Τσίπρας: Ζητά πάγωμα πλειστηριασμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014

Τσίπρας: Ζητά πάγωμα πλειστηριασμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014

Δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης το 2014 αν και εκτίμησε ότι θα παραλάβει «καμένη γη» - Δεσμεύθηκε για κατώτατο μισθό 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους - Παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της οικονομίας

Τσίπρας: Ζητά πάγωμα πλειστηριασμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014
Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, κούρεμα στις οφειλές των δανειοληπτών και «επιστροφή» των εργασιακών σχέσεων στο προ-Μνημονίου καθεστώς προανήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Ελληνο-αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «διαγραφή» μέρους της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους διευκρινίζοντας ότι η πρότασή του: 1. συνδέει την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης», και 2. θέτει ως απολύτως αναγκαία συνθήκη την άμεση κατάργηση της λιτότητας και την αναδιανομή εισοδημάτων και πλούτου, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, που έχουμε επεξεργαστεί.

Κλείσιμο
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι το 2014 θα είναι έτος εκλογών. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι το κόμμα του θα παραλάβει «καμένη γη». Ανέφερε ότι θα εργαστεί για την σταθεροποίηση της οικονομίας «με κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα», κάτι που υποστήριξε ότι θα επιτευχθεί από δύο κύριες πηγές:
1. Τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να φορολογηθούν τα υψηλά εισοδήματα και ο μεγάλος πλούτος και να περιοριστούν η φοροδιαφυγή, η φοροαποφυγή και οι ενδοομιλικές συναλλαγές,

2. Την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, όπως και των πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι ως κυβέρνηση θα αναδιοργανώσει τις δημόσιες δαπάνες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί «η ανθρωπιστική κρίση» και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα θέσει «υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο όλες τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται με δανεικό δημόσιο χρήμα».
Οπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας: «Εμείς θέλουμε τις τράπεζες υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο προς όφελος της πραγματικής οικονομίας. Για να παρέχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά.



Και γι’ αυτό, η ανασυγκρότηση αυτού του τόπου από την καμμένη γη του Μνημονίου δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης. Είναι υπόθεση όλου του λαού.
Καμία χώρα δεν ανοικοδομήθηκε μετά από πόλεμο χωρίς τη συστράτευση και τη συμβολή του λαού και των παραγωγικών δυνάμεών της – χωρίς την υπομονή και την επιμονή σύσσωμης της κοινωνίας».

Τροπολογία για αναστολή πλειστηριασμών
Το διπλό στόχο της αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και την απαγόρευση της μεταβίβασης κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε κερδοσκοπικά funds εξυπηρετεί η κατάθεση σχετικής τροπολογιας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η νομοθετική πρωτοβουλία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ελληνο-αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου με θέμα «η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, «το θέμα των πλειστηριασμών δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις ούτε με λεονταρισμούς. Οι πλειστηριασμοί είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων περνάει στα χέρια κερδοσκόπων». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να απαγορευτεί η μεταβίβαση των δανείων από τις ελληνικές τραπεζες στα κερδοσκοπικά funds και να δοθεί παράταση στο καθεστώς προστασίας».

Οπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δύο σκέλη:
Α) θα παρατείνει την ημερομηνία αναστολής των πλειστηριασμών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και
Β) απαγορεύει απολύτως την άμεση ή έμμεση μεταβίβαση δανείων και αλληλόχρεων που συνήφθησαν μεταξύ Ελλήνων πολιτών ή μονίμων κατοίκων Ελλάδας και νομίμως λειτουργούντων στην Ελλάδα τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμ'ατων προς τρίτους καθώς κάθε είδους απαιτήσεων που προκύπτουν εξ αυτών

Ζήτησε «συστράτευση» με ευρύτερες παραγωγικές δυνάμεις
Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα στους παραγωγικούς φορείς του τόπου. Εκτίμησε πως το 2014 θα είναι έτος ιστορικής πολιτικής ανατροπής και γι' αυτό, συμπλήρωσε, «θα χρειαστούμε τη στήριξη ευρύτερων παραγωγικών δυνάμεων».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η κυβέρνηση είναι απειλή για τον τόπο και ότι θα παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση μια Ελλάδα σε αποσύνθεση και απόγνωση. Γι' αυτό τον λόγο, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, η ανασυγκρότηση αυτού του τόπου δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος ή μιας μόνο κυβέρνησης, είναι υπόθεση όλου του λαού.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκαμψη της οικονομίας
Το 2014 θα είναι έτος μηδέν για την ανασυγκρότηση της χώρας, είπε και παρουσίασε τους τρεις πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της χώρας:

Α. Σταθεροποίηση της οικονομίας, με αύξηση των δημοσίων εσόδων από την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και από τη πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμου και τσιγάρου, όπως και την πάταξη πλαστών τιμολογίων. Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο τις τράπεζες που κεφαλαιοποιούνται με κρατικό χρήμα. Είπε επίσης ότι θα σταματήσει την ελεύθερη πτώση των τιμών και των συντάξεων και πρόσθεσε πως η επαναφορά του μισθού και των εργασιακών σχέσεων, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργούς ζήτησης, δηλαδή της κατανάλωσης.

Β. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας να λυποθυμούν παιδιά στα σχολεία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Ανασυγκρότηση παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στον ποιοτικό και θεματικό τουρισμό και τη μεσογειακή διατροφή, την αγροδιατροφική έρευνα και παραγωγή, καθώς και στο ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει περιφερειακό κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τσίπρας: «Άμεση κατάργηση της λιτότητας»
Επίσης ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους, μετά την αναγκαία διαγραφή, με αυτό που ονομάζουμε ρήτρα ανάπτυξης. «Θέτουμε αναγκαία συνθήκη την άμεση κατάργηση της λιτότητας», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιπλέον, εκτίμησε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν σε θετική πλευρά, ότι δεν υπάρχει ανάκαμψη και ότι η τρόικα ψάχνει τρόπο να αποδείξει στους ευρωπαίους πολίτες πως η λιτότητα αποδίδει στην Ελλάδα.

Εξέφρασε την άποψη πως το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο, όσο εφαρμόζεται αυτή η πολιτική.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό ο κ. Τσίπρας είπε πως πρόκειται για έναν συμφωνημένα εικονικό προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό που παρ´ όλο που κρύβει το δημοσιονομικό κενό, εντούτοις επιβάλλει σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Επιπλέον στην ομιλία του υπογράμμισε ότι νέα μέτρα θα υπάρξουν όχι μονο το 2014, αλλά ακόμα και το 2013 και ανέφερε το παράδειγμα του φόρου  ακινήτων, της απελευθέρωσης των απολύσεων και των πλειστηριασμών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης