PROTOTHEMA

Ελλάδα

Πανδικαστική συνέλευση

«Κραυγή αγωνίας» από τους δικαστές: Πώς να ζήσουμε με 1.450 ευρώ σύνταξη;

«Κραυγή αγωνίας» από τους δικαστές: Πώς να ζήσουμε με 1.450 ευρώ σύνταξη;

Λίγες ημέρες αφότου το ΣτΕ την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για δικαστές και εισαγγελείς, οι δικαστικές ενώσεις «ξαναχτυπάνε»: Οι νέες περικοπές των συντάξεων, επισημαίνουν σε ψήφισμά τους, «προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές»

Να ανακληθούν οι αντισυνταγματικές μειώσεις στις συντάξεις των δικαστών και των εισαγγελέων, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ολομελειών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να πληρώσει το κράτος τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα της πανδικαστικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.
         
Παράλληλα, στο ψήφισμα της πανδικαστικής συνέλευσης, εκφράζεται η διαμαρτυρία των δικαστών για  τις νέες πρωτοφανείς περικοπές των συντάξεων τόσο των δικαστών και εισαγγελέων όσο και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
         
Η συνολική περικοπή των συντάξεων έφτασε περίπου σε ποσοστό 74%, ενώ η μηνιαία σύνταξη των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων έφτασε στα 1.450 ευρώ και, κατά συνέπεια, ανάλογα μεγάλες είναι οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστών στους κατώτερους βαθμούς.
         
Οι νέες περικοπές των συντάξεων, επισημαίνεται στο ψήφισμα, «προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές», αλλά «ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος», καθώς οι δικαστικοί «κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη σημερνή κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων».
         
Αντιθέτως, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, «οι παράγοντες που υπονομεύουν το ασφαλιστικό σύστημα είναι η διαχρονική αξιοποίηση από το κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων».


Και προστίθεται: «Για το λόγο αυτό, πρέπει το κράτος και όχι οι συνταξιούχοι να πληρώσει για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης, απευθυνόμενος με πλήρη σεβασμό στους απόμαχους συναδέλφους του, οι οποίοι ήταν παρόντες στην αίθουσα, επισήμανε ότι η σημερινή πανδικαστική «στέλνει μια δυνατή φωνή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα που ψήφισαν και συνεχίζουν να ψηφίζουν νόμους διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και συνεχούς εξαθλίωσης  των συνταξιούχων».
         
Ο κ. Σεβαστίδης επισήμανε ακόμη την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συνταξιούχοι δικαστές και, απευθυνόμενος στους πρώην εν ενεργεία συναδέλφους του, τόνισε ότι «τις συντάξεις δεν σας τις χαρίζει κανείς, είναι προϊόν του δικού σας μόχθου και της δικής σας εργασίας».
         
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έθεσε το ρητορικό ερώτημα εάν το 2019 θα εξακολουθούν να καταβάλλονται δύο συντάξεις (κύρια και επικουρική) ή εάν θα καταβάλλεται μόνο η κύρια σύνταξη και θα δίνεται μια προσαύξηση στην κύρια σύνταξη αντί της επικουρικής.
         
Κλείνοντας, ο κ. Σεβαστίδης, απευθυνόμενος στους συνταξιούχους δικαστές, τόνισε ότι «στον αγώνα που ξεκινήσατε έχετε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των παιδιών σας, των νέων γενεών που αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία έχετε περιέλθει, την αδικία που βιώνεται, τις δικαιολογημένες προσδοκίες σας για  αξιοπρεπείς συντάξεις που διαψεύστηκαν, ωστόσο, χωρίς καμία δική σας ευθύνη».

Και προσέθεσε: «Οι εν ενεργεία συνάδελφοί σας είμαστε αταλάντευτα στοιχισμένοι στο πλευρό σας και θα βοηθήσουμε τον δίκαιο αγώνα σας με όλες τις δυνάμεις».
         
Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης έκανε ειδική αναφορά για το θέμα των δηλώσεων πόθεν έσχες των δικαστών και ξεκαθάρισε ότι ανελλιπώς τα τελευταία 20 χρόνια οι δικαστικοί υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες.
         
Συγκεκριμένα, ο κ. Σεβαστίδης επισήμανε ότι οι δικαστικοί δηλώνουν κάθε χρόνο τα εισοδήματά τους και εξήγησε για ποιο λόγο προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων, που όρισαν πως πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες από τους δικαστές για τη διετία 2015 και 2016.
         
«Τις προηγούμενες ημέρες» ανέφερε ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων,  «ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν, και άλλα τέτοια αστεία».

Και προσέθεσε: «Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις πόθεν έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Αγγελική Λαΐου, η γενική γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος  Αρετή Σκαφίδα, ο πρόεδρος της Ένωσης των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  Χρήστος Μητκίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Σταμάτιος Γιακουμέλος, στις σύντομες ομιλίες τους, έκαναν λόγο για καταβαράθρωση των συντάξεων, για εξαθλίωση των συνταξιούχων οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο σκαλί, κ.λπ.
         
Τέλος, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, όπως από την ΝΔ ο Χαράλαμπος Αθανασίου, από το ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης και από την Ένωση Κεντρώων ο Σπύρος Βασιλείου.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Προφήτης29/10/201720:56

ΌΛΟΙ θα συνέλθουμε με τις πρώτες σειρήνες και τα καλομαθημενα παιδιά μας στο χακί και επικίνδυνα μακριά μας. Κάνει μπαμ ότι αυτό μας χρειάζεται για να μονιασουμε από την προαιωνια κατάρα της φαγωμάρας μας. Μας έχουν όλοι οι Άγιοι, παλιοί και νέοι, προειδοποιησει για όσα έρχονται και οι διεθνείς εξελίξεις τους επιβεβαιώνουν απόλυτα. Μακάρι η φτώχεια μας ναναι το μοναδικό μας πρόβλημα, την άντεξαμε πολλές φορές στο παρελθόν, οι νεκροί όμως δεν ξαναγυρίζουν. .....Συνελθετε.

Απάντηση
Σωτηρης24/10/201720:49

Μηπως ξεχνατε οτι ολοι οι ελληνες ειναι ισοι απεναντι στο νομο; γιατι εσεις θελετε 3000 και 4000 ευρω συνταξη για να ζησετε και εμεις πρεπει να ζησουμε με ,300 και 400 ,ε5υρω το μηνα; γιατι δε φωναζετε και για εμας τους αδικημενους; Αυτη ειναι η λογικη ,των δικαστων να κοιταζουν μονο την παρτη τους; Συγχαρητηρια....

Απάντηση
maria24/10/201718:24

Όπως ζω και εγώ με 400 ευρώ και δύο παιδιά επειδή γουστάρετε να τα δίνω στην τράπεζα Και όχι στα παιδιά μου.

Απάντηση
Αλήθεια που πονάει:24/10/201718:17

Να σας πω ένα μυστικό: οι εισφορές που έχετε πληρώσει όοοοολα αυτά τα χρόνια είναι ΜΗΔΕΝ (0). Μηδέν!! Το κράτος σας έλεγε: αξίζετε 3.000 ευρώ, αλλά θα σας δώσουμε 2.000 και τα υπόλοιπα κρατήσεις. ΑΡΑ: Δεν πληρώνατε ΕΣΕΙΣ τις "κρατήσεις", ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ τις πληρώναμε τόσα χρόνια!! Από τους φόρους μας!! Χελώνες, 5 χρόνια μια υπόθεση κάνατε... 400 ευρώ και πολλά σας είναι!! Άιντε...

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία