Μπριζίτ Μακρόν από την Ακρόπολη: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε στην Αθήνα

Μπριζίτ Μακρόν από την Ακρόπολη: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε στην Αθήνα

Πολιτισμός, Τέχνες και Επιστήμη στο ενδιαφέρον της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας που εντυπωσίασε με την κατάρτισή της και την ευχέρειά της να χειρίζεται όλα τα θέματα - Την συνόδευσε ντυμένη στα λευκά η Περιστέρα Μπαζιάνα

Μπριζίτ Μακρόν από την Ακρόπολη: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε στην Αθήνα
Ντυμένες στα λευκά οι δυο κυρίες Περιστέρα Μπαζιάνα και Μπριζίτ Τρονιέ έδειξαν να απολαμβάνουν τον ιδιαίτερα έντονο ήλιο της Αττικής σε μια ξενάγηση που τα είχε όλα: σύγχρονο πολιτισμό, επιστημολογικά επιτεύγματα, διαστημικές τεχνολογίες, αρχαιοελληνικές αναφορές και ελληνική σκέψη. 

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η κατάρτηση της κυρίας Τρονιέ σε διάφορα θέματα που αφορούσαν τον ελληνικό πολιτισμό από τη σύγχρονη όπερα-καθώς ήξερε ακόμα και την παραγωγή Ηλέκτρα που θα ανέβει από την Εθνική Λυρική Σκηνή-μέχρι αναφορές στους αρχαίους στοχαστές και φιλοσόφους. Ιδιαίτερα χαρούμενη που ήταν στην Ελλάδα η πρώτη κυρία της Γαλλίας δεν αρνήθηκε να μας απαντήσει στο πώς αισθάνεται που βρίσκεται στην Ελλάδα, παρά τις αντιρρήσεις που πρόβαλε η προσωπική της φρουρά στο να πλησιάσει σε δημοσιογράφους ή να κάνει δηλώσεις. 

Λίγο πριν ξεκινήσει η ξενάγησή της στον Ιερό Βράχο μας είπε πως είναι πολύ χαρούμενη που την υποδέχτηκαν με τόση θέρμη οι Έλληνες ενώ έδειξε ιδιαίτερα περίεργη για οτιδήποτε αρχαιοελληνικό κατά την ξενάγήση της.

«Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και έχει σημασία αυτό. Είναι μεγάλη χαρά που είμαι εδώ και που μας υποδέχτηκαν», είπε η κυρία Μακρόν, δείχνοντας την σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, Μπέττυ Μπαζιάνα που πάντως δεν θέλησε να μιλήσει στις κάμερες, και η Γαλλίδα συμπλήρωσε: «Στέλνω μήνυμα συμπαράστασης στους Γάλλους που έχασαν τη ζωή τους στον τυφώνα στο Σεν Μάρτιν».

Κλείσιμο


Την περιήγησή της στον πλούτο του αρχαίου κόσμου τον ανέλαβε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ελένη Μπάνου-υπεύθυνη και για την ξενάγηση του πρώην αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τον περασμένο Νοέμβριο. Όσο για το Ίδρυμα Νιάρχος ανάλογο ρόλο είχαν αναλάβει υπεύθυνοι σε κάθε τομέα πάντοτε υπό την επίβλεψη του διευθύνοντος συμβούλου του ΚΠΙΣΝ Νίκου Μανωλόπουλου. 

Για την ακρίβεια στο ΚΠΣΝ η κυρία Μπαζιάνα ξενάγησε την κυρία Τρονιέ στις τρεις όψεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού: τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Επιστήμη. Υποδέχτηκαν μάλιστα από κοινού με την κυρία Τρονιέ, στον κήπο του ΚΠΣΝ νέους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται σε δημόσια Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια της χώρας και των οποίων το ερευνητικό έργο έχει αναγνωριστεί και βραβευθεί από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. 

Η κυρία Τρονιέ που φαίνεται να είναι γνώστης ενός ευρέως φάσματος επιστημολογικών ανακαλύψεων έθεσε ερωτήματα για τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα που εκπονούν, θαύμασε τις εφαρμογές που παρουσιάστηκαν από όλο το φάσμα των επιστημών: από τα νανοϋλικά, την ιατρική, το λογισμικό για εφαρμογές ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, internet of things και άλλα. Βέβαια τα μεγάλα μυαλά που φεύγουν στο εξωτερικό ήταν και αυτό ένα θέμα που δεν θα μπορούσε να λείψει από μια τέτοια συζήτηση-ένα μεγάλο πλήγμα για την Ελλάδα της κρίσης. 

Στην κουβέντα μπήκαν και οι τέχνες: ιδιαίτερη συζήτηση είχαν οι δυο κυρίες για την οργάνωση της Documenta 14 στην Αθήνα, που έλαβε χώρα για πρώτη φορά εκτός του Κάσσελ και φυσικά ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο σινεμά - και σε ένα όνομα οικείο στην κυρία Τρονιέ αυτό του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου. Μια ωραία έκπληξη την περίμενε όταν είχαν ετοιμάσει για εκείνην παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και πίτες - αλλά ως γνωστόν η σύζυγος του Γάλλου Προέδρου φροντίζει τη σιλουέτα της. 








  














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης