Διορίζουν και... το σκέφτονται για εκλογές

Διορίζουν και... το σκέφτονται για εκλογές

Προχώρησαν σε 458 προσλήψεις καθαριστριών και σεκιουριτάδων σε 30 ημέρες - Θέλουν να προλάβουν τις μειώσεις των συντάξεων - «Διορθώσεις» για λιγότερο ΕΝΦΙΑ - Κρίσιμος παράγων τα έσοδα του Αυγούστου

Διορίζουν και... το σκέφτονται για εκλογές
Το κύμα χιλιάδων προσλήψεων έστω και με ατομικές συμβάσεις -ακόμα κι αν δεν μεταφράζεται σε μονιμότητα- στις οποίες επιδίδεται τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση αναζωπυρώνει αιφνιδιαστικά τις συζητήσεις και τη σεναριολογία για τις πραγματικές προθέσεις και τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου στο ρευστό και πιθανόν εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό του φθινοπώρου.

Οι φήμες περί του ενδεχομένου να στηθούν κάλπες ως το τέλος του έτους πιθανόν δεν θα προέκυπταν αν δεν είχε ξεσπάσει το θέμα με τις προσλήψεις φυλάκων και προσωπικού καθαριότητας στα νοσοκομεία, καθώς και άλλων υπαλλήλων βοηθητικών ειδικοτήτων σε διάφορους τομείς του Δημοσίου. Η σπουδή που επιδεικνύει ωστόσο η κυβέρνηση στο μέτωπο αυτό φουντώνει την καχυποψία και τροφοδοτεί τις εκτιμήσεις ότι ίσως πρόκειται ουσιαστικά για κλασική προεκλογική τακτική. Πολλοί δηλαδή θεωρούν ότι δεν είναι απλώς η άσκηση μιας διαφορετικής πολιτικής από τον
ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα ζητήματα, αλλά ότι πίσω από τις προσλήψεις κρύβεται σπουδή και αγωνία για την αποκατάσταση μέρους της εκλογικής πελατείας και κυρίως η αναπτέρωση της ελπίδας και του ονείρου του μέσου Ελληνα για «μια θέση στο Δημόσιο» με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εκλογική συμπεριφορά μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων.

Αυτό από μόνο του πάντως δεν θα ήταν αρκετό για να ανακινήσει το σενάριο των εκλογών για το οποίο μιλούν όλο και περισσότεροι. Είναι και άλλες μικρές και μεγάλες κινήσεις της κυβέρνησης που προκαλούν ανάλογο ενδιαφέρον. Η μετατόπιση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ έναν μήνα αργότερα (από τέλη Αυγούστου πήγε τέλη Σεπτεμβρίου) και οι διορθωτικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής στον συγκεκριμένο φόρο, ώστε να μην επιβαρυνθούν ευάλωτες ομάδες, κίνησε την περιέργεια ως προς τις «ευαισθησίες» της κυβέρνησης, η οποία διακινδυνεύει με αυτό τον τρόπο μείωση εσόδων σε μια περίοδο όπου οι δημοσιονομικοί στόχοι πιέζονται. Υπάρχει επίσης ο προσδιορισμός για τον Νοέμβριο των διορθώσεων του Ε9, που «ελαφραίνει» κάπως ένα κομμάτι των φορολογουμένων, ενώ αποφασίστηκε η παράταση για τις παρεμβάσεις στις αναπηρικές συντάξεις, σε μία εμφανή κίνηση να μην προκληθεί κοινωνική αναταραχή. Παράλληλα εκδηλώνονται πρωτοβουλίες «φιλολαϊκού» στίγματος, όπως η υπόσχεση για επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις των νησιών που υπέστησαν απώλειες από τον ΦΠΑ του 24%, η δέσμευση για ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς και ενίσχυση για τις πολύ αδύναμες κοινωνικές ομάδες. 
Κλείσιμο

Επικοινωνιακή επίθεση
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μεταθέσει την ψήφιση του νέου πενταετούς μεσομακροπρόθεσμου προγράμματος, το οποίο αποτελεί δέσμευση προς τους δανειστές για τα τέλη Δεκεμβρίου, αντί για τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο που αρχικά προβλεπόταν.

Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο συνδέουν τη μετάθεση με τη διαπραγματευτική τακτική τους εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν θα ήθελαν να επιβαρύνουν κι άλλο το πολιτικό και το κοινωνικό κλίμα, ούτε φυσικά την ψυχολογία της αγοράς με την προοπτική επιβολής νέων περικοπών. Κοινό στοιχείο όλων των παραπάνω επιλογών της κυβέρνησης, όπως και άλλων μικρότερου βεληνεκούς αποφάσεων, είναι η μετάθεση για αργότερα κάποιων σκληρών μέτρων στον χρόνο. Και πάντως καταβάλλεται προσπάθεια να μη γίνει «αβάσταχτο» το φθινόπωρο από ατέλειωτες φορολογικές ή άλλες επιβαρύνσεις, πέραν όσων είναι προγραμματισμένες και αναπόφευκτες (φορολογία εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί η έντονη επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης εν μέσω εποχής θερινής ραστώνης που οδηγεί μάλλον σε χαμηλές ταχύτητες τα πολιτικά επιτελεία. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί εγκαινιάζουν με κάθε ευκαιρία οποιοδήποτε έργο προσφέρεται, όπως έγινε πρόσφατα με το αεροδρόμιο της Πάρου, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε τη διανομή οκτασέλιδου διαφημιστικού φυλλαδίου με τίτλο «Γυρίζουμε Σελίδα - Δίκαιη Ανάπτυξη, Κοινωνική Αλληλεγγύη - Ισχυρή Δημοκρατία», το Μαξίμου εκδίδει σχεδόν καθημερινό δελτίο καταγραφής κυβερνητικών αποφάσεων και διάφοροι υπουργοί κάνουν δυναμικές επικοινωνιακές κινήσεις για να αναδείξουν τα επιτεύγματά τους, με κορυφαίο παράδειγμα τον κ. Παύλο Πολάκη που χειρούργησε ασθενή στο νέο νοσοκομείο της Σαντορίνης προκειμένου να πείσει ότι όλα εκεί λειτουργούν καλά.

Η επιλογή για πρόωρες κάλπες
Πληροφορίες λοιπόν από πηγές που έχουν γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων και αναζητήσεων στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχει ως επιλογή και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές περί τα μέσα ή προς το τέλος του φθινοπώρου. Οτι ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείει τίποτα στον σχεδιασμό του και πως εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο στην περίπτωση που τα πράγματα, πρωτίστως στην οικονομία, αλλά και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση δεν κυλήσουν ομαλά και εντός του περιθωρίου όπου μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση. Και γι’ αυτό ακριβώς ετοιμάζονται με όλες τις παραπάνω πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε αν χρειαστεί να παίξουν και το χαρτί των εκλογών. 

Ο πρωθυπουργός και ένας κύκλος συνεργατών του δεν θα ήθελαν να φτάσουν σε αυτό το σημείο, καθώς προσδοκούν ότι η πολιτική σταθερότητα θα επιτρέψει τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη. 

Ωστόσο είναι υποχρεωμένοι -και το αναγνωρίζουν- να λάβουν υπόψη μία σειρά από παράγοντες, οικονομικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς. Το πρώτο και κυριότερο κριτήριο που θα επηρεάσει μια απόφαση για πρόωρες εκλογές είναι η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Αν τα έσοδα κινηθούν έστω ικανοποιητικά και οι στόχοι είναι δυνατόν να επιτευχθούν χωρίς σοβαρά πρόσθετα μέτρα, τότε η προοπτική των καλπών απομακρύνεται ίσως και πολύ πέραν του 2017. Αν όμως επιβεβαιωθεί, για παράδειγμα, η εκτίμηση ότι ο εσωτερικός τουρισμός μειώθηκε δραστικά και ότι η γενικευμένη αποφυγή στην έκδοση αποδείξεων θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στα έσοδα, με αποτέλεσμα να είναι ορατή η επιβολή του δημοσιονομικού «κόφτη», τότε οι πολιτικές επιλογές θα επανεξεταστούν. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν έχει μεγάλες αντοχές για λήψη νέων μέτρων. Οπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη, η μοναδική οδός αποφυγής των εκλογών στην περίπτωση δημοσιονομικού κενού είναι να υποχωρήσουν οι δανειστές και να μην απαιτήσουν διορθωτικές κινήσεις, όπως άλλωστε έπραξαν με την Ισπανία και την Πορτογαλία για άλλους λόγους. Κάτι τέτοιο όμως εξαρτάται από τις διαθέσεις της τρόικας και δεν αποτελεί εγγύηση για την Αθήνα.

Η κοινωνική δυσφορία
Ενα δεύτερο στοιχείο που θα καθορίσει τις επιλογές του κυβερνητικού επιτελείου το επόμενο δίμηνο είναι η κοινωνική δυσφορία και πόσο αυτή θα επηρεάσει τις πολιτικές τάσεις. Αν, δηλαδή, οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από επώδυνα μέτρα (συνταξιούχοι, επαγγελματίες κ.ά.) έχουν πολιτικό αποτέλεσμα με τη δημοσκοπική ενίσχυση της Ν.Δ. ή και των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, τότε το Μαξίμου θα προσπαθήσει να προλάβει τις εξελίξεις, προτού οι συσχετισμοί γίνουν μη αναστρέψιμοι. Ο κ. Τσίπρας πιθανόν να καταφύγει σε εκλογικό αιφνιδιασμό ώστε να προλάβει μία δυναμική νίκης του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ή ακόμη και να αποτρέψει τις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Στην κυβέρνηση έχουν την εικόνα ότι ναι μεν υπάρχει φθορά και μερική αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης, αλλά σίγουρα δεν έχει προκληθεί ακόμη κατάρρευση ή αποσύνθεση. Κάτι που σημαίνει ότι η προσφυγή σε κάλπες το ταχύτερο δυνατό θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις, ιδίως μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής, με την οποία θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές, τις οποίες το Μαξίμου θα ήθελε αμέσως μετά την πρώτη αναμέτρηση και χωρίς φυσικά να μεσολαβήσει συγκρότηση κυβέρνησης υπό τον κ. Μητσοτάκη λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας ή συμμάχων. Θεωρούν μάλιστα ότι σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περισσότερους πρόθυμους συμμάχους από τη Ν.Δ., καθώς ξεκινά από τους ΑΝ.ΕΛ. -παρά τις κάποιες ρωγμές που δείχνει εσχάτως το μέτωπο με τον κ. Πάνο Καμμένο (με κορυφαία ένδειξη την αντίδραση του τελευταίου στην προοπτική να πάρει τηλεοπτική άδεια ο εκλεκτός του Μαξίμου, Χρήστος Καλογρίτσας)- και τον πρόσφατα «γοητευμένο» από τον κ. Τσίπρα πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν διαθέτει κανέναν «σίγουρο» και a priori δεδομένο για κυβερνητική συνεργασία. 

Επίσης, αν επιλεγεί η διέξοδος των εκλογών την αμέσως επόμενη περίοδο, εκτιμάται από την κυβερνητική ηγεσία ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο της σύγκρουσης με το λεγόμενο «παλιό σύστημα» και το «πολιτικό κατεστημένο». Στο Μαξίμου θεωρούν ότι έχουν υπεροχή έναντι των αντιπάλων τους, τους οποίους θα κατηγορήσουν με βάση όσα αναμένουν να αποκαλυφθούν από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2010 ότι οδήγησαν τη χώρα εσκεμμένα στο μνημόνιο. Επιπλέον, θα τους επιρρίψουν την ευθύνη για τη διαφθορά και τη διαπλοκή ετών. Πάντως, ακόμα κι έτσι ο δρόμος των πρόωρων εκλογών παραμένει το λιγότερο πιθανό σενάριο, καθώς αναγνωρίζεται ότι πρόκειται για επιλογή με υψηλό ρίσκο, όπως και να δει κανείς τα πράγματα. Οποιαδήποτε προσδοκία για «δεξιά παρένθεση» δεν μπορεί να έχει ρεαλιστική βάση, αν παρατηρήσει κανείς τι συνέβη σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν - πρόσφατο και απώτερο. 

Αντιλαμβάνονται δηλαδή και αυτοί που φλερτάρουν με την ιδέα της κάλπης ότι θα είναι μια ζαριά που όσες ελπίδες επιτυχίας κι αν έχει, άλλο τόσο ισχυρός είναι ο κίνδυνος να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Πολλοί, μάλιστα, βλέποντας την «οικειότητα» που αρχίζουν να νιώθουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την εξουσία, πιστεύουν ότι ακόμα και ο πρόσκαιρος αποχωρισμός τους από αυτήν θα είναι δύσκολος. Και άρα θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να αποφύγουν ένα τόσο δυνατό τεστ (προσφυγή σε κάλπες) έστω κι αν αναγκαστούν κάποια στιγμή να εξετάσουν το ενδεχόμενο. Οπως έλεγε άλλωστε παλιός κοινοβουλευτικός, η όλη υπόθεση θυμίζει με κάποια παράφραση τη ρήση «αν θέλεις ειρήνη (μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία), να ετοιμάζεσαι για πόλεμο (πρόωρες κάλπες) ανά πάσα στιγμή»! 

Τα έσοδα του Αυγούστου κλειδί, για τις εξελίξεις
Αν οι στόχοι δεν υλοποιηθούν, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί είτε να φανεί αναξιόπιστη έναντι των εταίρων είτε να πάρει νέα μέτρα, που δεν τα αντέχει πολιτικά και θα καταφύγει στις κάλπες

Συναγερμός έχει σημάνει στο οικονομικό επιτελείο ύστερα από τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία των καθαρών εσόδων τον μήνα Ιούλιο, καθώς καταγράφηκε υστέρηση 513 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού. 

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, η πορεία των εσόδων είναι άλλη μία παράμετρος που συνυπολογίζεται από το Μαξίμου, καθώς η υλοποίηση των στόχων είναι βασική προϋπόθεση για να κλείσει ομαλά η δεύτερη αξιολόγηση και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στις συζητήσεις για το χρέος. 

Και τα δύο αυτά μέτωπα έχουν κεντρική θέση στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που ελπίζει ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο ζήτημα του χρέους, τα οποία θα μπορεί να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη ως αντιστάθμισμα των θυσιών του κόσμου, αλλά και ως απτή απόδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν. 

Εάν όμως οι στόχοι δεν υλοποιηθούν, ο πολιτικός σχεδιασμός ανατρέπεται και πιθανότατα οι εναλλακτικές θα επαναξιολογηθούν, καθώς η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα είτε να εμφανιστεί αναξιόπιστη έναντι των εταίρων -με μικρές πιθανότητες να αποκομίσει κέρδη στη διαπραγμάτευση για το χρέος-, είτε να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα για να καλύψει τις «τρύπες» αυξάνοντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι συνολικά στο επτάμηνο τα δημόσια έσοδα παραμένουν πάνω από τον στόχο και ότι η υστέρηση του Ιουλίου οφείλεται σε αυξημένες επιστροφές φόρου που έγιναν για να πέσει περισσότερο χρήμα στην αγορά, η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί με αγωνία την υπόθεση.  Ο λόγος είναι ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να εισπραχθούν συνολικά φόροι ύψους 25 δισ. ευρώ και μένει να φανεί πώς θα ανταποκριθούν οι ήδη εξαιρετικά πιεσμένοι φορολογούμενοι. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα ήρθαν στη δημοσιότητα και τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), από τα οποία προκύπτει ότι φέτος οι καινούριες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν με ρυθμό 1,2 δισ. ευρώ τον μήνα, φτάνοντας τα 6,8 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.  Και μάλιστα τη στιγμή που οι παλιές οφειλές, εκείνες δηλαδή που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τέλος του 2015, ανέρχονται σε 83 δισ. ευρώ.  Η εικόνα είναι ανησυχητική, καθώς δείχνει ότι, παρά την επιβολή νέων φόρων, οι δυνατότητες πληρωμής των πολιτών εξαντλούνται. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για να επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι η ΓΓΔΕ έχει κινήσει δικαστικές διαδικασίες είσπραξης εναντίον 775.086 φορολογουμένων, που είναι οι μισοί από εκείνους στους οποίους είναι δυνατόν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα. 

Συνολικά, στο Δημόσιο έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 4 εκατομμύρια πολίτες, αλλά στους περισσότερους δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναγκαστικά μέτρα είτε διότι δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία ή λογαριασμούς που να μην προστατεύονται από το ακατάσχετο, είτε διότι έχουν πτωχεύσει, είτε για άλλους λόγους.  Η πορεία των εσόδων είναι καθοριστική για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή τα έσοδα πρέπει να είναι περισσότερα από τα έξοδα του κράτους (χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι του χρέους) κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 900 εκατ. ευρώ.  Βέβαια, το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και με μειωμένα έσοδα, εφόσον το υπουργείο Οικονομικών συγκρατήσει αντίστοιχα τις δαπάνες, όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, αλλά και πάλι η συγκράτηση των δαπανών θα δημιουργήσει οικονομικές και πολιτικές πιέσεις. 

Εάν όμως δεν επιτευχθεί ο στόχος, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες του λεγόμενου «κόφτη», δηλαδή αυτόματη περικοπή δαπανών, ανάμεσα σε αυτές πιθανόν και μισθών ή συντάξεων του Δημοσίου, ενώ μπαίνει σε αμφισβήτηση και η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τις συζητήσεις για αναδιάρθρωση χρέους.

Και προεκλογικά φυλλάδια από τον ΣΥΡΙΖΑ
Εντύπωση προκαλεί η έντονη επικοινωνιακή επίθεση της κυβέρνησης εν μέσω θερινής ραστώνης που οδηγεί μάλλον σε χαμηλές ταχύτητες τα πολιτικά επιτελεία. Ηδη εκδόθηκαν και διανέμονται στη Δυτική Μακεδονία φυλλάδια με το έργο της κυβέρνησης που σαφώς παραπέμπουν σε προεκλογική περίοδο. Ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει με κάθε ευκαιρία οποιοδήποτε έργο προσφέρεται





Προσλήψεις 458 σεκιουριτάδων και καθαριστριών σε 30 μέρες
Στα νοσοκομεία δεν προσλαμβάνονται γιατροί και νοσηλευτές, αλλά καθαρίστριες, και τα υπουργεία γεμίζουν φρουρούς! - Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ανοίξουν άλλες 1.000 θέσεις

Βροχή προσλήψεων διά της μεθόδου των ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου φύλαξης και καθαριότητας εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες της θερινής ραστώνης. Πρόκειται για συμβάσεις που αποτελούν προϊόν των πρόσφατων ανατροπών που έφεραν οι νόμοι 4368/2016 και 4403/2016, οι οποίοι επιτρέπουν την κάλυψη αναγκών στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας με απευθείας προσλήψεις ιδιωτών και όχι μέσω προκήρυξης διαγωνισμών με τη συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων. 

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι μόνο μέσα στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών να έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό -για το διάστημα της εξαετούς κρίσης και της προσπάθειας αποσυμφόρησης του δημόσιου τομέα που συντελείται- κύμα εισόδου στο Δημόσιο. Πρόκειται για την ουσιαστική εφαρμογή ενός εντελώς νέου κυβερνητικού δόγματος... τάξης και καθαριότητας στο κράτος. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά την περίφημη Αγροφυλακή της κυβέρνησης Καραμανλή των προηγουμένων ετών, φαίνεται ότι τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο της... Νοσοκομειοφυλακής που δημιουργείται από την κυβέρνηση με μεγάλο κύμα προσλήψεων κυρίως σε νοσοκομειακές μονάδες, αλλά και σε υπουργεία.  

Οπως μας δείχνει η έρευνα, έχει πλέον γίνει θεσμός στα νοσοκομεία της επικράτειας η υπογραφή τέτοιου είδους συμβάσεων για τη φύλαξη, την καθαριότητα και εσχάτως τη σίτιση, καθώς και η σύγκληση των Δ.Σ. νοσοκομειακών ιδρυμάτων και άλλων κρατικών φορέων με σκοπό την ολοκλήρωση των διαδικασιών για να ανοίξουν κι άλλες τέτοιες θέσεις. Παράλληλα, είναι πολλές οι συμβάσεις με ιδιωτικές επιχειρήσεις φύλαξης και καθαριότητας που διακόπτονται με έκτακτα υπηρεσιακά συμβούλια ακριβώς για να εξυπηρετηθεί το κύμα προσλήψεων που εσχάτως επιδιώκεται με τρόπο συντονισμένο. Κι όλα αυτά εντός των τελευταίων 30 ημερών, καθώς σε αυτό το διάστημα παρατηρείται μεγάλη ένταση, αν και προσλήψεις αυτού του είδους έχουμε ήδη αρκετές τους τελευταίους μήνες. 

Πηγές του «ΘΕΜΑτος» αναφέρουν επίσης ότι αυτό το κύμα βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι εντός του Αυγούστου πάνω από 1.000 τέτοιες θέσεις θα ανοίξουν στα νοσοκομεία αλλά και σε υπηρεσίες του κράτους σε όλη την επικράτεια. Αυτή τη στιγμή μάλιστα με τις διαδικασίες-εξπρές που ακολουθεί η κυβέρνηση κανένας κρατικός φορέας δεν είναι σε θέση να δώσει πλήρη στοιχεία για τον αριθμό των προσλήψεων που έχουν γίνει από τις αρχές του έτους και ποιος είναι ο τελικός προγραμματισμός. Μόνο με τα στοιχεία που εμείς παρουσιάζουμε για ένα διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών έχουμε 458 προσλήψεις. Μόνο στην καθαριότητα έχουν προσληφθεί περί τα 324 άτομα (αν και είναι πολύ περισσότερα καθώς υπάρχουν αποφάσεις που δεν προσδιορίζουν επακριβώς τον αριθμό που το εκάστοτε νοσοκομείο απαιτεί) και 134 φύλακες. 

Ισως τα παραπάνω στοιχεία να εξηγούν και την ευθεία επίθεση κατά της Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Αστυνομίας που εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για τη σύλληψη δύο διοικητικών στελεχών του Νοσοκομείου Τρικάλων επειδή προχώρησαν στη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου για τον καθαρισμό του νοσοκομείου. Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε την Αστυνομία ότι έδρασε σαν το μακρύ χέρι του εργολάβου καθαριότητας του νοσοκομείου και τη Δικαιοσύνη ότι εμμέσως στάθηκε υπονομευτής της προσπάθειας του υπουργείου. Από την πλευρά της, η Δικαιοσύνη φαίνεται να βλέπει «κενά» στους νόμους της κυβέρνησης, καθώς πάγια εργασιακά δικαιώματα, όπως τα επιδόματα, οι θεσμοθετημένες άδειες, τα δώρα κ.λπ., καταργούνται. 



Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης πρόσφατα αντέδρασε έντονα στη σύλληψη δύο διοικητικών στελεχών του Νοσοκομείου Τρικάλων επειδή είχαν προχωρήσει στη σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου για τον καθαρισμό του νοσοκομείου



Η στάση των δανειστών 
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, πάντως, η εφημερίδα «Αυγή» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφερόταν στο «πάρτυ που τελείωσε για τους εργολάβους καθαριότητας». Βασιζόμενη σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η εφημερίδα αναφέρει ότι εκτός της υγείας, ανοίγει ο δρόμος των ατομικών συμβάσεων και στον χώρο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων. Επιχείρημα των κυβερνητικών στελεχών για τις προσλήψεις αυτές είναι ότι δεν έχουν κάποιο οικονομικό αντίκτυπο και δεν εκτροχιάζουν δημοσιονομικά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, καθώς απλά αντικαθίστανται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις από εργαζόμενους, με τα ίδια ή και λιγότερα χρήματα ως κρατική επιβάρυνση.  Ας δούμε όμως μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις. 

Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας - Πειραιά «Αγιος Παντελεήμων» - Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» αποφασίστηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη 16 συμβασιούχων φύλαξης και ήδη συστάθηκε η αρμόδια επιτροπή. Εγκριση υπήρξε στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας για πρόσληψη 5 φυλάκων με ημερομηνία 13 Ιουλίου, ενώ ακριβώς την ίδια ημέρα εγκρίθηκε η πρόσληψη 5 φυλάκων για το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για σύναψη ατομικών συμβάσεων παροχής υπηρεσιών φύλαξης έγινε προ ολίγων ημερών για το ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» - Οφθαλμιατρείο Αθηνών δίχως αναφορά του αριθμού φυλάκων που το νοσοκομείο έχει ανάγκη. Σε δεύτερο έγγραφο γίνεται λόγος για έξι φύλακες, όμως πληροφορίες μας λένε για πολύ μεγαλύτερο τελικό αριθμό. Σε άλλη πρόσκληση υπήρξε απόφαση πρόσληψης 42 συμβασιούχων (100ή συνεδρίαση Δ.Σ.), καθώς και παράλληλη απόφαση αγοράς εξοπλισμού αυτών αξίας 48.420 ευρώ (αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασύρματα τηλέφωνα, μπουφάν κ.λπ.). Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως φαίνεται ότι το κόστος προσλήψεων αυτών των φυλάκων δεν είναι μόνο το μισθολογικό ή ασφαλιστικό, καθώς απαιτούνται πρόσθετες δαπάνες που απορρέουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ανοιχτή διαδικασία επίσης προσλήψεων χωρίς αναφορά αριθμού φυλάκων έκανε στις 30 Ιουνίου το ΓΝΠΑ «Η Αγία Σοφία». 

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι για να προχωρήσουν αυτές οι προσλήψεις πάρα πολύ γρήγορα παρατηρείται άλλο ένα φαινόμενο: τα κατά τόπους νοσοκομειακά ιδρύματα επιλέγουν να εξοφλούν γρήγορα-γρήγορα τις ιδιωτικές εταιρείες που παρείχαν αυτές τις υπηρεσίες ή να ματαιώνουν προχωρημένους διαγωνισμούς με μοναδικό σκοπό να εξελιχθούν σύντομα οι προσλήψεις των υπαλλήλων. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ματαίωσης του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάδειξη υπηρεσιών φύλαξης στη νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας, καθώς ξεκαθαρίζεται ότι «σύμφωνα με το ν. 4368/2016 προβλέπεται η δυνατότητα να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις υπηρεσιών φύλαξης». Ανάλογη ακύρωση παράτασης σύμβασης υπήρξε και στο Οφθαλμιατρείο Αθηνών καθώς θα προσληφθούν πέντε άτομα, ενώ μέσα στον Δεκαπενταύγουστο προχωρά ανάλογη διαδικασία ακύρωσης και μετέπειτα προσλήψεων και στο ΚΕΑΤ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στη Διαύγεια στοιχεία, με ημερομηνίες 3 και 4 Αυγούστου προσλήφθηκαν 15 άτομα στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Πρόκειται για μια μίνι στρατιά φρουρών του υπουργείου, η οποία ανακοινώθηκε εντός μόλις 24 ωρών και φέρει την υπογραφή του υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου. Το είδος έργου που περιγράφουν οι ατομικές συμβάσεις αυτές είναι «παροχή υπηρεσιών φύλαξης κτιρίων υπουργείου Εργασίας», ενώ υπάρχει πλήρης περιγραφή καθηκόντων και υποχρεώσεων. Ολες οι συμβάσεις έχουν διάρκεια από τις 11 ή 18 Ιουλίου του 2016 (είναι μοιρασμένες) έως και τις 31/12/2017, δηλαδή διάστημα περίπου ενάμιση χρόνου και αφορούν σε οκτάωρη απασχόληση ημερησίως. 

Η ασφάλιση των παραπάνω είναι στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, δεν προβλέπονται άδειες ή επιδόματα, ενώ σε περιπτώσεις ασθενείας ο αντισυμβαλλόμενος οφείλει να βρει αντικαταστάτη. Το γεγονός ότι ο υπουργός εξαντλεί το διάστημα παραμονής των εργαζομένων αυτών στις υπηρεσίες φύλαξης του υπουργείου, όπως αυτό ορίζεται από το νέο νομοθετικό πλαίσιο (δηλαδή έως τις 31/12/2017), σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες δείχνει προσπάθεια δημιουργίας σταθερού πλαισίου εργασίας και μιας «κανονικότητας» - για λίγους όμως εργαζόμενους και όχι για το γενικό σύνολο. Κατ’ άλλους, όμως, το φαινόμενο των ολιγόμηνων συμβάσεων αποτελεί ένδειξη ομηρίας όσων βρήκαν αυτές τις θέσεις εργασίας και μιας «εξάρτησης» από την πολιτική συγκυρία. Σε δεύτερο έγγραφο μάλιστα, με αρ. πρωτοκόλλου οικ. 35928/7729 και με την υπογραφή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, πληροφορούμαστε και τις αμοιβές αυτών των εργαζόμενων, οι οποίες κυμαίνονται μηνιαίως μεταξύ 780 ευρώ η κατώτερη και 830 η ανώτερη. 

Θα μας «ταράξουν» στην καθαριότητα 
Σε ό,τι αφορά τους καθαρισμούς, και εδώ η κατάσταση είναι παρόμοια, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις προσλήψεις. Πριν από 35 ημέρες, σε σύσκεψή του το Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» αποφάσισε να προχωρήσουν οι προσλήψεις ούτε λίγο ούτε πολύ 109 καθαριστών/στριών. Το ενδιαφέρον σε αυτή την απόφαση είναι ότι αφορά προσλήψεις εντός του φθινοπώρου με διάρκεια από 7/10/2016 έως και 6/2/2017, περίοδο κατά την οποία αντιπολιτευτικοί κύκλοι τοποθετούν ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό. Σύμφωνα με το έγγραφο της απόφασης του Δ.Σ. του νοσοκομείου, πληροφορούμαστε ότι το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί από αυτές τις προσλήψεις με 1.503.168,84 ευρώ και ότι θα προσληφθούν επιπλέον 7 εργαζόμενοι από όσους απασχολούνταν σε ιδιωτική επιχείρηση καθαρισμών (ήταν 102). 

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τηλεοπτικά ρεπορτάζ κατήγγειλαν τον Ιούνιο ελλείψεις σε προσωπικό στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς παραπληγικός αναγκάστηκε να αποχωρήσει όντας αβοήθητος επί ώρες. Πρόσκληση ενδιαφέροντος για 36 προσλήψεις καθαριότητας έκανε και το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας με διάρκεια συμβάσεων έως τις 31/12/2017, 15 καθαριστές αποφάσισε να προσλάβει η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας στο Νοσοκομείο Πέλλας, 70 άτομα αποφάσισε στις 11 Ιουλίου να προσλάβει το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής Σισμανόγλειο - «Αμαλία Φλέμινγκ» στο Μαρούσι, 37 ατομικές συμβάσεις προώθησε στις 15 Ιουλίου το Γενικό Νοσοκομείο Αρτας και 6 το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας. Εξάλλου, σε συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης αιτήσεων για σύναψη συμβάσεων ανάλογου είδους προχώρησε στις 22 Ιουλίου η διοίκηση της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, στην υπογραφή 4 συμβάσεων προχώρησε στις 26 Ιουλίου η Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ για τους χώρους αερομεταφορών της Ελευσίνας, ενώ 17 συμβάσεις καθαριότητας υπέγραψε το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Πύργου - ΚΕΦΙΑΠ - Ξενώνας Ψυχαργώ. Επίσης, απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των προωθούμενων συμβάσεων στην 4η ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης, σε ατομικές συμβάσεις για παροχή έργου καθαριότητας για δύο άτομα προχωρούν τα Γενικά Νοσοκομεία Κω - Καλύμνου, ενώ το ίδιο συνέβη στο νοσοκομείο της Κύμης, σε αυτό των Σερρών και στη Νοσηλευτική Μονάδα των Μολάων. Τέλος, άνω των 30 συμβάσεων έχουν υπογραφεί στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, πλήθος συμβάσεων στη Σπάρτη, στο Καρπενήσι κ.ο.κ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης