευση στην πρωτεύουσα.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σε μία από τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι στην πόλη Χίντι της κομητείας Λαμού, ενώ πιο νότια στην περιοχή Γκάμπα σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι.
Κλείσιμο

Οι επιθέσεις ενόπλων στις παραθαλάσσιες πόλεις εξάπτουν τα πολιτικά πάθη στην Κένυα, η οποία έχει στείλει στρατεύματα για να συμμετάσχουν στη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης που μάχεται κατά της αλ Σαμπάμπ στη γειτονική Σομαλία.

Ο εκπρόσωπος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της οργάνωσης, ο Αμπντιασίς Αμπου Μουσάμπ, είπε στο Ρόιτερς στη Μογκαντίσου ότι η αλ Σαμπάμπ βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις.

Η οργάνωση, η οποία πραγματοποίησε την επίθεση εναντίον του εμπορικού κέντρου Westgate στο Ναϊρόμπι τον περασμένο χρόνο με 67 νεκρούς, έχει αναλάβει την ευθύνη και για τις πρόσφατες επιθέσεις στο Μπεκετόνι.

Αλλά όπως και στην περίπτωση του Μπεκετόνι τον περασμένο μήνα, κατά την οποία ο πρόεδρος Ουχούρου Κενιάτα απέρριψε τον ισχυρισμό της οργάνωσης ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις και "φωτογράφισε" πολιτικούς αντιπάλους, έτσι και ο αντιπρόεδρός του σήμερα άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι εκείνοι ευθύνονται.

"Θέλουμε να πούμε στους φίλους μας ότι δεν μπορούν να μας εκβιάζουν χρησιμοποιώντας εγκληματικά στοιχεία στη χώρα μας", είπε ο αντιπρόεδρος Ουίλιαμ Ρούτο επισκεπτόμενος την περιοχή της Λαμού χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα.

Τα σχόλιά του, ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσουν την οργή της αντιπολίτευσης, η οποία αρνείται την όποια ανάμειξη.

Η γενική επιθεωρητής της αστυνομίας Γκρέις Καϊντί επίσης αμφισβήτησε τον ρόλο της αλ Σαμπάμπ λέγοντας ότι ο πίνακας με γραμμένα συνθήματα που κάποιοι πήραν από ένα σχολείο και τον τοποθέτησαν σε διασταύρωση κοντά στο Χιντί θα εμπλέξει το αυτονομιστικό Ρεπουμπλικανικό Κίνημα της Μομπάσα (MRC), το οποίο ωστόσο ήδη διέψευσε ότι εμπλέκεται.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης