Μεντβέντεφ προς Ουκρανία: Εάν θέλετε συνεργασία με ΕΕ, μην τρέχετε σε εμάς για δάνεια

Μεντβέντεφ προς Ουκρανία: Εάν θέλετε συνεργασία με ΕΕ, μην τρέχετε σε εμάς για δάνεια

Καθησυχαστικός ο Ρώσος πρωθυπουργός για επικείμενο «πόλεμο φυσικού αερίου»

Μεντβέντεφ προς Ουκρανία: Εάν θέλετε συνεργασία με ΕΕ, μην τρέχετε σε εμάς για δάνεια
Καθησυχαστικός μεν, προειδοποιητικός δε εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Ρώσος πρωθυπουργός μπορεί να καθησύχασε τις ανησυχίες για επικείμενο «πόλεμο φυσικού αερίου», ωστόσο προειδοποίησε την Ουκρανία πως η προσέγγισή της με την ΕΕ προμηνύει ένοτνη αντίδραση. Ο κ. Μεντβέντεφ είπε χαρακτηριστικά:  «Η προσέγγιση της Ουκρανίας με την Ευρώπη θα μεταβάλει την "ειδική σχέση" που διατηρούν οι δύο χώρες. Το Κίεβο δεν θα μπορεί να προστρέχει στη Μόσχα για δάνεια». Ακόμη, υποβαθμίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο σχετικά με το ουκρανικό χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο είπε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος διακοπής της τροφοδοσίας της Ουκρανίας.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο ρώσος πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι οι ρωσικές απαιτήσεις για την αποπληρωμή λογαριασμών φυσικού αερίου της Ουκρανίας έχουν σχέση με την αντίθεση της Ρωσίας στην προσεχή υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας ανάμεσα στο Κίεβο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα αποτελέσει ιστορική στροφή για την πρώην σοβιετική δημοκρατία απομακρύνοντάς την από τη ρωσική ζώνη επιρροής.

Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός μονοπωλιακός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία δεν έχει αποπληρώσει χρέος 882 εκατομμυρίων δολαρίων για παραδόσεις του Αυγούστου και ζήτησε την άμεση αποπληρωμή του. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το χρέος δεν έχει ακόμη πληρωθεί.

«Κατανοούμε ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά πάντως πρέπει να πληρώσουν, ειδικά αφού τούς έχουμε δώσει δάνεια και χρηματοδοτήσαμε τη διέλευση», πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι τα τέλη διέλευσης (του φυσικού αερίου) κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια.
Κλείσιμο

«Ετσι είναι ο νόμος- πρέπει να πληρώσεις για τα αγαθά που έχεις παραλάβει. Αυτή είναι η πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο. Ας πληρώσουν», σημείωσε.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει το σύστημα της προπληρωμής, εάν η Ουκρανία δεν ικανοποιήσει τις ρωσικές απαιτήσεις.

Εάν η Ουκρανία υπογράψει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Νοεμβρίου, τότε οι Βρυξέλλες μπορούν να αναλάβουν τον λογαριασμό, είπε, αρνούμενος πάντως ότι το θέμα των πιέσεων επί του Κιέβου έχει σχέση με την επιλογή της Ουκρανίας για στενότερες σχέσεις με τη Δύση.

«Πρόκειται για μία κυρίαρχη επιλογή της Ουκρανίας, αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν θα το μετανιώσουνν όταν θα δουν ότι δεν θα έχουν τα ίδια προνόμια στα οποία υπολόγιζαν και ότι θα χάσουν τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν διότι αυτό που έχουμε τώρα είναι μία ειδική σχέση μαζί τους, μία αποκλειστική σχέση», είπε.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η επιλογή για την Ουκρανία είναι απλή ανάμεσα στη συμμετοχή σε μία εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. 

«Είναι η θέση τους και πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά πρέπει να κατανοήσουν ότι οι σχέσεις μαζί μας είναι διαφορετικές. Συνεχώς στρέφονται προς εμάς για πιστώσεις, για παράδειγμα. Στο τέλος, εάν έχουν τόσο προχωρημένες σχέσεις με τις Βρυξέλλες, ας πάρουν πιστώσεις από τις Βρυξέλλες», προσέθεσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης