Οι έξι αλλαγές για τη φαρμακευτική πολιτική που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές

Οι έξι αλλαγές για τη φαρμακευτική πολιτική που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές

Παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας - Για διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού έκανε λόγο ο Υπουργός 

Οι έξι αλλαγές για τη φαρμακευτική πολιτική που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές
Έξι αλλαγές στο πεδίο του φαρμάκου είναι η συμβολή του υπουργείου Υγείας στη Β’ Αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος που ολοκληρώθηκε τα χαράματα της Τρίτης 2 Μαΐου στην Αθήνα, και όπως αυτή θα αποτυπωθεί στο πολυνομοσχέδιο της ερχόμενης εβδομάδας.
 
Τη δέσμη των αλλαγών για τη φαρμακευτική πολιτική που συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός
Κλείσιμο
, στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), χαρακτηρίζοντας τα «ως διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, την ευχερή πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας».
 
Τι αλλάζει στο φαρμακευτικό πεδίο
 
Τροποποιούνται οι προϋποθέσεις εισαγωγής των νέων φαρμάκων στη θετική (αποζημιούμενη)  λίστα με την υιοθέτηση δύο «φίλτρων»: α) τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα εφόσον κυκλοφορούν σε 9 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποζημιώνονται σε 6 από αυτά  εκ των οποίων τα τρία  διαθέτουν σύστημα ΗΤΑ. β) εισάγονται τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ο φορέας Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ) που πρόκειται να συσταθεί στην Ελλάδα θα αξιολογεί τα νέα φάρμακα με βάση: 1) την ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, 2) την προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, 3) την  αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και 4) τη σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα φαρμακο-επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
 
Καθιερώνεται ενοποιημένο rebate όγκου (έκπτωση τιμής του φαρμάκου με βάση τον όγκο κυκλοφορίας του) με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα αλλά μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους.
 
Παράλληλα, γίνεται θεσμική θωράκιση και νομική υποστήριξη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Θα νομοθετηθεί η διασύνδεση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με την Επιτροπή Θετικής Λίστας και συνεκτίμηση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης με τα υπόλοιπα κριτήρια της θετικής λίστας.
 
Εφαρμόζονται τα –πολυαναμενόμενα τα τελευταία χρόνια- μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων με διπλό στόχο: αφενός με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και αφετέρου με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τους φαρμακοποιούς.
 
Προβλέπονται κλειστοί  προϋπολογισμοί από τον ΕΟΠΥΥ  ανά θεραπευτική κατηγορία φαρμάκου αντί του συνολικού κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη που ισχύει σήμερα, σε συνδυασμό και με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ.

Τέλος, προβλέπεται η αξιολόγηση και έλεγχος της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης