Το Βερολίνο προτείνει στην Αθήνα προσωρινό κλείσιμο συνόρων

Το Βερολίνο προτείνει στην Αθήνα προσωρινό κλείσιμο συνόρων

Οι ΝΑΤΟϊκές περιπολίες δε θα φέρουν αποτέλεσμα, εκτιμούν Ευρωπαίοι αναλυτές
- Σε φθίνουσα πορεία ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά σε έκθεσή της η Teneo Intelligence


Το Βερολίνο προτείνει στην Αθήνα προσωρινό κλείσιμο συνόρων
Τη στιγμή που η Ελλάδα λέει «ναι» στις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, αναλυτές εκτιμούν πως η εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δε θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση των προσφυγικών
ροών, ειδικά την ώρα που οι συγκρούσεις στη Συρία συνεχίζονται, ωθώντας ακόμα περισσότερους αμάχους προς την Τουρκία.

Όπως εξηγεί η εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, στην καλύτερη περίπτωση οι ΝΑΤΟϊκές περιπολίες θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των χειρότερων συνεπειών της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Κλείσιμο
Όλα αυτά, ενώ όπως επισημαίνει το Teneo Int. η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ
, επιθυμεί με την εμπλοκή του
ΝΑΤΟ να στείλει ένα μήνυμα στους επικριτές της, ενώ η υπουργός Αμύνης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν, προετοιμάζεται να την διαδεχθεί.

Στο μεταξύ, κι ενώ μόνο τον περασμένο Ιανουάριο έφτασαν στη χώρα 60.000 μετανάστες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναμένεται να «βοηθηθεί πολύ από τους Ευρωπαίους εταίρους του».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρίας ρίσκου, οι Βρυξέλλες ήδη εντείνουν τις πιέσεις τους στην Αθήνα για να βελτιώσει τους ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις των hotspot ώστε να φιλοξενηθούν περίπου 18.000 αιτούντες άσυλο και να επιταχύνει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης.

«Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, η Ελλάδα άρχισε να βλέπει έντονες αντιδράσεις από τοπικές οργανώσεις και πολιτικούς κατά της κατασκευής των εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες», γράφει η έκθεση του ευρωπαϊκού γραφείου.

Οι ειδικοί του Teneo Int. εκτιμούν πως ο κίνδυνος που αναμένεται να διατρέξει ο Τσίπρας από την αυξανόμενη ροή των προσφύγων και το κλείσιμο των συνόρων, είναι η πυροδότηση μίας αναπόφευκτης πολιτικής αντίδρασης.

Επιπλέον, με την αξιολόγηση του προγράμματος από τους θεσμούς να εκκρεμεί ακόμα, οι δανειστές αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις τους στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.

Παράλληλα, οι ειδικοί προβλέπουν πως παρότι εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις «ανταρσίας», ο Τσίπρας και το κόμμα του δέχεται σφοδρή πίεση εξαιτίας των κοινωνικών εντάσεων και της φθίνουσας πορείας της δημοτικότητάς του.

Όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Βερολίνο πιέζει την Αθήνα να προχωρήσει σε προσωρινό κλείσιμο των συνόρων της, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, προετοιμάζεται για το κλείσιμο των συνόρων, με την ελπίδα να αποτραπούν οι μετανάστες από το να προσεγγίσουν τη χώρα και να επιλέξουν άλλη διαδρομή για τον τελικό τόπο επιλογής τους, τη στιγμή βέβαια που προκαλεί ανησυχία ο μεγάλος αριθμός μεταναστών που ήδη βρίσκονται στη χώρα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό χιλίαδων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος, έπειτα από τις δημόσιες κυβερνητικών αξιωματούχων που κάνουν λόγο για τον «κίνδυνο να κλείσουν τα σύνορα».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης