Ζάκερμπεργκ: Η κόρη μου δεν θα μπει στο Facebook πριν γίνει 13 ετών

Ζάκερμπεργκ: Η κόρη μου δεν θα μπει στο Facebook πριν γίνει 13 ετών

O Mr Facebook τάχθηκε στο πλευρό της Apple στο θέμα της κρυπτογράφησης του iPhone και της άρνησής της να συνεργαστεί με το FBI, επανέλαβε ότι είναι απογοητευτικό οι μισοί άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση στο Internet και επέμεινε ότι η εικονική πραγματικότητα είναι μια από τις ισχυρότερες τεχνολογικές τάσεις

Ζάκερμπεργκ: Η κόρη μου δεν θα μπει στο Facebook πριν γίνει 13 ετών
Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στη Βαρκελώνη ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μίλησε για τον μαθηματικό τύπο που έχει φτιάξει για να κάνει μπάνιο την τριών μηνών κόρη του, το πώς αντιμετωπίζει πλέον ως γονιός τις προκλήσεις της άκρατης τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά και το όραμα του για έναν διασυνδεδεμένο κόσμο, τα σχέδια του να βάλει στο Internet τα δισεκατομμύρια εκείνων που παραμένουν off line, παίρνοντας τέλος θέση υπέρ της Apple στο θέμα της προστασίας των δεδομένων και της άρνησης αποκρυπτογράφησης του iPhone μετά από αίτημα του FBI.

O Mr Facebook είναι αναμφισβήτητα και φέτος το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο στο Mobile World Congress. Οι εμφανίσεις του θυμίζουν εκείνες ενός ροκ σταρ. Ντυμένος με τζιν παντελόνι, γκρι κοντομάνικο και αθλητικά παπούτσια, διαπραγματεύεται με τη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών για την καθολική επέκταση της πρόσβασης στο Internet και λίγο μετά η κάθε του εμφάνιση προκαλεί τεράστιες ουρές και συνωστισμό από φωτορεπόρτερ, που σπρώχνονται για ένα του εκφραστικό καρέ.

Ο δισεκατομμυριούχος Μαρκ παραδέχτηκε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει έναν μαθηματικό τύπο με τη συχνότητα που πρέπει να κάνει μπάνιο την τριών μηνών κόρη του για να μην βγάζει εξανθήματα. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει πλέον ως γονιός τις προκλήσεις τις τεχνολογικής εξέλιξης, απάντησε γελώντας ότι δεν τοv έχει απασχολήσει για την ώρα και ευτυχώς έχει ακόμα αρκετό χρόνο για να το σκεφτεί. Για αν και πότε θα της επιτρέψει να έχει πρόσβαση στο Facebook, κατέφυγε στους όρους χρήσης, λέγοντας: «Η πολιτική είναι ξεκάθαρη, δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει προτού γίνει 13 ετών».

Κλείσιμο


Απομακρύνοντας την κουβέντα από την προσωπική του ζωή, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ μίλησε ξανά για το όραμα του να συνδέσει όλους τους ανθρώπους και να παρέχει πρόσβαση στο Internet στα δισεκατομμύρια εκείνων που παραμένουν off line. «Είναι τρελό ότι είμαστε στο 2016 και τόσοι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση», είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για τα σχέδια του να παρέχει σύνδεση μέσω drones και δορυφόρων σε περιοχές που δεν έχουν υποδομές δικτύων και είναι ασύμφορη η επέκτασή τους.

Παραδέχτηκε ότι η απαγόρευση παροχής δωρεάν πρόσβασης στο Internet μέσω του Facebook στην Ινδία ήταν ένα καλό μάθημα για εκείνον και την εταιρεία του, αν και όπως τόνισε το πρόγραμμα free basics έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα 90 εκατομμύρια ανθρώπους να συνδεθούν για πρώτη φορά. «Αυτό που μάθαμε από την Ινδία είναι ότι η κάθε χώρα είναι διαφορετική. Ήταν απογοητευτικό για την προσπάθεια μας, ένα πισωγύρισμα. Αλλά έχουμε μάθει να μην τα παρατάμε. Ένα μοντέλο που δουλεύει σε μια χώρα μπορεί να μην δουλεύει σε μία άλλη. Προσπαθούμε να μάθουμε μέσα από τα προβλήματα και να γίνουμε καλύτεροι».

Ο Ζάκερμπεργκ ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι δεν έφτιαξε το Facebook για να βγάλει χρήματα... «Νομίζω ότι πολλοί πιστεύουν ότι δεν μας νοιάζει τίποτα άλλο από το λεφτά. Το να έχεις ένα επιτυχημένο μοντέλο και μια κερδοφόρα εταιρεία σε βοηθάει να πετύχεις τον σκοπό σου. Παραμένουμε επικεντρωμένοι στο όραμά μας να συνδέσουμε όλους τους ανθρώπους».

Απευθύνθηκε και πάλι προς τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, λέγοντας ότι η ανάπτυξη ακόμα ταχύτερων δικτύων είναι ένα θέμα που αφορά όλους και απαιτεί διάθεση για συνεργασία, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία internet.org... «Η σχέση μας είναι μια σχέση συμβίωσης και όχι εντάσεων, όπως ίσως νομίζουν οι περισσότεροι».

Ξεκαθάρισε δε ότι το Facebook δεν σκοπεύει να γίνει και πάροχος: «Είμαστε μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού. Από εκεί και πέρα δοκιμάζουμε διάφορα πράγματα. Ο στόχος μας είναι να ενώσουμε τους ανθρώπους. Όταν ο μισός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στο Internet δεν μπορούμε να πετύχουμε τον σκοπό μας. Το 2020 θα υπάρχουν ακόμα τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πρόσβαση στο Internet. Αυτό είναι απογοητευτικό. Τα 4G δίκτυα έδωσαν μια πολύ καλύτερη εμπειρία και το 5G θα συνδέσει το Internet of Things. Πρέπει όμως να δώσουμε σε όλους πρόσβαση και όχι μόνο ταχύτερα δίκτυα σε όσους είναι ήδη on line».

Εξήγησε το πόσο πολύ πιστεύει στην ανάπτυξη τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας και επέμεινε ότι η δημιουργία σφαιρικών βίντεο είναι μια νέα ισχυρή τάση. Θυμήθηκε ότι, όταν εκείνος ήταν παιδί, η μητέρα του έγραφε στο χαρτί τις αναμνήσεις της και σήμερα εκείνος με μια κάμερα 360 μοιρών αποτυπώνει τον κόσμο γύρω από την κόρη όπως ακριβώς είναι... «Πλέον είναι πολύ εύκολο να μοιράζεσαι στιγμές της ζωής σου. Έχουμε τη χωρητικότητα (σ.σ. στα δίκτυα) να μοιραζόμαστε όλο και περισσότερα βίντεο. Η δημιουργία και αναπαραγωγή βίντεο είναι η ισχυρότερη τάση σήμερα στο Facebook. Η εμπειρία έχει βελτιωθεί και θα γίνει πολύ καλύτερη με το VR (σ.σ. εικονική πραγματικότητα). Όσο τα δίκτυα γίνονται ταχύτερα τόσο το βίντεο γίνεται πιο δημοφιλές».

Εξέφρασε τέλος την υποστήριξη του στην Apple, για το θέμα που δημιουργήθηκε γύρω από την άρνησή της να ξεκλειδώσει ένα iPhone μετά από αίτημα του FBI, σε έρευνα για εγκληματικές ενέργειες: «Πιστεύουμε στην κρυπτογράφηση. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο. Γνωρίζουμε ότι χουμε μεγάλη ευθύνη τρέχοντας ένα τεράστιο δίκτυο να προστατεύουμε τον κόσμο από την τρομοκρατία. Έχουμε αυστηρούς κανόνες πάνω σε αυτό. Νιώθουμε την ευθύνη και ενδιαφερόμαστε η κοινωνία να είναι ασφαλής. Είμαστε θετικοί προς αυτό που έκανε η Apple».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης