Άιντε: Δεν βλέπω εξελίξεις στο Κυπριακό, φεύγω για Νορβηγία

Άιντε: Δεν βλέπω εξελίξεις στο Κυπριακό, φεύγω για Νορβηγία

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους αποτυχίας στο Κραν Μοντάνα είπε ότι «πλησιάσαμε πιο κοντά στην ουσία αλλά δεν νοιώθαμε ότι είχαμε την ίδια εξέλιξη όσον αφορά το γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης και ετοιμότητας»

Άιντε: Δεν βλέπω εξελίξεις στο Κυπριακό, φεύγω για Νορβηγία
Περίπλοκη χαρακτήρισε τη κατάσταση στο Κυπριακό μετά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος δηλώνει ότι δεν βλέπει να υπάρχουν άμεσα οποιεσδήποτε εξελίξεις. 

Σε δηλώσεις μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ο  Άιντε ανέφερε επίσης ότι ανάμεσα στα καθήκοντά του όσο βρίσκεται ακόμη στο νησί θα είναι να διασφαλίσει ότι «θα γράψουμε μια ενδελεχή και ειλικρινή έκθεση». Την ίδια ώρα απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους αποτυχίας στο Κραν Μοντάνα είπε ότι «πλησιάσαμε πιο κοντά στην ουσία αλλά δεν νοιώθαμε ότι είχαμε την ίδια εξέλιξη όσον αφορά το γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης και ετοιμότητας». 

Για το Κραν Μοντανά, ανέφερε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προσήλθαν στη Διάσκεψη «με την σαφή πρόθεση – κατά την άποψή μου -  να προσπαθήσουν να υπερπηδήσουν τα τελευταία εμπόδια». 

Κλείσιμο
«Κατορθώσαμε τις πρώτες ημέρες να συμφωνήσουμε ότι υπήρχαν έξι συγκεκριμένα ερωτήματα που έπρεπε να διευθετηθούν, δύο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και τέσσερα για τα εσωτερικά θέματα, και προσπαθήσαμε σκληρά να φτάσουμε σε αποτέλεσμα σε όλα», πρόσθεσε.

Ένοιωθα, συνέχισε ο κ. Άιντε, «για αρκετό καιρό ότι παρά το γεγονός ότι η πρόοδος ήταν πιο αργή απ’ ότι εκτιμούσα, θα τα καταφέρναμε». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «όπως μπορούσατε να δείτε όταν προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλο το πακέτο μαζί δεν ήταν δυνατόν και ο ΓΓ του ΟΗΕ με τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων έκλεισε τη Διάσκεψη, λέγοντας ότι δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Αυτό, επεσήμανε, «είναι πολύ λυπηρό και λυπάμαι που δεν τα καταφέραμε». Ερωτηθείς για το πότε θα φύγει από την Κύπρο, διευκρίνισε ότι οι εκλογές στη Νορβηγία είναι στις 11 Σεπτεμβρίου άρα μάλλον θα φύγει νωρίτερα.

Σε ερώτηση για τις δημόσιες δηλώσεις που έχει κάνει για τα ανοίγματα της ελληνοκυπριακής πλευράς και κατά πόσο δεν έχει τίποτα να πει για τις προτάσεις και την συμπεριφορά της τουρκοκυπριακής πλευράς ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και η ομάδα του «υπήρξαν πολύ σοβαροί και πολύ προσηλωμένοι και επεξεργάστηκαν πολλές ιδέες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και στο Κραν Μοντάνα».  Δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόθεση εκ μέρους μου να πω ότι τα ανοίγματα προήλθαν μόνο από την μία πλευρά, και οι πλευρές προχωρούσαν η μία προς την άλλη, σημείωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης