Μενέλαος Αλυγιζάκης: Ποιος ήταν ο Μελ που λάτρευαν οι μαθητές

Μενέλαος Αλυγιζάκης: Ποιος ήταν ο Μελ που λάτρευαν οι μαθητές

Πολυτάλαντος και ανήσυχο πνεύμα, δίδασκε από Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία και Γεωγραφία μέχρι Πληροφορική και Τεχνολογία της Μουσικής σε σχολεία, πανεπιστήμια και ιδιωτικά κολέγια τόσο της Ελλάδας όσο και της Βρετανίας

Μενέλαος Αλυγιζάκης: Ποιος ήταν ο Μελ που λάτρευαν οι μαθητές
«Απλότητα, αυθόρμητο και καλό χιούμορ, επιμέλεια και ετοιμότητα είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του Μενέλαου. Πάντα ευχάριστος και διασκεδαστικός. Πολύ καλός φίλος και πάντα διαθέσιμος να σταθεί δίπλα σου και να σε στηρίξει. Πολύπλευρη προσωπικότητα. Τα ενδιαφέροντά του, πολλά και διάφορα, ξεκινούν από μια καλή ταινία και φτάνουν έως τη μουσική που γράφει. Ξέρει πώς να ξεχωρίζει με τον δικό του τρόπο σε ό,τι τον ενδιαφέρει. Είμαι σίγουρος για την επιτυχία του και τη λαμπρή σταδιοδρομία του. Του εύχομαι ν’ αποκτήσει ό,τι ποθεί γιατί πραγματικά του αξίζει...». 

Τα παραπάνω λόγια είναι γραμμένα από τον φίλο του Μενέλαου Αλυγιζάκη, Σ. Ιωαννίδη, στον «Θησαυρό» του 1989 του Κολλεγίου Αθηνών και σκιαγραφούν πλήρως τον χαρακτήρα του Ελληνα καθηγητή που δολοφονήθηκε πριν από μία εβδομάδα στο Λονδίνο. Αλλά δεν είναι μονάχα αυτά τα λόγια που μας αποκαλύπτουν τον Μενέλαο Αλυγιζάκη, ο οποίος «έφυγε» άδικα στα 43 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του συγγενείς, φίλους και εκατοντάδες μαθητές που μόνο καλά λόγια έχουν να γράψουν στη σελίδα που δημιουργήθηκε στη μνήμη του στο Facebook. Ο Μενέλαος Αλυγιζάκης ήταν ό,τι κοντινότερο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς στον «Κύκλο των χαμένων ποιητών». Σε εκείνη την ταινία που ο Ρόμπιν Γουίλιαμς υποδυόμενος τον ρόλο του καθηγητή Κίτινγκ μυεί τους μαθητές τους στον λεγόμενο «κύκλο των χαμένων ποιητών» και τους ενθαρρύνει να πάνε κόντρα στο σύστημα παραμένοντας σοφοί και όχι ηλίθιοι. Κάτι παρόμοιο έλεγε και στους μαθητές του ο Μενέλαος Αλυγιζάκης, γεγονός που τον είχε μετατρέψει σε έναν από τους πιο αγαπητούς παιδαγωγούς, είτε δίδασκε σε σχολεία στο Λονδίνο είτε στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου ήταν και η τελευταία του εργασία.

Κλείσιμο


Λουλούδια από τους μαθητές του στο γραφείο του αδικοχαμένου καθηγητή Μενέλαου Αλυγιζάκη

Το μοιραίο πρωινό του Σαββάτου

Τα περισσότερα ταξίδια του τα έκανε στο Λονδίνο. Οπως αυτό το τελευταίο, που μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων πέταξε από το «Ελ. Βενιζέλος» για το Χίθροου. Είχε μιλήσει με φίλους του και τους είχε πει πως θα πήγαινε στο Λονδίνο μετά τις γιορτές για να τους δει και να περάσουν μαζί ευχάριστες στιγμές. Να μιλήσουν για μουσική και θέατρο. Γι’ αυτό και το μοιραίο βράδυ βρέθηκε στο Γουότερλου. Μια περιοχή του Λονδίνου όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον όσων αγαπούν τη μουσική, το θέατρο και το σινεμά. Ανήκει στο κομμάτι του Λονδίνου που βρίσκεται γεωγραφικά κάτω από τον ποταμό Τάμεση, στην ίδια ευθεία με το London Bridge. Τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 3 Ιανουαρίου, έξω από μια στάση λεωφορείου, έπεφτε νεκρός ο 43χρονος Ελληνας καθηγητής, έχοντας χτυπηθεί βίαια στο κεφάλι από τον 30χρονο Μαρκ Ντουέιν Πάτεν. Η αιτία της δολοφονίας του παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστη, αν και οι εκδοχές της είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, ο Αλυγιζάκης βρισκόταν σε μπαρ της περιοχής και διασκέδαζε με την παρέα του, όταν για άγνωστο λόγο διαπληκτίστηκε με την παρέα του 30χρονου, ο οποίος ακολούθησε τον Αλυγιζάκη όταν εκείνος έφυγε από το μπαρ για να μη δοθεί συνέχεια στον καβγά και στη στάση του λεωφορείου τον χτύπησε. Η δεύτερη εκδοχή, με την οποία φαίνεται πως συμφωνεί και υποστηρίζει η οικογένεια του Αλυγιζάκη, είναι η ληστεία. Μάλιστα η αδελφή του καθηγητή είχε αναρτήσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook το εξής: «…γιατί δεν σου ζητούσε απλά το κινητό και τα χρήματα, θα του τα είχες δώσει…». Οπως έγραψε ένας φίλος του στο Facebook, ο Αλυγιζάκης έφυγε από το Λονδίνο για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 2012, με σκοπό να βοηθήσει με τον τρόπο του τη χώρα του που δοκιμαζόταν από την κρίση. 



Δεν έχανε ευκαιρία να επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους

Ιδρυσε το πρώτο Κοινωνικό Φροντιστήριο

Ηταν από τους πρώτους καθηγητές που ίδρυσαν σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων το πρώτο κοινωνικό φροντιστήριο στο 59ο Λύκειο στα Ανω Πατήσια. Τότε ο Αλυγιζάκης είχε επισημάνει: «Η οικονομική κρίση και η ανάγκη για ίσες ευκαιρίες προς όλους μάς οδήγησαν σε αυτό το εγχείρημα, που ως τώρα μοιάζει να στέφεται με επιτυχία. Είμαστε περίπου 80 εθελοντές καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συνεργαζόμαστε με εθελοντές φοιτητές». 



Λάτρευε τη ροκ, έπαιζε πλήκτρα από χόμπι αλλά με επαγγελματισμό, ενώ είχε συνθέσει μουσική για τραγούδια, τα οποία έπαιζε όποτε του δινόταν ευκαιρία

Γεννήθηκε το 1971 και μεγάλωσε σε μια οικογένεια που του πρόσφερε όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται ένας νέος για να προχωρήσει στη ζωή και να έχει καλή σταδιοδρομία. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, πέρασε στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου το 1995 πήρε το πτυχίο του. Το βιογραφικό του, αξιοζήλευτο για πολλούς. Εργάστηκε ως καθηγητής για χρόνια διδάσκοντας Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία, Γεωγραφία και Πληροφορική σε σχολεία της Αθήνας αλλά και της Αγγλίας, όπως επίσης και σε ιδιωτικά κολέγια και πανεπιστήμια των δύο χωρών. Ακόμη, είχε θητεία στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών Μοναχών, στο Κολέγιο του Γουεστμίνστερ, στο Κολέγιο του Γουίμπλεντον, στη Σχολή Λάτιμερ και σε πολλά άλλα, με τελευταίο, όπως προαναφέραμε, το Κολλέγιο Αθηνών. Επίσης, είχε διδάξει Τεχνολογία της Μουσικής σε μουσικές σχολές του Λονδίνου και άλλων βρετανικών πόλεων, ενώ ο ίδιος συνέθετε μουσική. Μάλιστα τα τελευταία 25 χρόνια είχε δημιουργήσει το δικό του στούντιο στο οποίο καλούσε φίλους αλλά και μαθητές του για να παίξουν τη δική τους μουσική. Μιλούσε, εκτός από ελληνικά και αγγλικά, γαλλικά και βουλγαρικά, ενώ ήταν γνώστης και της νοηματικής γλώσσας.Στον ελεύθερο χρόνο του συνέθετε μουσική, διάβαζε πληθώρα βιβλίων, κυρίως ποιητικές συλλογές αλλά και μυθιστορήματα, ενώ ασχολιόταν και με τη γιόγκα.



Λονδίνο - Σταθμός Γουότερλου: σε αυτή τη στάση λεωφορείου ο 43χρονος καθηγητής έπεσε νεκρός τα ξημερώματα του Σαββάτου 3 Ιανουαρίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης