PROTOTHEMA

Ελλάδα

Δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι εργάτες

Στην Ελλάδα του 23% ανεργίας, δεν υπάρχουν εργάτες για τα καπνοχώραφα στη Θράκη

Στην Ελλάδα του 23% ανεργίας, δεν υπάρχουν εργάτες για τα καπνοχώραφα στη Θράκη

Κραυγή αγωνίας από τους καπνοπαραγωγούς: Από τα 25.000 στρέμματα, τα 9.000 θα μείνουν 9.000 ασυγκόμιστα

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να μείνουν ασυγκόμιστα ως και 9.000 στρέμματα, σε σύνολο 25.000 στρεμμάτων της φετινής σοδειάς τους, κρούουν με σημερινή τους επιστολή προς το επιτελείο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του Αγροτικού καπνικού συνεταιρισμού, «Εμμανουήλ Παπάς», Μόσχος Παπαδόπουλος και ο επικεφαλής αυτού στη Βισάλτη, Μιχάλης Τσερβίστας.


Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η μη εξεύρεση εξειδικευμένων εργατικών χεριών για τη συγκομιδή του καπνού, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους εγκατάλειψης της καλλιέργειας, τόσο στο Νομό Σερρών, όσο και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και στο πλαίσιο αυτό τονίζουν, ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στους καπνοπαραγωγούς να απασχολούν πολίτες της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ για έξι μήνες, με τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα και χωρίς πολύπλοκες, γραφειοκρατικές και με οικονομικό κόστος διαδικασίες.
 
Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των δύο φορέων, ζητούν να τρέξει με γοργό ρυθμό η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ξεκαθαρίζει πλέον τη διαδικασία απασχόλησης των εργατών γης τρίτων χωρών.
 
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του καπνικού συνεταιρισμού Βισάλτης, Μιχάλης Τσερβίστας, είπε ότι για τη συγκομιδή των καπνών, διαδικασία που ξεκινά εντός των επόμενων ημερών και θα διαρκέσει για περίπου 100 ημέρες, απαιτείται η πρόσληψη το λιγότερο 1.000 αγρεργατών.
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος επισήμανε ότι η συγκομιδή καπνού είναι μια δύσκολη δουλειά, που «οι Έλληνες δυσκολεύονται να δοκιμάσουν, όσο και να ζορίζονται και παρόλο που εμείς θα τους προσλαμβάναμε στα χωράφια μας».
 
Ο ίδιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι πέρσι το Νοέμβριο «ζητήσαμε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περίπου 800 άτομα εργάτες από τρίτες χώρες και μας είπαν ότι για την πρόσληψη του κάθε ατόμου θα πρέπει να προσκομίσουμε εκκαθαριστικό σημείωμα με ακαθάριστα έσοδα ύψους 60.000 ευρώ για αγρότες στο κανονικό καθεστώς (με λογιστικά βιβλία) και 20.000 ευρώ για όσους δεν τηρούν βιβλία. Αυτό ουσιαστικά έκανε απαγορευτική την πρόσληψη».

Να σημειώσουμε ότι η ανεργία στην Ελλάδα κυμαίνεται πάνω από 23% και είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Μετά από επτά χρόνια κρίσης, η ελληνική Πολιτεία εξακολουθεί να παρουσιάζει σαφή έλλειψη οργάνωσης σε αυτονόητες δράσεις, όπως λόγου χάρη η εκπαίδευση και εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού, βάσει των αναγκών της παραγωγικής διαδικασίας.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

oust21/06/201720:48

Nα βάλουν τους λαθρομετανάστες να τα μαζέψουν. Τι τους ταϊζουμε τσάμπα; καταναγκαστική εργασία, να βγάλουν τα έξοδά τους.

Απάντηση
Pepe21/06/201720:27

Μήπως γιατί οι άνεργοι δεν ξέρουν που να απευθυνθούν? Η είδηση γράφτηκε πληροφορίες που είναι και το ζητούμενο ποτέ δεν δόθηκαν! Το μόνο που βγάζω από το άρθρο είναι παράπονο προς την κυβέρνηση και τους άνεργους. Και κάτι άλλο. Γιατί θα πρέπει να χρειάζεται εξειδίκευση? Όταν ήρθαν οι έλληνες από την μικρά Ασία πάμφτωχοι με τις περιουσίες τους πίσω στα πάτρια εδάφη λεηλατημένες δούλευαν μέχρι και σπουδαγμένοι κοσμοπολίτες στα καπνοχώραφα! Αυτοί είχαν εμπειρία ή την απέκτησαν στην πορεία? Στην Κίνα το 80% όσων εργάζονται σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά λαπτοπ ψηφιακές μηχανές κλπ) και που στην πλειοψηφία τους (65%) είναι γυναίκες δεν τελείωσαν κάτι παρόμοιο! Την έμαθαν την δουλειά στην πορεία και τώρα είναι πλούσιοι! Γράψτε "Σεντζέν" στο google και δείτε τι γίνεται.

Απάντηση
Βόρειος21/06/201719:13

Πώς να υπάρχουν ειδικευμένοι ( σιγά την ειδίκευση βέβαια ), αφού ελάχιστοι νέοι μένουν έξω από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ .Με πτυχίο (!!!!!) ΤΕΙ κάποιος θα προτιμήσει καπνοχώραφο ή κονσερβοποιείο αντί της καφετέριας ;

Απάντηση
Αβγ21/06/201719:04

Μήπως για τη συγκομιδή επιτραπέζιων ροδακίνων και την επεξεργασία των συμπυρήνων ροδακίνων για την παραγωγή κομπόστας ,κατ'εξοχήν εξαγώγιμου προϊόντος υπάρχουν;;;;; Μιλάμε για τουλάχιστον 10000 εργάτες και ζήτημα είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από 500 στην Ημαθία,Πέλλα και Πιερία.Οι όποιοι άνεργοι προτιμούν θέση ....επιστάτη!!! Καληνύχτα Ελλάδα !!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία