Μακαρονόπιτα της Τυρινής

Μακαρονόπιτα της Τυρινής

Από τις πιο αγαπημένες μου πίτες αυτής της εποχής. Η μητέρα μου έβαζε στην πίτα τα τυριά που έμεναν από την εβδομάδα της Τυρινής.

Μακαρονόπιτα της Τυρινής
1 ώρα και 15 λεπτά - ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ


Από τη Γεωργία Κοφινά

Υλικά για 20-25 κομμάτια:

8 φύλλα για πίτες
500γρ. μακαρόνια χοντρά
600γρ. διάφορα τυριά χονδροτριμμένα (φέτα, κεφαλογραβιέρα, μυζήθρα, κ.λπ.)
5 αβγά και 1 για το άλειμμα
1½ φλιτζάνι γάλα
Κλείσιμο
½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο + ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb



Βράζετε τα μακαρόνια μέχρι να μαλακώσουν λίγο και τα στραγγίζετε.
Τα βουτυρώνετε με τέσσερις κουταλιές σούπας από το βούτυρο και προσθέτετε τα τυριά.
Χτυπάτε τα 5 αβγά και προσθέτετε το γάλα και το πιπέρι. Αν τα τυριά δεν είναι πολύ αλμυρά, προσθέτετε και λίγο αλάτι. Τα αναμιγνύετε με τα μακαρόνια.
Στρώνετε 3 φύλλα στο ταψί, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο και ελαιόλαδο. Αφήνετε τις άκρες να κρέμονται έξω από το ταψί. Στρώνετε τα μισά μακαρόνια πάνω στα φύλλα και τα σκεπάζετε με 2 φύλλα αλειμμένα με βούτυρο και ελαιόλαδο.
Απλώνετε και τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίζετε προς τα μέσα και διπλώνετε τις άκρες των φύλλων γύρω γύρω στο ταψί. Χτυπάτε το ένα αβγό μαζί με μία κουταλιά σούπας νερό και αλείφετε το πάνω φύλλο. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C περίπου για 45-50 λεπτά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης