Αναστασιάδης: Δεν πρέπει να αποφεύγεται ο διάλογος από δειλία

Αναστασιάδης: Δεν πρέπει να αποφεύγεται ο διάλογος από δειλία

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι επιτέλους είτε η Τουρκία να υποχρεωθεί να προβεί σε τέτοιους συμβιβασμούς που να μας επιτρέψει να κάνουμε αποδεκτή μια λύση που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευρωπαϊκό ή να αναλάβει και τις ευθύνες της»

Αναστασιάδης: Δεν πρέπει να αποφεύγεται ο διάλογος από δειλία
Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης
, αναφερόμενος στους χειρισμούς του στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του
Κυπριακού ανέφερε πως «άλλο είναι να επιδιώκεις να κρατάς τον διάλογο, αλλά και την ελπίδα ζωντανά και άλλο είναι από δειλία να αποφεύγεις τον διάλογο γιατί πιθανότατα έτσι τάχα να αποδεχθείς μέσα από υποχωρήσεις απαράδεκτη λύση».

Κλείσιμο
Πρόσθεσε ότι «οι αρχές και αξίες είναι δεδομένες, οι θέσεις είναι δημόσιες, αλλά και με ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και όχι μόνον».

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι «μέσα από τις δράσεις, μέσα από τις ενέργειές μας αυτό που επιδιώκουμε είναι επιτέλους είτε η Τουρκία να υποχρεωθεί να προβεί σε τέτοιους συμβιβασμούς που να μας επιτρέψει να κάνουμε αποδεκτή μια λύση που θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες, να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευρωπαϊκό ή να αναλάβει και τις ευθύνες της».

Είναι πεποίθησή μου, είπε, πως η ασφάλεια και η σταθερότητα σε μία χώρα συνιστούν τον βασικό παράγοντα ευημερίας - είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους οι γενιές που έρχονται και είναι ως εκ τούτου το πρώτο μας καθήκον να τους προσφέρουμε μία πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα.

Μία πατρίδα πρότυπο για την περιοχή μας και απόλυτα εναρμονισμένη όσον αφορά τη λειτουργία μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία συνιστά το προνομιακό μας πεδίο λειτουργίας. Για αυτό και τους τελευταίους 20 μήνες έχουμε εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο, σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, πρόσθεσε.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τη Σύνοδο για την Κύπρο στη Γενεύη, ανέφερε, επιτύχαμε να τεθούν προς διαπραγμάτευση όλες οι πτυχές του Κυπριακού. Κάποτε για δεκαετίες, σημείωσε, συζητούσαμε για τα τέσσερα κεφάλαια - διακυβέρνηση, οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση, εδαφικό ή περιουσιακό.

Σήμερα μιλούμε, συνέχισε, και για το εδαφικό και για τα θέματα ασφάλειας. Για πρώτη φορά, τόνισε, η Τουρκία επιτέλους είναι ενώπιον των ευθυνών της και ενώπιον της ευρύτερης παγκόσμιας κοινωνίας κατά πόσο είναι δυνατόν να συνεχίσει να εμμένει ότι το 2017 ένα ευρωπαϊκό κράτος χρειάζεται ξένες εγγυήσεις ή την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Η πατρίδα μας έχει, αν θέλετε, συνέχισε ο Kύπριος Πρόεδρος, ευλογηθεί από τον Θεό να βρίσκεται σε μια γεωστρατηγική θέση, που με τη λύση του Κυπριακού οι συνθήκες, οι προοπτικές και γενικότερα οι μέλλουσες γενιές έχουν κάθε προοπτική ευημερίας, έχουν κάθε προοπτική μέσα από τη συνεργασία να μπορέσουν να συνδημιουργήσουν και κατά αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε ένα πραγματικό παράδεισο και το εννοώ και μπορούμε να το πράξουμε αρκεί επιτέλους να κατανοήσουν πως η μη λύση δεν είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος.

Όσο ο χρόνος περνά, είπε, τα συστατικά της λύσης παγιώνονται με μη ανατρέψιμο τρόπο. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και να δεχθούμε την όποια λύση. Απόλυτα συμμερίζομαι ανησυχίες που εκφράζονται. Για αυτό και τις μεταφέρω στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. Πολλές φορές ακούγεται κριτική για χειρισμούς. Δεν θέλω με κανένα τρόπο να υπεισέλθω σε αντιπαράθεση με όσους ενδεχόμενα αντιτίθενται ή έχουν διαφορετική άποψη», σημείωσε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης