Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι: 18χρονος Τσετσένος αποκεφάλισε καθηγητή για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Ο τρόμος επέστρεψε στο Παρίσι: 18χρονος Τσετσένος αποκεφάλισε καθηγητή για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Νεκρός ο δράστης που φώναξε Αλλάχου Ακμπάρ τη στιγμή που εκτελούσε τον καθηγητή - Ο Τσετσένος τρομοκράτης κατονομάστηκε ως S.Mais - Δέχθηκε τουλάχιστον 10 σφαίρες από τους αστυνομικούς - Τραγική ειρωνεία... ο καθηγητής δίδασκε ελευθερία της έκφρασης - Στο σημείο της επίθεσης ο Εμανουέλ Μακρόν - Διάγγελμα προς τους εκπαιδευτικούς

paris-police-0
Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από τη δήλωση του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, για τις 32 τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αποτραπεί στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια.  Την Παρασκευή, ένας 18χρονος Τσετσένος απήγαγε καθηγητή του κολεγίου Bois-d’Aulne à Conflans στην περιοχή Conflans-Saint-Honorine και τον αποκεφάλισε, φωνάζοντας Αλλάχου Ακμπάρ. Όπως αποκαλύφθηκε στην εξέλιξη της έρευνας, η αιτία της αποτρόπαιας πράξης του, ήταν η προβολή από τον καθηγητή των σκίτσων του Μωάμεθ, τα οποία είχε δημοσιεύσει το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο καθηγητής που έπεσε θύμα του μουσουλμανικού φανατισμού, δίδασκει ελευθερία της έκφρασης και στο πλαίσιο του μαθήματός του παρουσίασε στους μαθητές τα σκίτσα του Μωάμεθ από το Charlie Hebdo.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο δράστης είναι εγγεγραμμένος στα αρχεία τους ως S.Mais και είχε φάκελο με αδικήματα κοινού δικαίου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ένοπλος αποκεφάλισε το θύμα και στη συνέχεια απείλησε με το όπλο του τους αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν σπεύσει πολύ γρήγορα στο σημείο. Πηγές της γαλλικής αστυνομίας, ανέφεραν ότι ο δράστης φέρεται να φορούσε γιλέκο, το οποίο θα μπορούσε να φέρει εκρηκτικά.

Κλείσιμο
paris-police-1


Όπως ανέφεραν αρχικά τα γαλλικά Μέσα, το θύμα ήταν καθηγητής και ο δράστης ήταν πατέρας μαθητή του. Στην εξέλιξη της έρευνας, όμως, απορρίφθηκε και έγινε γνωστό ότι ο δράστης ήταν ένας 18χρονος με καταγωγή από την Τσετσενία. Αρχικά κυκλοφόρησε ότι ήταν Αλγερινός, αλλά και αυτή η πληροφορία διαψεύστηκε.

Το κίνητρο, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, φέρεται να ήταν τα σκίτσα με τον Μωάμεθ του Σαρλί Εμπντό, τα οποία καθηγητής φέρεται να έδειξε στους μαθητές του.

Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και  ξεκίνησε έρευνα για «τρομοκρατική υπόθεση».

Πηγή της γαλλικής αστυνομίας δήλωσε ότι «ο αποκεφαλισμένος άντρας βρέθηκε περίπου στις 5:30 το απόγευμα. Όταν έφτασε στο σημείο η αστυνομία, ο δράστης ήταν ακόμα εκεί και απειλούσε με όπλο τους αστυνομικούς». 

france


Ο τρομοκράτης διέφυγε στο προάστιο του Eragny, περίπου τρία χιλιόμετρα από το Παρίσι. όπου είχε ταμπουρωθεί και αρνιόταν να παραδοθεί στις γαλλικές αρχές. «Επέμεινε και απειλούσε με όπλο τους αστυνομικούς«, δήλωσε η ίδια πηγή. «Τότε ήταν που δέχθηκε τα πυρά της αστυνομίας. Ακούστηκαν περίπου 10 πυροβολισμοί», πρόσθεσε.

Ο γαλλικός σταθμός FranceNews24 ανέφερε ότι ο δράστης πραγματοποίησε την επίθεση ως αντίδραση στα σκίτσα που δημοσίευσε με τον Προφήτη Μωάμεθ το σατιρικό περιοδικό Σαρλί Εμπντό.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν «έφτασε στο σημείο της επίθεσης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου του και επιβεβαίωσε ότι η έρευνα αφορά τρομοκρατία.

paris2


Ο Πιερ Μοσκοβισί με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε:

«Το φρικτό έγκλημα της Conflans-Sainte-Honorine προκαλεί τρόμο και αντίδραση. Το να αποκεφαλιστεί ένας καθηγητής που έχει δείξει τα κινούμενα σχέδια του Μωάμεθ είναι επίθεση στη Δημοκρατία, στην ελευθερία σκέψης, στην ανθρωπότητα. Ας ενωθούμε ενάντια στην τζιχαντιστική τρομοκρατική βαρβαρότητα».



Σε συναισθηματική ατμόσφαιρα, οι Γάλλοι βουλευτές ανέβηκαν στην Εθνοσυνέλευση για να «χαιρετήσουν τη μνήμη» του αποκεφαλισμένου δασκάλου και καταγγέλλουν μια «φοβερή επίθεση». Πολύ επηρεασμένος, ο πρόεδρος της γαλλικής Βουλής Hugues Renson (LREM) μίλησε λίγο πριν από το τέλος της συζήτησης. «Ήμασταν σοκαρισμένοι όταν μάθαμε για την τρομερή επίθεση που έγινε. Εκ μέρους της εθνικής εκπροσώπησης, εξ ονόματος όλων μας, θα ήθελα να χαιρετίσω τη μνήμη του θύματος», υπογράμμισε.

«Παρών» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε με τους δασκάλους του κολεγίου, προκειμένου να τους εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της αστυνομικής έρευνας. Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι ο καθηγητής »έπεσε θύμα μίας ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης».


Λίγο αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε διάγγελμα προς τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας: 


«Ένας πολίτης δολοφονήθηκε σήμερα επειδή ήταν καθηγητής και επειδή δίδασκε την ελευθερία της έκφρασης. Ήταν μία επίθεση ισλαμικής τρομοκρατίας.Ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο πλευρό των καθηγητών της. Οι τρομοκράτες δεν θα διχάσουν τη Γαλλία, ο σκοταδισμός δεν θα νικήσει», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Το γαλλικό δίκτυο Actu17 υποστηρίζει πως ο S.Mais ανέβασε στο Twitter το μήνυμα: «Στον Μακρόν, τον διοικητή των απίστων, εκτέλεσα ένα από τα σκυλιά της κολάσεως που τόλμησε να βλασφημήσει κατά του Μωάμεθ».

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ με 508 νέα κρούσματα, τα 227 στην Αττική - Δείτε live την ενημέρωση

Χαρδαλιάς: Σε εξαιρετικά επικίνδυνη φάση της πανδημίας και τα Ιωάννινα

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον επαναφέρει την απαγόρευση σεξ σε ζευγάρια που δεν μένουν μαζί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης