PROTOTHEMA

Πολιτική

Παρασκευή και Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Τσίπρας: Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει

Τσίπρας: Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν την κυβέρνηση να πετυχαίνει

Το Σκοπιανό και η τρίτη αξιολόγηση συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ - «Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να δημιουργηθεί  μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση του ονοματολογικού» είπε ο πρωθυπουργός

Σκοπιανό και τρίτη αξιολόγηση συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας στην Κουμουνδούρου, στην οποία αν και αποτιμήθηκε θετικά η ολοκλήρωση αυτού του κύκλου, μέλη του κόμματος εμφάνισαν αμηχανία για την επόμενη ήμερα της εξόδου από το Μνημόνιο.  Σύμφωνα με κομματικές  πηγές εκφράστηκε  ο προβληματισμός πως ακόμα και όταν βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα δεν θα είναι όλα δυνατά, δηλαδή  ότι η έξοδος δεν θα προσδώσει στην κυβέρνηση πλήρης ελευθερία κινήσεων.


Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση δόθηκε μια εικόνα για το Σκοπιανό. Από τον πρωθυπουργό και  από όλα τα μέλη εκφράστηκε  ότι είναι εξαιρετικά αναγκαίο να δημιουργηθεί  μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συναίνεση για την επίλυση, ενώ τονίστηκε ότι το κόμμα πρέπει  να παίξει πρωταγωνιστικό  ρόλο. Επίσης συζητήθηκε  πως η αντιπολίτευση πρέπει να τοποθετηθεί με σαφήνεια και χωρίς να παίζει  κρυφτούλι, με τα μέλη να υπογραμμίζουν ότι είναι ένα εθνικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί και να ηττηθούν οι εθνικιστικές φωνές   «Να πάρει το κόμμα πρωτοβουλίες για να ενημερωθεί  λαός»,  είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές.

Αιχμές πρωθυπουργού

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός είπε πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν αυτή την κυβέρνηση να πετύχει,  ωστόσο έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε σημαντικές συμμαχίες  στο πλαίσιο της Ευρώπης που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε την οριστική έξοδο της χώρα από τη μνημονιακή επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.

Αξιολόγηση και έξοδος

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση, από τα μέλη, επισημάνθηκε ότι πρέπει  να είμαστε μετρημένοι, σοβαροί και προετοιμασμένοι ενόψει της φάση της διαπραγμάτευσης  και να οικοδομήσουμε συμμαχίες. Όπως τονίζουν κομματικές πηγές, υπάρχουν συμμαχίες κυρίως στην Ελλάδα που δεν θέλουν να δουν μια θετική  εξέλιξη στην ολοκλήρωση του προγράμματος και ειδικά η ΝΔ, η οποία έχει λόγους να μην πετύχει αυτή η κυβέρνηση.  Υπογραμμίστηκε ότι μπαίνουμε σε ένα εξάμηνο που θα χαρακτηριστεί από την προετοιμασία για την έξοδο από το πρόγραμμα. Εκφράστηκαν προβληματισμοί και απόψεις για το ποιες πρέπει να είναι οι κεντρικές επιδιώξεις για να μπορέσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και για το χρέος. Πηγές αναφέρουν ότι προβληματισμοί εστίασαν στο ότι αν και θα υπάρχει μια θεμελίωσης αλλαγή όταν θα βγούμε από το πρόγραμμα, αλλά όχι ότι θα είναι όλα δυνατά.

Τέλος, η συζήτηση αφορούσε την εισήγηση της ΚΕ που θα διεξαχθεί Παρασκευή και Σάββατο. Τοποθετήθηκαν αρκετοί και μπήκαν οι βασικοί άξονες  του επόμενου διαστήματος.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

μ.πασοκ18/01/201813:47

ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ?ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ ΨΗΦΙΣΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΖΕ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΑ.ΜΙΛΑΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΕ ΜΕΡΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΟΥΝ (ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ...ΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΩ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΝ ΞΗΓΗΘΕΙ ΣΤΑ ΙΣΑ ΜΕΡΧΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΚΙΟΛΑΣ ΟΤΑΝ ΤΟ 2015 ΤΟΥ ΕΦΥΓΕ Η ΜΙΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 43 ΧΡΟΝΙΑ ,ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΕΝΑΣΙΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΛΗΤΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ,.

Απάντηση
Ρουβικωνες18/01/201806:33

Ναι εμεις ειμαστε, αμα γουσταρεις. Γι αυτο και μπουκαρουμε οπου λαχει, για να σε ξεσκισουμε. Να'ναι καλα η Ζωιτσα που μας στηριζει.

Απάντηση
Γ18/01/201806:32

Προδότη, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν θέλουν να δουν τον Ελληνικό λαό να πετυχαίνει.

Απάντηση
Κατάρρευση ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα18/01/201804:32

Οι πιέσεις στους Μακεδόνες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα είναι πλέον πανίσχυρες. Οι έδρες τους θα χαθούν για πολλούς λόγους που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τις ως τώρα κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις διαπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ παραμείνει το status quo σχετικά με τη FYROM (με veto σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ), που σε κάθε περίπτωση είναι προτιμητέα λύση από οποιαδήποτε ονομασία των Σκοπίων με συνθετικό που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία. Αρκεί να αναφερθεί ότι πολλοί αναρωτιούνται αν οι νυν βορειοελλαδίτες βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν το παρόν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης στις 21 του Γενάρη. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η απορία για την πρεμούρα της παρούσας κυβέρνησης να βρει λύση άρον άρον, όταν είναι πασιφανές ότι οι Σκοπιανοί ήδη αυτοδιαλύονται ως μόρφωμα (βλέπε απόφαση για μη αναγνώριση των Αλβανόφωνων στα Σκόπια χθες, 17/01/2018, από τον Σλαβοσκοπιανό πρόεδρο). Σε κάθε περίπτωση, οι κλυδωνισμοί είναι τόσο μεγάλοι στη βόρεια Ελλάδα που πολλοί προβλέπουν -όχι άδικα- μονοψήφια ποσσστά στο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλούς νομούς της Μακεδονίας στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία