Μουζάλας: Μας ζήτησαν να φτιάξουμε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης-τερατούργημα

Μουζάλας: Μας ζήτησαν να φτιάξουμε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης-τερατούργημα

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε πως στη μίνι σύνοδο η ελληνική πλευρά αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και πέτυχε 

Μουζάλας: Μας ζήτησαν να φτιάξουμε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης-τερατούργημα
«Γυρίσαμε από μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και θεωρούμε ότι είχαμε θετικά αποτελέσματα και όσον αφορά στην απόσπαση υποσχέσεων και όσον αφορά στην απόκρουση επικίνδυνων απόψεων για τη χώρα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε  συνάντησή του το βράδυ της Δευτέρας με δημοσιογράφους.

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, «ζητήθηκε από την Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα χώρο φιλοξενίας προσφύγων, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης- τερατούργημα 50.000- 60.000 θέσεων. Τέτοια στρατόπεδα στον κόσμο δεν υπάρχουν μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή τη θέση την προβάλαμε με επιτυχία. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και πετύχαμε».

Οι 30.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας που εγκρίθηκαν εξήγησε ότι βασίζονται στον προηγούμενο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης και αναφέρονται σε 7.000 θέσεις σύντομης φιλοξενίας στα hotspots στα νησιά, 3.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στην Αθήνα που ήδη υπάρχουν και τη δημιουργία ως το τέλος του χρόνου δύο νέων χώρων προσωρινής φιλοξενίας χωρητικότητας 10.000 ατόμων ο καθένας. Οι χώροι αυτοί θα δημιουργηθούν ο ένας στη Βόρεια Ελλάδα και ο άλλος στην Αττική και, όπως επισήμανε ο κ. Μουζάλας το υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση των χώρων αυτών. «Έχουμε καλή συνεργασία με τους δήμους αλλά έχουμε και αντιδράσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα μπορεί αντί για δύο χώρους να δημιουργηθούν περισσότεροι με μικρότερη χωρητικότητα.

Κλείσιμο
Σχετικά με την επιδότηση ενοικίου για 20.000 άτομα, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα «θετικό, φιλικό προς τους πρόσφυγες και ανταποδοτικό προς την κοινωνία με τη λογική ότι θα δίνονται χρήματα για κενά σπίτια». Ξεκαθάρισε ότι αφορά σε προσωρινή φιλοξενία μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων, ότι το ενοίκιο θα επιδοτείται από τον ΟΗΕ και ότι θα βασιστεί σε ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόζει ο ΟΗΕ και σε άλλες χώρες.
Ο κ. Μουζάλας στάθηκε ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι «αποκρούσαμε την πρόταση για κοινή φύλαξη των χερσαίων συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις και με δυνάμεις όμορων χωρών. Αποφασίστηκε δηλαδή ότι τα σύνορά μας θα συνεχίσουν να φυλάσσονται από το στρατό και την αστυνομία μας, η δε Frontex θα είναι μακριά από τα σύνορα και θα ασχολείται με την ταυτοποίηση και την καταγραφή των προσφύγων».

Εξάλλου, χαρακτήρισε επιτυχία το γεγονός ότι στα συμπεράσματα της άτυπης συνόδου συμπεριλήφθηκε και ο όρος «διαδρομή ανατολικής Μεσογείου», «κάτι το οποίο σημαίνει ότι παύει να βάζει την Ελλάδα στο στόχαστρο», καθώς και ότι γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία. «Ήταν πολύ δύσκολη συνεδρίαση γιατί εμείς ήμασταν ο στόχος και γινόταν προσπάθεια να περάσει ότι οι ροές θα ελεγχθούν από την Ελλάδα. Περιλάβαμε την Τουρκία, καταδείξαμε ότι η πόρτα είναι η Τουρκία και αυτά είναι προϊόντα μεγάλης διαπραγμάτευσης», τόνισε.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει σχεδιασμό για πλήρη έκτακτη χρηματοδότηση για τις θέσεις φιλοξενίας και τη μετεγκατάσταση και πρόσθεσε ότι το ποσό των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν για τα hotspots και τη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην Αθήνα «δεν είναι αρκετό».

Για τη μετεγκατάσταση παρατήρησε ότι η πρώτη από την Ελλάδα θα γίνει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στο Λουξεμβούργο και θα αφορά σε περίπου 30 άτομα. Επίσης, το υπουργείο αναζητά νέους προσωρινούς χώρους στην Αθήνα για την προφύλαξη των προσφύγων από τις καιρικές συνθήκες ώστε να επιστραφούν το Γαλάτσι και το Ελληνικό.

Ο αναπληρωτής υπουργός θα επισκεφθεί αύριο τη Λέσβο και τη Χίο για τη χωροθέτηση των hotspots. Κάνοντας αυτοκριτική ο ίδιος κατέληξε: «Με τις υπερβολικές ροές τα συστήματα στα νησιά αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Οι άνθρωποι που έπρεπε να βοηθηθούν δεν εισέπραξαν αυτό που δικαιούνται. Γι' αυτό πάω αύριο στα νησιά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης