Βαρουφάκης και με Τσίπρα και με Ποτάμι

Βαρουφάκης και με Τσίπρα και με Ποτάμι

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου των Βαρουφάκη, Galbraith και Holland για την έξοδο από την κρίση

Όταν η εργασία καταλήγει σε τραγωδία
Βαρουφάκης και με Τσίπρα και με Ποτάμι
Με ένα αστείο για τις εσωτερικές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την παρέμβασή του στην παρουσίαση του βιβλίου των Βαρουφάκη, Galbraith και Holland, «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», o Αλέξης Τσίπρας.

Στην αρχή σημείωσε πως η μετριοπαθής πρόταση, παρά τον παραπλανητικό τίτλο της, είναι βαθιά ριζοσπαστική και "δεν το λέω από φόβο μην κυκλοφορήσει κείμενο ότι φλερτάρω με τη μετριοπάθεια".

Κλείσιμο


Αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα αποτελούσε ριζοσπαστική τομή από την ευρωπαϊκή ελίτ η υιοθέτηση των προτάσεων των τριών οικονομολόγων και πρόσθεσε πως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το εγχειρίδιο ως ένα μικρό μανιφέστο για την ανάπτυξη.

Βέβαια, παραδέχτηκε πως οι προτάσεις των συγγραφέων δεν ταυτίζονται με τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όμως συμφώνησε με τον κ. Βαρουφάκη πως η λύση δεν μπορεί να είναι, παρά πολιτική. "Θεωρούμε τη διαγραφή χρέους αναγκαία, ωστόσο δεν τη θεωρούμε από μόνη της ικανή" είπε και αναφέρθηκε στο τρίπτυχο: ανασυγκρότηση, αναδιανομή, ανάπτυξη.



Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για την οικονομική κρίση, είπε πως με μοχλό το χρέος έχουν επιβληθεί ρυθμίσεις που βάζουν τα θεμέλια μιας νέας διαρκούς κρίσης και ξεκαθάρισε πως η στρατηγική της ακραίας λιτότητας αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή και γι' αυτό, είπε, η Ευρώπη ή θα είναι κοινωνική, αλληλέγγυα και δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει.



Σε ένα σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως οι πιθανότητες επιτυχίας μιας εναλλακτικής πρότασης συναρτώνται από το πλαίσιο άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη και τόνισε πως καμία πρόταση δεν είναι ρεαλιστική, αν δεν συνεκτιμά το συσχετισμό των δυνάμεων.



Χαρακτήρισε ως ανοησία το δίλημμα «ρήξη ή ρεαλισμός» και αντέταξε ένα άλλο: «ενσωμάτωση ή ανατροπή».

"Για εμάς" είπε, "το ζήτημα είναι να είμαστε συγκρουσιακοί όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη" και υπογράμμισε πως θα πρέπει "να αφήσουμε πίσω μας την πολιτική της άμυνας, να μη φοβηθούμε ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες".

Σε σχέση με τη στάση του απέναντι στο πρόσωπο του κ. Γιούνκερ, τον οποίο υποστηρίζει για τη θέση του προέδρου στην Κομισιόν, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: "Δεν τρελάθηκα να γίνω υπερασπιστής του Γιούνκερ" και εξήγησε πως στηρίζοντας τον πρώτο υποψήφιο, υπερασπίζεται τη δημοκρατική διαδικασία, ότι με αυτή τη λύση ενισχύεται η δυνατότητα των λαών να επηρεάζουν τις αποφάσεις της Κομισιόν από μια στοιχειωδώς δημοκρατική διαδικασία.

Η άλλη επιλογή είναι ο διορισμός του νέου προέδρου από την κυρία Μέρκελ, ο οποίος θα λογοδοτεί μόνο σε αυτή, σχολίασε.

Στην παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως αν δεν προχωρήσουμε σε επείγουσες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα κλείνουν την πόρτα οριστικά στο παρελθόν, τότε όσο και αν μειώσουμε το χρέος, θα το βρούμε μπροστά μας.



Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις είπε πως "οι δικές μας μεταρρυθμίσεις έχουν ταξικό πρόσημο και κοινωνική ανταποδοτικότητα".



Εξάλλου, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, που προτεραιότητά της θα είναι η κατάργηση του πελατειακού κράτους. Επίσης, είπε πως στις προτεραιότητες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να ελαφρυνθούν τα μεσαία στρώματα και να αυξηθεί η φορολογία αυτών που έχουν και φοροδιαφεύγουν.

Οι άλλες ομιλίες

«Η Ελλάδα ζει ένα ιστορικό μεταίχμιο», είπε στην αρχή της εκδήλωσης ο συντονιστής της εκδήλωσης Νίκος Ξυδάκης. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για μια πρόταση, αυτή που παρουσιάζει το βιβλίο, η οποία είχε ξεκινήσει πριν ξεσπάσει η κρίση και διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Είπε επίσης ότι πρόκειται για ένα βιβλίο που προσφέρει στην απομυστικοποίηση της κρίσης - πολύ πιο κοντά στη λογική και την πολιτική δράση. «Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως τέτοια βιβλία όχι μόνο προτείνουν λύσεις, αλλά και κάποιες οδούς για επαναφορά της πολιτικής.

Στη  δική του παρέμβαση ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τις κύριες προτάσεις του βιβλίου και τόνισε πως πρόκειται για προτάσεις μετριοπαθείς, παρά τη ριζοσπαστικότητά τους.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Μουσείου.

Στο χώρο της παρουσίασης από νωρίς προσήλθαν πολιτικοί όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Δραγασάκης, Αλέξης Μητρόπουλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κώστας Χρυσόγονος κ.ά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το «παρών» έδωσε ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκος Παπανδρέου.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης