Στη σκιά της σύγκρουσης Cosco - Δρίτσα το ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα

Στη σκιά της σύγκρουσης Cosco - Δρίτσα το ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία για σειρά παράλληλων επαφών με στόχο την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας και την ενημέρωση ενδιαφερομένων επενδυτών

Στη σκιά της σύγκρουσης Cosco - Δρίτσα το ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα
Χειρότερη συγκυρία για το σημαντικό ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, ίσως να μην μπορούσε να βρεθεί: η σύγκρουση της κυβέρνησης με την
Cosco για τους χειρισμούς του υπουργού Ναυτιλίας
Κλείσιμο
Θόδωρου Δρίτσα σχετικά με την πώληση του λιμανιού του Πειραιά στην κινέζικη εταιρία, ρίχνει βαριά τη ''σκιά'' της στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και κυρίως την προσέλκυση επενδύσεων.

Κατά τις επαφές του στο Πεκίνο ο κ. Τσίπρας πρέπει να έχει πλέον έτοιμες απαντήσεις ή και λύσεις για το πρόβλημα που έχει προκύψει εάν θέλει να γίνουν οι συζητήσεις σε θετικό κλίμα και με θετικά αποτελέσματα.

Το μέγαρο Μαξίμου έχει ποντάρει πολλά στο πολυήμερο αυτό ταξίδι για την ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα και την διαμόρφωση ενός θετικού διεθνούς κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων. Μάλιστα ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από πολυμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία για σειρά παράλληλων επαφών με στόχο την ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας και την ενημέρωση ενδιαφερομένων επενδυτών.

Οι συζητήσεις θα αφορούν σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομίας με έμφαση στις μεταφορές, που είναι και το κύριο ενδιαφέρον για τους κινέζους, οι οποίοι εστιάζουν την προσοχή τους στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αλεξανδρούπολης, ενώ ψηλά στην ατζέντα είναι και οι σιδηρόδρομοι.

Η κυβερνητική αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από ομάδα επιχειρηματιών, θα αναχωρήσει για το Πεκίνο το απόγευμα της Παρασκευής, με τις επαφές να ξεκινούν από το Σάββατο και να ολοκληρώνονται πέντε μέρες αργότερα στις 6 Ιουλίου στη Σαγκάη, στην οποία θα μεταβεί το βράδυ της επόμενης Τρίτης.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ το πρωί της Δευτέρας σε επιχειρηματικό φόρουμ, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής του και θα ακολουθήσουν υπογραφές συμφωνιών, αλλά και δηλώσεις στον τύπο.

Αναμένεται να υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας για την εκπαίδευση, την έρευνα και τεχνολογία, τη συνεργασία σε επίπεδο εθνικών βιβλιοθηκών, τις πολιτιστικές ανταλλαγές, τη συνεργασία με το Μουσείο του Πεκίνου, τη συνεργασία των δημόσιων τηλεοράσεων των δύο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί το σινικό τείχος, ενώ την Τρίτη θα ξεναγηθεί στην «Απαγορευμένη πόλη» και μετά θα επισκεφτεί τον Οργανισμό Τροφίμων στην Κίνα. Προβλέπεται να αταθέσει στεφάνι στην πλατεία Τιέν Αν Μεν και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τσινπίνγκ, με τον οποίο θα υπογράψει κοινή δήλωση σχετικά με την συνολική στρατηγική σχέση των δυο χωρών. Θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας.

Τα κυβερνητικά στελέχη που θα συνοδεύσουν τον Αλέξη Τσίπρα είναι:

οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και πολλοί γενικοί γραμματείς υπουργείων. Επίσης θα μετέχει η Περιφερειάρχης Αττικής Αττικής Ρένα Δούρου.

Θα μετέχουν περί τους σαράντα θεσμικούς φορείς και επιχειρηματίες, κυρίως  από τον χώρο του τουρισμού, του real estate, των τεχνολογιών, της αγροτοδιατροφής, της ναυτιλίας, αλλά και της υγείας.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης