Κρούγκμαν: Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Τσίπρας κάνει το σωστό

Κρούγκμαν: Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Τσίπρας κάνει το σωστό

«Αν κερδίσει στο δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ενισχυθεί με δημοκρατική νομιμότητα - Οι πολίτες θα δώσουν στον Τσίπρα την εντολή να κάνει αυτό που πρέπει, αν το τραβήξει μέχρι το τέλος η τρόικα» γράφει ο διάσημος οικονομολόγος

Κρούγκμαν: Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Τσίπρας κάνει το σωστό
Μέχρι σήμερα κάθε προειδοποίηση για μια πιθανή διάλυση της ζώνης του ευρώ έχει αποδειχθεί λάθος, καθώς οι κυβερνήσεις, ό,τι κι αν λένε πριν τις εκλογές, έπειτα ενδίδουν στις απαιτήσεις της τρόικας, σημειώνει ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στους New York Times, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα. Εν τω μεταξύ, προσθέτει ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τείνει να καθησυχάζει τις αγορές, διατηρώντας ανέπαφο το ευρώ, όμως αυτή η διαδικασία διαιωνίζει την καταστροφική λιτότητα, καθώς μερικά τρίμηνα μέτριας ανάπτυξης επισκιάζουν το τεράστιο κόστος πέντε χρόνων ανεργίας.

Οι πιστωτές ήρθαν σε αμηχανία με την απόφαση του Τσίπρα για δημοψήφισμα, καθώς περίμεναν πως είτε θα προχωρούσε σε συνασπισμό με την κεντροδεξιά, ή η κυβέρνησή του θα έπεφτε. Όμως, ο Τσίπρας κάνει το σωστό για δύο λόγους, όπως υπογραμμίζει ο Πολ Κρούγκμαν.

«Μου φαίνεται πως η τρόικα -νομίζω πως είναι καιρός να σταματήσουμε να προσποιούμαστε ότι έχει αλλάξει κάτι και να επιστρέψουμε στο παλιό όνομα- περίμενε, ή τουλάχιστον ήλπιζε, πως η Ελλάδα θα επαναλάμβανε αυτήν την ιστορία. Είτε ο Τσίπρας θα έκανε το συνηθισμένο, εγκαταλείποντας μεγάλο μέρος του συνασπισμού του και πιθανότατα μπαίνοντας αναγκαστικά με την κεντροδεξιά, ή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έπεφτε. Και αυτό μπορεί ακόμα να συμβεί. Όμως τουλάχιστον αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας φαίνεται απρόθυμος να πέσει πάνω στο σπαθί του» γράφει ο Πολ Κρούγκμαν. Αντιθέτως, όπως σημειώνει, ερχόμενος αντιμέτωπος με ένα τελεσίγραφο της τρόικας, έχει προγραμματίσει ένα δημοψήφισμα ως προς το αν θα πρέπει να το αποδεχθεί. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγεί σε μεγάλη αμηχανία και δηλώσεις ότι είναι ανεύθυνος, όμως στην πραγματικότητα κάνει το σωστό για δυο λόγους:

Κλείσιμο
Πρώτον, αν κερδίσει στο δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ενισχυθεί με δημοκρατική νομιμότητα, που νομίζω ότι ακόμα έχει σημασία στην Ευρώπη.

Δεύτερον, μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονταν σε μια αμήχανη πολιτική θέση, με τους ψηφοφόρους να είναι και εξοργισμένοι με τις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις για λιτότητα, και απρόθυμοι να φύγουν από το ευρώ. Πάντα ήταν δύσκολο να δει κανείς πώς θα μπορούσαν να συγκεραστούν αυτές οι επιθυμίες και είναι ακόμα δυσκολότερο τώρα. Το δημοψήφισμα, στην ουσία, θα ζητά από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν την προτεραιότητά τους και να δώσουν στον Τσίπρα την εντολή να κάνει αυτό που πρέπει αν το τραβήξει μέχρι το τέλος η τρόικα.

Ο Πολ Κρούγκμαν γράφει στο τέλος: «Αν με ρωτήσετε, ήταν μια ενέργεια τερατώδους αφροσύνης από την πλευρά των κυβερνήσεων των πιστωτών και των θεσμών να το τραβήξουν μέχρι αυτό το σημείο. Όμως το έχουν κάνει και δεν μπορώ να κατηγορήσω απόλυτα τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους, αντί να στραφεί σε αυτούς».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης