Τέσσερις μέρες στην κόλαση με σκουπίδια και καύσωνα

Τέσσερις μέρες στην κόλαση με σκουπίδια και καύσωνα

Αύριο αποφασίζει για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών της η ΠΟΕ- ΟΤΑ - Το θερμόμετρο τραβά κι άλλο την ανηφόρα και χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών σαπίζουν στους δρόμους: Θεατής η κυβέρνηση κατηγορεί ως υπεύθυνη την αντιπολίτευση 

Τέσσερις μέρες στην κόλαση με σκουπίδια και καύσωνα
Τρεις μέρες σε συνθήκες κόλασης αναμένεται να περάσει η χώρα: Την ώρα που ο καύσωνας έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται από αύριο, χιλιάδες τόνοι
σκουπιδιών σαπίζουν στους δρόμους του λεκανοπεδίου και όλων των μεγάλων πόλεων: Η Εκτελεστική Επιτροπή της
ΠΟΕ-ΟΤΑ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο για να εκτιμήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να λάβει αποφάσεις επί της συνέχισης ή μη των κινητοποιήσεών της. Όμως, ακόμη και στην περίπτωση που αποφασίσουν να σταματήσουν, θα περάσουν μέρες για να μαζευτούν τα σκουπίδια. Νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί έχουν προαναγγείλει συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή.

Κλείσιμο
Σ' αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ η κυβέρνηση παραμένει ουσιαστικά παρατηρητής, αφού μετά το ναυάγιο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην οποία, ωστόσο, είχε επικοινωνιακά επενδύσει το Μαξίμου, δεν έχει αναληφθεί άλλη πρωτοβουλία. Αντιθέτως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών στην αντιπολίτευση. 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε την  ΝΔ ότι εμπλέκεται στην απόφαση για μη αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, τονίζοντας ότι “η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ, μετά από εντολές της ίδιας της ηγεσίας του κόμματος, άλλαξε την πάγια θέση της στο ΔΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και παρά την αντίθετη εισήγηση δεν ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις”. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στοχεύει στην πρόκληση πολιτικού κόστους στην κυβέρνηση με θύματα τους πολίτες και τους συμβασιούχους και υπογράμμισε πως η επιλογή να συνεχιστεί χωρίς συγκεκριμένο επίδικο η απεργία εξυπηρετεί τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων εκείνων που επιδιώκουν την παράδοση του χώρου της καθαριότητας στους ιδιώτες εργολάβους.

Από την άλλη, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας, αλλά ούτε και την παράδοση μίας δημόσιας και ευαίσθητης υπηρεσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα». 

Οι εργαζόμενοι στους δήμους κάνουν αύριο 24ωρη απεργία κορυφώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κύκλο των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Το στίγμα των διαθέσεών τους το έδωσαν λίγο μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, όταν -παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές προσδοκίες- δεν αποδέχθηκαν τις προτάσεις του και δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις αλλαγές στην τροπολογία Σκουρλέτη για το μέλλον των συμβασιούχων: Τη νομοτεχνική βελτίωση για την απάλειψη του ορίου ηλικίας στους επικείμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμων στον τομέα καθαριότητας των δήμων κατέθεσε στη Βουλή χθες, λίγο μετά τις 14:30, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Υπέρ της διάταξης που προβλέπει νέες παρατάσεις στις υφιστάμενες συμβάσεις έως 31 Μαρτίου 2018 και σύνταξη, έως τότε, νέων οργανογραμμάτων από τους ΟΤΑ, προκειμένου να προκηρυχθεί διαγωνισμός για πρόσληψη μόνιμων εργαζόμενων (σ.σ. με πριμοδότηση των σημερινών συμβασιούχων και χωρίς όριο ηλικίας) ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Κάνει πίσω ο Μπουτάρης για ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες

Κάνει πίσω τελικά για την ανάθεση της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του δημάρχου θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Ο δήμαρχος θεσσαλονίκης «παγώνει»  την  συμφωνία με τον ιδιώτη μέχρι της Κυριακή. Οι εργαζόμενοι δεσμεύτηκαν οτι θα του παραδώσουν την πόλη -εφόσον λήξει η απεργία - μέχρι την Κυριακή όπως ήταν.




Κραυγή αγωνίας από εμπόρους και τουριστικές επιχειρήσεις


Την ίδια ώρα έκκληση να βρεθεί άμεσα λύση στο μείζον ζήτημα των σκουπιδιών απευθύνει σύσσωμος ο τουριστικός κλάδος και το ίδιο το υπουργείο Τουρισμού.

«Ας σταματήσουμε επιτέλους να πυροβολούμε τα πόδια μας! Δεν το αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία μας!», είναι το μήνυμα του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννη Ρέτσου, μέσω twitter, ενώ και η υπουργός Τουρισμού κ. Ελενα Κουντουρά δηλώνει ότι «η απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία, πλήττει τον τουρισμό και δυσφημεί τη χώρα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού ο οποίος δηλώνει ότι «η Αθήνα είναι η πόλη που ζούμε, εργαζόμαστε, φιλοξενούμε. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων».

Αντίστοιχα και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει τις επιπτώσεις στην υγεία, τον τουρισμό και το εμπόριο από την ανεξέλεγκτη συσσώρευση σκουπιδιών στα κέντρα των πόλεων και το λιμάνι του Πειραιά. «...Συζητήσεις, συναντήσεις, διαπιστώσεις, δεσμεύσεις, υποσχέσεις, κατηγορίες και ευθύνες, χωρίς όμως λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Αυτή την ώρα απαιτούνται άμεσες λύσεις και όλα τα άλλα έπονται. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, να βρουν λύση στο πνεύμα της υγιεινής και ασφάλειας, πριν ο κοινωνικός αυτοματισμός σκεπάσει το σοβαρό πρόβλημα των απορριμμάτων. Δεν χρειάζεται για κάθε χρόνιο πρόβλημα να περιμένουμε κάποιο προαπαιτούμενο της τρόικας για να μας το λύσουν. Ας αποδείξουμε αυτή τη φορά, ότι μπορούμε και μόνοι μας...», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης.

«Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στον χώρο της καθαριότητας είναι μια ιδιαίτερα κακή είδηση. Τόσο για τη δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών πολλών περιοχών της χώρας, όσο και για τον τουρισμό και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Ρέτσος. «Μοιάζει, σα να μην έχουμε καταλάβει τους κινδύνους που γεννιούνται από την παράταση αυτής της απεργίας. Έστω και τώρα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Κάθε ώρα που περνάει χωρίς λύση, αυξάνει τις αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας.»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης