Ικανοποίηση στην κυβέρνηση: Κέρδισαν την ψήφο εμπιστοσύνης και τις εντυπώσεις

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση: Κέρδισαν την ψήφο εμπιστοσύνης και τις εντυπώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, λένε στο κυβερνητικό επιτελείο – «Κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές» η αίσθηση που επικρατεί - Και προβληματισμός για τις επόμενες κινήσεις

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση: Κέρδισαν την ψήφο εμπιστοσύνης και τις εντυπώσεις
Ικανοποιημένο εμφανίζεται το κυβερνητικό επιτελείο από την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή της πρότασης δυσπιστίας προβάλλοντας ότι ο πρωθυπουργός κέρδισε τις εντυπώσεις έναντι του αντιπάλου του κ. Αλέξη Τσίπρα ενώ η ψηφοφορία ενίσχυσε την εσωκομματική συσπείρωση της ΝΔ.


Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εντυπώσεις τόσο μέσα όσο και έξω από την Βουλή. Στην συζήτηση αναδείχθηκαν οι αντιφάσεις της πολιτικής της Κουμουνδούρου και τα προβλήματα συνοχής της κοινοβουλευτικής ομάδας. Έξω από την Βουλή αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να κινητοποιήσει ευρύτερες μάζες και να δημιουργήσει σημαντική πίεση πόσο μάλλον την πτώση της κυβέρνησης όπως καλεί σε κάθε ευκαιρία ο αρχηγός του. Σε αυτό το πλαίσιο λέει το Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση κέρδισε πολύτιμο χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές που είναι το ορόσημο και πήρε ανάσα για τα δύσκολα που έχει μπροστά της. Κατ αρχήν υπάρχει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα που όλα δείχνουν ότι θα επιμηκυνθεί καθώς δεν διαφαίνεται εύσχημος συμβιβασμός. Μέσα περιβάλλον που δημιουργεί η παράταση της διαπραγμάτευσης η συγκυβέρνηση έχει μία σειρά από δύσκολες κοινοβουλευτικές μάχες. Κατ αρχήν υπάρχει το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ακινήτων που εξακολουθεί να προκαλεί τριβές μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ακολούθως είναι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Γαλάζιος βουλευτής έλεγε: “θα τα φτιάξουν έτσι ώστε να τα καταπιούμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες, έχουμε έντονες πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες”. Επιπλέον η κυβέρνηση έχει να φέρει το μεσοπρόθεσμο 2014-2017 ενώ μέχρι τις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να καταθέσει και τον προυπολογισμό του 2014 που θα περιλαμβάνει τα “όχι οριζόντια” αλλά πάντως δημοσιονομικά μέτρα. Από την αρχή του επόμενου έτους είτε έχει κλείσει η συζήτηση με την Τρόικα για τα μέτρα του 2014 είτε όχι η κυβέρνηση θα μπει εκ των πραγμάτων στην μεγάλη διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και για την συνολική διευθέτηση του χρέους των 310 δις ευρώ. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη μεταθέσει για το τέλος του 2014 την απαλλαγή από την Τρόικα όπως και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Είναι κρίσιμο να πετύχει αν όχι την οριστική διευθέτηση τουλάχιστον μία δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων για το συνολικό χρέος πριν τις ευρωεκλογές. Βουλευτής της ΝΔ έλεγε στην βουλή: “αν δεν πετύχει συγκεκριμένα πράγματα για την κοινωνία, το βράδυ των ευρωεκλογών θα ψάχνουμε ελικόπτερο”. Είναι κι άλλοι που συμμερίζονται την ίδια άποψη κάτι που δείχνει ότι η ηρεμία στην γαλάζια παράταξη είναι επιφανειακή και ότι στο βάθος υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις.


Κλείσιμο
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το κυβερνητικό επιτελείο κρατά στάση αναμονής θεωρώντας ότι πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την μεγάλη εικόνα που θα επικρατήσει στην Ευρώπη και αν θα πραγματοποιηθεί η απαραίτητη στροφή σε αναπτυξιακή κατεύθυνση με ενίσχυση των αδύνατων οικονομιών του Νότου. Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης στην Γερμανία. Ωστόσο διατηρεί πάντα την αισιοδοξία του ότι οι συνθήκες πλέον είναι ώριμες ώστε η Ευρώπη να κάνει το αποφασιστικό βήμα. Ο ίδιος θα συναντηθεί στις 22 Νοεμβρίου στο Βερολίνο με την κα Μέρκελ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης