Στηρίζω στο προσφυγικό, δεν ψηφίζω το ασφαλιστικό το μήνυμα του Κυριάκου

Στηρίζω στο προσφυγικό, δεν ψηφίζω το ασφαλιστικό το μήνυμα του Κυριάκου

Ενδεικτική της θέσης του προέδρου της ΝΔ η σύγκρουσή του με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας που τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των Βορείων συνόρων της Ελλάδας

Στηρίζω στο προσφυγικό, δεν ψηφίζω το ασφαλιστικό το μήνυμα του Κυριάκου
Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των διήμερων επαφών του στις Βρυξέλλες ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ
Κυριάκος Μητσοτάκης και ανακουφισμένος γιατί δεν δέχθηκε κανενός είδους πίεση ή παραίνεση για την στάση που θα κρατήσει στο εσωτερικό απέναντι στην κυβέρνηση και στα μέτρα που θα φέρει προς ψήφιση το προσεχές διάστημα.

Κλείσιμο
Στις συναντήσεις του με την Ανγκέλα Μέρκελ
και με τον
Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και με τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τον πρόεδρο Γιόζεφ Ντολ  και τον πρόεδρο της ομάδας των ευρωβουλευτών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κ. Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για το τί αντιπολίτευση θα κάνει, και όπως έλεγε μετά στους συνεργάτες του, διαπίστωσαν ότι έχουν απέναντί τους έναν αξιόπιστο αλλά όχι δεδομένο συνομιλητή. Γενικά ο πρόεδρος της ΝΔ έλεγε ότι υπάρχει διαφορά με τους προκατόχους του και ότι από την πλευρά του δεν σκοπεύει να ανεβάσει τους τόνους. Σημείωνε δε ότι δέχθηκαν με ικανοποίηση την διαβεβαίωσή του ότι δεν θα υποκύψει στον λαϊκισμό. Αυτή την φορά, έλεγε η χώρα θα έχει μία αντιπολίτευση που θα μιλά με την ίδια γλώσσα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. 

Ξεκαθάρισε πάντως σε όλους ότι διαφωνεί με το ασφαλιστικό που έφερε η κυβέρνηση και δεν θα το ψηφίσει, ενώ στην πρώτη του παρουσία στο ΕΛΚ δεν δίστασε να συγκρουστεί με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των Βορείων συνόρων της Ελλάδας εάν δεν ανακοπεί η προσφυγική και μεταναστευτική ροή.

Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στους συνεργάτες του ότι σε όλες τις συναντήσεις, ξεκινώντας από τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς την Τετάρτη το πρωί, το κλίμα ήταν θετικό και όλοι τον βλέπουν σαν κάποιον που μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο ίδιος πρόσθετε με ικανοποίηση ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο έντονη ανατροπή του δημοσκοπικού κλίματος στην χώρα, μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ. Για να προλάβει πιέσεις παρόμοιες με εκείνες που είχε δεχθεί ο Αντώνης Σαμαράς στο παρελθόν, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες, μία αμιγώς του ΣΥΡΙΖΑ στα εύκολα όπως στο παράλληλο πρόγραμμα και μία δεύτερη ενισχυμένη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν συναντά δυσκολίες. Σημείωσε δε ότι η συμμόρφωση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις είναι η κορυφή του παγόβουνο της κυβερνητικής δραστηριότητας, από κάτω υπάρχει η προσπάθεια για πολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα, για χειραγώγηση των Ανεξάρτητων Αρχών και των Μέσων Ενημέρωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι υπάρχει προβληματισμός μεταξύ των εταίρων και για το θέμα του δημόσιου τομέα αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η κυβέρνηση τις τηλεοπτικές άδειες. 

Από τις συναντήσεις του αποκόμισε την εντύπωση ότι υπάρχει θετική προαίρεση μεταξύ των εταίρων για την επιστροφή των θεσμών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επίσης ότι δεν υπάρχει πρόεθεση να συνδέσουν το προσφυγικό με το οικονομικό πέρα από την εξαίρεση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που θα έχει η διαχείριση των προσφύγων. 
Εθνική γραμμή στο προσφυγικό-μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας στον αυστριακό αντικαγελάριο κατά την συνεδρίαση του ΕΛΚ, πρόβαλε την θέση ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, υπό την έννοια ότι η οριογραμμή είναι στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία. Δεν θα έχει κανένα νόημα η Ευρωπαϊκή Ένωση να μετακινήσει την οριογραμμή της στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι αυτό θα έχει συνέπειες στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέρα από το ότι δεν θα αντιμετωπίσει το προσφυγικό αφού απλώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αναζητήσουν και θα βρουν άλλα σημεία για να εισέρχονται στην Ευρώπη.

Ο κ. Μητσοτάκης αξιοποίησε την συγκυρία που υπάρχει στην Ευρώπη και πρόβαλε την εθνική γραμμή για το προσφυγικό σε όλες τις συναντήσεις και τις δημόσιες δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες. Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι ότι η συνεδρίαση του ΕΛΚ δεν ασχολήθηκε με το Brexit που ήταν το βασικό θέμα στην ατζέντα αλλά με το προσφυγικό.

Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη έλεγε ότι είναι θετικό ότι στην παρούσα συγκυρία οι θέσεις μας ταυτίζονται με της κ. Μέρκελ και ότι τα συμφέροντά μας συγκλίνουν στο να μην κλείσουν τα σύνορα. Από την πλευρά της στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν η κ. Μέρκελ του επισήμανε ότι είναι σημαντικό και θετικό ότι στο ζήτημα του μεταναστευτικού δεν ασκείται εσωτερική αντιπολίτευση στην Ελλάδα. 

Ο  κ. Μητσοτάκης πάντως επέμεινε και στις ευθύνες της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας. Ανέπτυξε την θέση του ότι πρέπει και η Ευρώπη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως σε ότι αφορά την επανεγκατάσταστη των προσφύγων. Δεν μπορεί ενώ στην Ελλάδα φθάνουν μερικές χιλιάδες ημερησίως, η Ευρώπη να έχει δεχθεί μέχρι τώρα μερικές εκατοντάδες άτομα. Επίσης πρόβαλε εμφατικά τις ευθύνες της Τουρκίας. Υπήρξε συμφωνία ότι η Τουρκία έχει ρόλο κλειδί στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και φάνηκε αυτό τις τελευταίες ημέρες που σχεδόν μειώθηκε η ροή προς τα νησιά του Αιγαίου.
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης