Τσίπρας-Ολάντ: Ζήτησε στήριξη, δεν πήρε ούτε δήλωση

Τσίπρας-Ολάντ: Ζήτησε στήριξη, δεν πήρε ούτε δήλωση

Η απουσία δηλώσεων μετά τη συνάντηση στο Παρίσι δεν επιβεβαιώνει την αισιοδοξία -ξανά- της ελληνικής πλευράς -«Κουτσή» η πολιτική διαπραγμάτευση, χωρίς συνάντηση του πρωθυπουργού με την Μέρκελ

Τσίπρας-Ολάντ: Ζήτησε στήριξη, δεν πήρε ούτε δήλωση
Θα είχε ενδιαφέρον η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον
Φρανσουά Ολάντ εάν δεν είχαν προηγηθεί το 2015 ατέλειωτες, ανάλογες «πολιτικές διαπραγματεύσεις» του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες με το γνωστό, μνημονιακό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουλίου. Και θα είχαν νόημα οι διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου περί θετικής στάσης του Γάλλου προέδρου απέναντι στα ελληνικά αιτήματα και τις ανησυχίες για το βάρος του πακέτου και το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εάν ήταν σαφές το πώς μπορεί να υποσκελιστεί και να τεθεί στο περιθώριο η τρόικα στη διαπραγμάτευση ή ακόμα καλύτερα να αγνοηθεί το ΔΝΤ στην όλη διαδικασία. Μοιάζει δηλαδή εντελώς αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε «από πάνω συμφωνία», χωρίς στο μεταξύ να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα οι συζητήσεις με τους Θεσμούς στην Αθήνα.

Παρά τους νέους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης και τους ισχυρισμούς ότι ο Ολάντ συμφωνεί με την Αθήνα στο αυτονόητο, ότι δηλαδή καλό είναι η αξιολόγηση να κλείσει την άλλη εβδομάδα, τίποτα δεν επιβεβαιώνει ότι η «πολιτική διαπραγμάτευση» αποδίδει κάτι χειροπιαστό. Το κλίμα κατά την υποδοχή του κ. Τσίπρα από τον κ. Ολάντ ήταν θερμό, αφού ο Γάλλος πρόεδρος κατέβηκε από τα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου και με ένα θερμό εναγκαλισμό οδήγησε τον πρωθυπουργό στο εσωτερικό του κτηρίου, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, αλλά η απουσία δηλώσεων στο τέλος της συνάντησης έδειξε ότι δεν υπήρχε κάτι που θα ήταν επιβεβλημένο να ανακοινωθεί επίσημα και να σταλεί ένα μήνυμα από το Παρίσι προς κάθε πλευρά, που πιθανόν αντιστέκεται στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Άλλωστε το Βερολίνο ξεκαθάριζε χθες όλη την ημέρα ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθιστώντας έτσι κουτσουρεμένη την πρωτοβουλία της Αθήνας. Είναι ενδεικτικό δε ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα δεν περιλαμβάνει στάση στη γερμανική πρωτεύουσα, παρά μόνο ήσσονος σημασίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων επαφές στο Στρασβούργο (με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς) και στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο εκδήλωσης στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός.  

Το Μέγαρο Μαξίμου διατείνεται ότι ο κ. Ολάντ συμφώνησε με τη θέση του κ. Τσίπρα ότι πρέπει να κλείσει η διαπραγμάτευση την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν είναι διόλου σαφές το πώς μπορεί να παρέμβει ο Γάλλος πρόεδρος προς αυτή την κατεύθυνση. Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός του μετέφερε τις γνωστές θέσεις της Αθήνας για τη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει ήδη, αλλά φταίνε οι Θεσμοί που έχουν εσωτερικές διαφωνίες, φωτογραφίζοντας έτσι ευθύνες του ΔΝΤ. Του επισήμανε ακόμα ότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη και του επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά κινείται απόλυτα εντός της καλοκαιρινής συμφωνίας και άρα δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Ο κ. Ολάντ, λέει, έδειξε κατανόηση στις ελληνικές θέσεις.
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης