Κορυφαίοι γιατροί παρουσίασαν τις εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική

Κορυφαίοι γιατροί παρουσίασαν τις εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική

Αναλύθηκαν οι τελευταίες επεμβατικές μέθοδοι σε διάφορες παθήσεις

Κορυφαίοι γιατροί παρουσίασαν τις εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική
Έντεκα καταξιωμένοι Έλληνες γιατροί συναντήθηκαν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη σε μια ειδική εκδήλωση και παρουσίασαν όλες τις εξελίξεις στο πεδίο της Ιατρικής, έκαστος στην ειδικότητά του.

«Ολική αρθροπλαστική γόνατος με ψηφιακή υποβοήθηση C.A.S. Η εξέλιξη στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο χειρουργός ορθοπεδικός κ. Στέφανος Αναστασόπουλος. Ο ιατρός εφάρμοσε τη συγκεκριμένη μέθοδο για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2011 και μέσα σε έξι χρόνια έχει διενεργήσει  τον μεγαλύτερο δημοσιευμένο διεθνώς αριθμό επεμβάσεων, με τη μεγαλύτερη περίοδο μετεγχειρητικής παρακολούθησης.
 
Τις σύγχρονες επεμβατικές μεθόδους στην αντιμετώπιση παθήσεων των κάτω άκρων, παρουσίασε ο χειρουργός ορθοπεδικός κ. Ιωάννης Βάιλας. Ειδικότερα, ανέπτυξε τις τρεις τεχνικές που χρησιμοποιεί για τις παθήσεις του ισχίου και του γόνατος, δηλαδή τη Ρομποτική (αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος), την Ψηφιακή Πλοήγηση (αρθροπλαστική γόνατος) καθώς και την ελάχιστης επεμβατικότητας αντικατάσταση ισχίου (AMIS) και γόνατος.
 
Κλείσιμο
«Η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, δεν είναι "one size" επέμβαση και είναι κάτι πολύ σημαντικό για την υγεία της ασθενούς και για την μετέπειτα εξέλιξη της νόσου» είπε μεταξύ άλλων η χειρουργός ογκολόγος κυρία Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα. Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη για την κάθε ασθενή και σύμφωνα με τα δικά της και μόνον ευρήματα. Θα πρέπει να είναι Ογκολογικά και Αισθητικά αποδεκτή. Απαράβατος όρος είναι η πλήρης ενημέρωση της ασθενούς και η επιλογή της ίδιας για την επέμβαση στην οποία θα ήθελε να υποβληθεί.
 
«Είναι αναστρέψιμες οι παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που προκαλούν μόνιμη αναπηρία;» έθεσε το ερώτημα η νευροχειρουργός κυρία Κλημεντίνη Καραγεωργίου, και εστίασε στις δύο παθήσεις του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος που συχνότερα προκαλούν μόνιμη αναπηρία, το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και η πολλαπλή σκλήρυνση. «Ως προς το Ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (το οποίο αποτελεί 3η αιτία θανάτου μετά τα καρδιολογικά νοσήματα και τον καρκίνο και 1η αιτία αναπηρίας από όλες τις παθήσεις) διαπιστώνεται ότι η άμεση αντιμετώπιση εντός των πρώτων 4,5 ωρών από το επεισόδιο με ενδοφλέβια θρομβόλυση αναστέλλει τη βλάβη και την αναπηρία ενώ η ενδαρτηριακή θρομβόλυση και θρομβεκτομή στο πρώτο δεκάωρο αναστρέφει πλήρως το επεισόδιο. Η αποφυγή των παραγόντων κινδύνου (παχυσαρκία, κάπνισμα, υπέρταση, υπεργλυκαιμία, αθηρωμάτωση) προλαμβάνουν την εμφάνιση ισχαιμίας. Ως προς την Πολλαπλή Σκλήρυνση, μετά τη διάγνωση της βεβαίας νόσου, η άμεση έναρξη θεραπείας με ανοσοτροποιητικά φάρμακα αναστέλλει ή καθυστερεί την πορεία της νόσου προς αναπηρία» ανέφερε η ειδικός.
 
Το «Ενδοφλεβικό Laser για την αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών» παρουσίασε ο αγγειοχειρουργός, κ. Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης. «Υπολογίζεται ότι στις δυτικές κοινωνίες περίπου το 70% των γυναικών και το 45% των ανδρών ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν ή θα αναπτύξουν κιρσούς κάτω άκρων. H ενδοφλεβική εξάλειψη με Laser διενεργείται υπό τοπική αναισθησία και χωρίς τη δημιουργία δερματικών τομών» ανέφερε ο ειδικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αποδειχθεί η πλέον εύχρηστη, ασφαλής, ταχεία και αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών κάτω άκρων. Εκτός από εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, προσφέρει και αισθητά μειωμένη ταλαιπωρία των ασθενών. Εξασφαλίζει γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου, παράμετρος που μειώνει σημαντικά και το πραγματικό κόστος της μεθόδου.
 
 «Νεότερες εξελίξεις στην Ωτορινολαρυγγολογία» ήταν το θέμα που παρουσίασε η ΩΡΛ κυρία Ανατολή Παταρίδου. «Η χειρουργική κεφαλής και τραχήλου προόδευσε εξαιρετικά τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή όλο και συχνότερα των μοντέρνων ενδοσκοπικών τεχνικών αντί των κλασικών ανοικτών χειρουργικών μεθόδων» επισήμανε και αναφέρθηκε στην ενδοσκοπική χειρουργική στην περιοχή της ρινός και παραρρινίων χάρη στη μεγέθυνση και τον φωτισμό σε συνδυασμό με τα μικροεργαλεία και τη χρήση του Navigation.  Στην περιοχή του λάρυγγα, η ενδοσκοπική διαστοματική χειρουργική με laser, χωρίς εξωτερικές τομές και τραχειοστομία, δίνει τη δυνατότητα αφαίρεσης όγκων με σαφή πλεονεκτήματα όπως ικανοποιητική ποιότητα φωνής, περιορισμένη διαταραχή κατάποσης, χαμηλή περιεγχειρητική νοσηρότητα και ελαχιστοποίηση κινδύνου διεγχειρητικής διασποράς. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και στην Ωτορινολαρυγγολογία η εφαρμογή της διαστοματικής ρομποτικής χειρουργικής, με την  εφαρμογή της να αφορά καλοήθεις παθήσεις, όπως η αποφρακτική άπνοια στον ύπνο και αρχόμενα στάδια καρκίνου του φάρυγγα και του λάρυγγα.
 
Την εμπειρία και τα αποτελέσματα της 15ετούς εφαρμογής της τεχνικής ‘‘Π – graft’’ που αποτελεί έμπνευσή του, ανέπτυξε ο καρδιοχειρουργός, κ. Σωτήρης Πράπας. Η πρωτοτυπία έγκειται στη δημιουργία ενός επικουρικού αρτηριακού κυκλώματος με μαστικές αρτηρίες από το στήθος, που συνδέεται με το πάσχον στεφανιαίο δίκτυο χωρίς να σταματήσει η καρδιά (πάλλουσα καρδιά) και χωρίς να γίνουν χειρισμοί στην αορτή. Η τεχνική απέδειξε ιδιαίτερη ασφάλεια σε υψηλού κινδύνου ασθενείς όπως υπερήλικες, διαβητικοί, χρόνιοι αναπνευστικοί, νεφροπαθείς κ.ά.
 
 «Ωφελέειν ή μη βλάπτειν... Ένα ταξίδι στη σύγχρονη Νευροχειρουργική με το βλέμμα στον άνθρωπο» ανέπτυξε η νευροχειρουργός κυρία Κωνσταντία Στοφόρου.

«Η συμβολή του ενδοσκοπίου σε συνδυασμό με τη νευροπλοήγηση και νέες τεχνολογίες στη Νευροχειρουργικήμας επιτρέπουν την ασφαλή και σχεδόν ατραυματική πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων τόσο στον εγκέφαλο όσο και στην σπονδυλική στήλη. Η ενδοσκοπική διαρινική διασφηνοειδής χειρουργική υπόφυσης, η τεχνική BrainPath καθώς και η ενδοτρηματική δικεσκτομή είναι παραδείγματα επεμβάσεων που έχουν φέρει στο ελάχιστο τον χρόνο νοσηλείας σε συνδυασμό με τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ο στόχος μας είναι πάντα η σωστή επιλογή των χειρουργικών μεθόδων για τον ασθενή, έτσι ώστε να επιτυγχάνουμε ένα άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα» είπε η κυρία Στοφόρου.
 
Τις  «Νεότερες τεχνικές στην εξωσωματική γονιμοποίηση» παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης. «Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αποτελεί τον τομέα εκείνο της Μαιευτικής και Γυναικολογίας που γνώρισε τη μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Και αυτό διότι έδωσε λύση στην υπογονιμότητα, ένα ιατρικό απρόβλεπτο με απρόβλεπτες συνέπειες σε ζευγάρια της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η επιστημονική έρευνα, η κλινική πράξη και η επιχειρηματικότητα είναι τα συστατικά της επιτυχίας που συνέβαλαν τα μέγιστα τόσο στην πρόοδο της ειδικότητας όσο και στην εδραίωση στον τομέα αυτό» επισήμανε μεταξύ άλλων ο ειδικός.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης